Šuma nikla u austrijskom stadionu

Zivot i stil - Nedelja 08.09.2019 - 13:43

Uredno potšišana trava, po mogućstvu ravan teren, 22 igrača na njemu i hiljade ljubitelja koji navijaju za njih – na to većina ljudi pomisli kada se pomene fudbalski stadion. Zašto je onda u jednom austrijskom stadionu nikla šuma?

Neobičamn prizor FOTO: EPA Neobičamn prizor FOTO: EPA
Za „naprasno“ bujanje prirode odgovoran je švajcarski umetnik Klaus Litman, čija najnovija postavka podrazumeva 300 drveća u stadionu u Klagenfurtu u Koruškoj.
 
Postavka „Za šumu – neprekidna privlačnost prirode“ (For Forest – The Unending Attraction of Nature) otvorena je 8. septembra, a inspirisana je više od 30 godina starima distopijskim crtežom austrijskog umetnika i arhitekte Maksa Pajntnera.
 
Cilj ovoga je, kako je naveo Litman, da „ljudima promeni percepciju prirode i da ih natera da razmišljaju o budućnosti“. Umetnik kaže da je želeo da na simboličan način pokaže da bi jednoga dana ako ne pazimo prizori poput šuma „mogli zaista da se pronađu samo u sličnim, posebno namenjenim prostorima“.
 
Dok traje izložba, austrijski drugoligaš koji igra na stadionu će dočekivati timove na drugom mestu, a kada se izložba završi, čitava šuma biće ponovo posađena na lokaciju blizu stadiona gde će postati „živa šumska skulptura“.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: