Šta se sve dešava u telu kada jedete jagode?

Zivot i stil - Utorak 14.05.2024 - 07:53

Jagode mogu da budu odličan desert, ali one su više od slatkog ploda.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Jagode imaju brojne benefite za zdravlje. Ali šta se dešava sa vašim telom kada svakodnevno jedete jagode?
 
Činjenice o nutritivnoj vrednosti jagoda, njihove zdravstvene beneficije i potencijalne rizike na koje treba obratiti pažnju.
 
Nutritivna vrednost jagoda
 
Jedna šolja celih jagoda (oko 144 grama ) sadrži sledeće, prema USDA:
 
Kalorije: 196
 
Ukupni ugljeni hidrati: 11 g
 
Dijetetska vlakna: 3 g
 
Ukupni šećeri: 7 g
 
Proteini: 1 g
 
Ukupne masti: 0 g
 
Zasićene masti: 0 g
 
Natrijum: 1 mg
 
Kalijum: 220 mg
 
Magnezijum: 19 mg
 
Vitamin A: 17 IU
 
Folat: 35 µg
 
Vitamin C: 85 mg
 
Zdravstvene prednosti jagoda
 
Mogu smanjiti upalu
 
Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, prirodnim antiupalnim sredstvima koja pomažu u smanjenju hronične upale i povezanih zdravstvenih problema. Prema istraživanju iz 2021. godine objavljenom u časopisu Antioxidants, antioksidansi koje sadrže jagode mogu pomoći u prevenciji i upravljanju upalnim stanjima, poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
 
 
„Jagode su posebno bogate antioksidansima, poput vitamina C, flavonoida i fenolnih kiselina.
Antioksidansi koji se nalaze u jagodama povezani su sa smanjenjem upala. Istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda takođe može da poveća vaš ukupni antioksidanski status“, kaže Eating Well Britani Labek, dijetetičar
 
Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti
 
Zahvaljujući visokom nivou jedinjenja koje vole srce poput antocijana, istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sistema podržavajući zdrav krvni pritisak i nivo holesterola. Ovi benefiti za zdravlje srca smanjuju faktore rizika za hronična stanja poput srčanih bolesti, prenosi Danas.
 
„Konsumiranje jagoda može smanjiti vaš rizik od srčanih bolesti“, kaže Labek i dodaje da su razna istraživanja otkrila koristi za srce od konzumiranja jagoda.
 
Lebek takođe kaže da „iako su rezultati konfliktni, neka istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda smanjuje lipide u krvi i sistolni krvni pritisak“.
 
Mogu poboljšati zdravlje mozga
 
Prema sistematickom pregledu iz 2022. godine u časopisu Scientific Reports, polifenoli u jagodama, koji deluju kao antioksidansi, mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kako starite, poboljšavati zdravlje mozga i podržavati mentalnu oštrinu.
 
„Veruje se da jagode imaju neuroprotektivne efekte. Dugoročna konzumacija jagoda povezana je sa sporijim stopama kognitivnog pada s godinama“, kaže Labek, pozivajući se na istraživanje iz 2021. godine u časopisu Molecules.
 
Mogu poboljšati varenje
 
Svojim visokim sadržajem vlakana, jagode mogu pomoći u podršci zdravom varenju, sprečiti zatvor i nahraniti korisne bakterije u crevima, zaključila je studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Nutrients.
 
„Vlakna su neophodan deo digestivnog zdravlja, opšteg metaboličkog zdravlja, zdravlja srca i još mnogo toga“, objašnjava Labek.
 
Mogu poboljšati kontrolu nivoa šećera u krvi
 
Studije pokazuju da jagode mogu pomoći u smanjenju odgovora na insulin i poboljšanju insulinske rezistencije. Njihov visok sadržaj vlakana takođe pomaže usporavanju apsorpcije šećera, čineći ih fantastičnim izborom za regulisanje nivoa šećera u krvi.
 
„Jagode imaju niski glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju brze skokove nivoa šećera u krvi“, kaže Labek.
 
Da li su jagode bezbedne za sve?
 
Jagode su generalno bezbedne za većinu ljudi. Ali za one koji su alergični na slično voće, konzumiranje jagoda povremeno može dovesti do alergijskih reakcija. Međutim, istraživanja ukazuju na to da su alergijske reakcije na jagode više reakcija na hranu nego tipična alergijska reakcija.
 
Dodatno, oni koji su osetljivi na salicilate mogu doživeti simptome poput glavobolja ili problema sa varenjem zbog prirodnog sadržaja salicilata koji se nalazi u jagodama. Ali za većinu ljudi, jagode su divan i bezbedan dodatak zdravoj ishrani.
Danas

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: