Počinje EL: Zvezda kreće sa poslednjeg mesta

Nacionalni sport - Četvrtak 12.10.2017 - 09:27

U timu crveno-belih samo četvorica iz rekordne prošle sezone (16 pobeda), Alimpijević najmlađi trener. Favoriti šampion Fenerbahče i CSKA

Zvezda peto uzastopno takmičenje FOTO: ABA liga Zvezda peto uzastopno takmičenje FOTO: ABA liga

Eksperimentalna sezona Evrolige sa 16 timova u klasičnom dvokružnom ligaškom formatu razuverila je skeptike takmičarskom košarkom od prve do poslednje utakmice i odličnim navijačkim odzivom uprkos NBA ritmu, računajući i mečeve nacionalnih liga. Pred nama je drugo izdanje u tom obliku, ali sasvim posebno za našu košarku - prvi put u istoriji Beograd će biti mesto krunisanja šampiona na finalnom turniru u "Kombank areni" (18-20. maj 2018).

Kao i u prethodne tri sezone, srpsku košarku predstavljaće jedan i isti tim. Peto uzastopno učešće daje Crvenoj zvezdi konotaciju stabilnog evroligaša, koja je pratila Partizan do kobne trojke Nolana Smita u polufinalnom meču fajnal-fora ABA lige 2014. protiv Cedevite. Crveno-beli su prošle sezone osvojili treću jadransku titulu u nizu i time sačuvali članstvo u elitnom klubu evropske košarke.

Bio je to tim koji je uporedo sa odbranom regionalnog primata ostvario rekordnih 16 pobeda u Evroligi i samo za jednu ostao kratak za plej-of (osam najboljih igraju serije do tri pobede za plasman na fajnal-for). Reč "bio" najvažnija je u najavi nove Zvezdine evroligaške odiseje. Iz najuspešnijeg sastava u novijoj klupskoj biografiji ostala su četvorica igrača - Branko Lazić, Nemanja Dangubić, Milko Bjelica i Ognjen Dobrić. Osim osmorice prvotimaca (Čarls Dženkins, Luka Mitrović, Marko Simonović, Stefan Jović, Nejt Volters, Dion Tompson, Ognjen Kuzmić, Marko Gudurić), klub je napustio i Dejan Radonjić, trener sa najviše pobeda u istoriji crveno-belih (najtrofejniji je legendarni Nebojša Popović sa deset titula).

Prilično neočekivano, u cipele čoveka sa devet trofeja za četiri godine uskočio je mladi trener Dušan Alimpijević, po mišljenju mnogih premlad za klupu evroligaša (31 godina). Toliko je imao i Željko Obradović kada je dres zamenio trenerskim odelom, što je predsednik Zvezde Nebojša Čović smelo upotrebio kao argument pri imenovanju stručnjaka koji je tokom prošle sezone preuzeo FMP. Iza sebe ima i dve godine šefovanja strukom u subotičkom Spartaku.

Rešavajući usput i problem sa blokadom na transfere zbog duga bivšem igraču Galu Mekelu, Zvezda je primenila koncepciju formiranja tima za trku dužu od jedne ili dve sezone. Stigli su momci bez evroligaškog iskustva (Nikola Radičević, Nikola Jovanović, Stefan Janković, Matijas Lesor), regrutovani su i igrači iz Železnika (Dejan Davidovac, Dragan Apić, Stefan Lazarević), a prosek godina i broja velikih utakmica dižu Pero Antić (trostruki šampion Evrolige), Tejlor Ročesti (vlasnik trofeja Alfonso Ford koji se dodeljuje najboljem strelcu elitnog takmičenja), Marko Kešelj (prvak sa Olimpijakosom) i Džejms Feldin iz Panatinaikosa, koji bi trebalo da odigra ulogu Đenke (Čarls Dženkins) u novom filmu u produkciji Đordija Bertomeua.

Temeljna rekonstrukcija tima, po Čovićevim rečima unapred planirana (izuzeci su odlasci Kuzmića i Gudurića), nije ubedila kladionice da nova Zvezda može da postane evropski hit iz prethodne sezone. Crveno-beli su na poslednjem mestu sa odnosom "puta 150 na uloženo", gledajući u leđa nemačkom šampionu Bambergu (67). Sa slične pozicije krenuli su i prošle sezone i rušeći bivše šampione Evrope, ali i tada aktuelnog (CSKA) i budućeg (Fenerbahče), izbrojali 16 pobeda u 30 utakmica. Sa timom u stvaranju i trenerom mlađim od trojice prvotimaca, nerealno je nadati se reprizi, ali je realno proceniti da su kladioničari ponovili grešku spuštajući crveno-bele toliko nisko.

U proceni favorita za titulu verovatnoća greške je neuporedivo manja. Logično je pretpostaviti da su šampion Fenerbahče i moskovski CSKA najbliži trofeju uprkos odlascima vodećih igrača (Bogdan Bogdanović, Ekpe Judo, Miloš Teodosić), kao i da na potiljku osećaju dah madridskog Reala, Olimpijakosa, Panatinaikosa...

Kao na početku svake evroligaške sezone, nedostajaće zvezde koje je usisala NBA mašinerija, ali to ne znači da će fanovi širom Evrope ostati uskraćeni za uživanje u rađanju nekih novih asova, vrhunskim potezima i utakmicama, dramatici kakvu samo košarka može da ponudi. "Game on" je naslov promotivnog spota za sezonu 2017/2018, u kojem kralja Bila (Spanulisa) izaziva princ Reala Luka Dončić, a Điđi Datome poručuje da je spreman za odbranu titule i šampionsko šišanje. Igra počinje i završiće se zagarantovanim majskim spektaklom u beogradskoj "Areni".

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: