Amerika u ofanzivi protiv namera Putina

Svetske vesti - Ponedeljak 07.08.2017 - 08:51

Poseta Majka Pensa Evropi "dokazuje" da SAD planira "ofanzivnu" reakciju protiv "namera" Rusije "da podrije integritet i suverenitet bilo koje evropske države".

Američka zastava i Statua Liberty Američka zastava i Statua Liberty

To je ocenio američki analitičar Januš Bugajski.

"Pens nije slučajno posetio tri ključne zemlje u tri regiona u kojima su odnosi SAD i Rusije posebno zaoštreni: Estoniju koja je ključna u Baltičkom regionu, Gruziju koja je ključna na Kavkazu, i Crnu Goru koja je ključna na Balkanu. Njegove izjave dokazuju da Vašington planira da reaguje kroz odlučnu ofanzivu protiv Putinovih namera da podrije suverenitet i integritet bilo koje evropske države", rekao je Bugajski.

On je objasnio da su sada sve oči uprte u Trampovu administraciju koja mora da razvije inicijative za konsolidaciju bezbednosti u državama koje su najviše izložene ruskim subverzijama.

Pens je prošle sedmice posetio Estoniju, Gruziju i Crnu Goru, gde je ocenio da se Rusija meša u unutrašnje odnose pojedinih zemalja i osudio takvo ponašanje.

Potpredsednik SAD Majk Pens optužio je Rusiju da je pokušala da "podeli region", da "podrije" integracione procese u regionu i da "iscrta nove granice silom".

"SAD su dobacile bilo kakav pokušaj upotrebe sile i pretnje u regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo samostalno da odlučuje o svojoj buducnosti", poruka je američkog potpredsednika.

Istog dana kada je Pens u Podgorici kritikovao politiku Kremlja prema regionu, američki predsednik Donald Tramp potpisao je u Vašingtonu zakon kojim SAD pooštravaju sankcije Rusiji.

 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: