Iran raketirao baze SAD u Iraku, tvrdi da ima 80 poginulih; sledeće mete Izrael i Dubai?

Svetske vesti - Sreda 08.01.2020 - 12:34

Iran je ispalio više od 12 balističkih projektila na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija". Iranska državna televizija objavila je da je najmanje 80 "američkih terorista" ubijeno u iranskom napadu. Iran je zapretio da će "bombardovati Izrael i Dubai ako se SAD osvete za iranski raketni napad na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku".

Iran ispalio više od 12 balističkih projektila na dve vojne baze FOTO: EPA-EFE Iran ispalio više od 12 balističkih projektila na dve vojne baze FOTO: EPA-EFE
Napad na bazu u Iraku potvrdilo je i ministarstvo odbrane SAD u Vašingtonu, a rakete su lansirane sa teritorije Irana.
 
Pogođene su baze Al Asad i Irbil. Neimenovani američki zvaničnik rekao je da SAD "nemaju saznanja o američkim žrtvama", ali da se situacija još procenjuje, prenosi Rojters.
 
Napad na baze Al Asad i Erbil se dogodio samo nekoliko sati pošto je sahranjen komandant iranske elitne jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani ubijen u vazdušnom napadu SAD u Bagdadu.
 
Predsednik SAD Donald Tramp je, nekoliko sati posle napada, na Tviteru napisao da je "sve u redu" i da se radi na utvrđivanju broja žrtava i pričinjene štete.
 
"Za sada sve ide dobro! Imamo najmoćniju i najbolje opremljenu vojsku na svetu! Obratiću se naciji sutra ujutru", napisao je američki predsednik na Tviteru.
 
U "Beloj kući" su noćas bili i državni sekretar SAD Majk Pompeo i ministar odbrane SAD Mark Esper, a potpredsednik SAD Majk Pens je bio u kontaktu sa kongresnim liderima, prenosi Rojters.
 
Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, u saopštenju je navela da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija".
 
Takođe upozoravaju saveznice SAD da će njihove zemlje biti napadnute ako budu učestvovale u napadima na Iran, prenosi Glas Amerike.
 
Jedan od komandanta Revolucionarne garde rekao je iranskim medijima da su raketni napadi na američke mete u Iraku prvi korak i da Teheran neće štedeti Amerikance.
 
"Američki predsednik Donald Tramp trebalo bi da razmisli o povlačenju snaga iz regiona, da ne bi bile u našem dometu", prenela je iranska državna televizija, citirajući neimenovanog komandanta.
 
Iranski šef diplomatije Džavad Zarif tvitovao je posle napada da je Iran preduzeo proporcionalne mere u samoodbrani, u skladu sa članom 51 povelje Ujedinjenih nacija, da ne želi eskalaciju ni rat ali da će se braniti protiv svake agresije.
 
Savetnik iranskog predsednika Hasana Rohanija tvitovao je da bi američki odgovor na iranske raketne napade mogao da dovede do "sveopšteg rata na Bliskom istoku".
 
"Bilo koja vojna akcija SAD će rezultirati ratom širom regiona. Međutim, Saudijci bi mogli da krenu drugačijim putem - mogli bi da imaju potpuni mir", saopštio je Hesamedin Ašena.
 
Predstavnik iranskog vrhovnog vođe u Savetu za nacionalnu bezbednost Saed Džalili objavio je na Tviteru sliku zastave Irana.
 
Predsednik Donald Tramp objavio je sliku američke zastave na Tviteru posle ubistva generala Sulejmanija.
 
Sekretar za odbranu Mark Esper rekao je ranije da SAD treba da očekuju da će Iran odgovoriti na ubistvo generala Sulejmanija.
 
"Spremni smo na sve i adekvatno ćemo odgovoriti na sve što urade", rekao je američki sekretar za odbranu.
 
Na napad su reagovala i svetska tržišta. Vrednost ključnih indeksa na berzama u Aziji je naglo pala, dok je porasla cena zlata i nafte.
 
Cena sirove nafte u Sjedinjenim Država porasla je za gotovo pet odsto zbog strahovanja da bi eventualni sukob mogao da utiče snabdevanje naftom.
 
Demokrate u američkom Kongresu i pojedini kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke upozorili su protiv eskalacije sukoba.
 
"Pomno pratim situaciju posle bombaških napada na američke trupe u Iraku. Moramo da osiguramo bezbednost naših vojnika, da okončamo bespotrebne provokacije administracije i da zahtevamo da Iran zaustavi nasilje", tvitovala je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.
 
"Amerika i svet ne mogu da priušte rat", poručila je Pelosi na Tviteru.
 
Iranska TV: U napadu ubijeno 80 "američkih terorista"
 
Iranska državna televizija objavila je danas da je najmanje 80 "američkih terorista" ubijeno u iranskom napadu.
 
Pozivajući se na neimenovani visok izvor u Revolucionalnoj gardi, Iran je naveo da u domašaju ima 100 drugih ciljeva u regionu ako Vašington preduzme mere odmazde, prenosi Rojters.
 
Televizija tvrdi da američki predsednik pokušava da umanji štetu od iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku tvitovima da je "sve u redu".
 
Takođe se navodi da su američki helikopteri i vojna oprema "teško oštećeni", a da nijedna iranska raketa nije presretnuta.
 
Nema jasnih informacija ni o mogućim žrtvama među Iračanima.
 
Iran: Gađaćemo Izrael i Dubai ako SAD odgovore
 
Iran je zapretio da će bombardovati Izrael i Dubai ako se Sjedinjene Američke Države osvete za iranski raketni napad na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku.
 
"Upozoravamo sve američke saveznike koji su dali baze njihovoj terorističkoj vojsci, da će svaka teritorija koja posluži kao početna tačka za agresivne akte protiv Irana biti gađana", saopštila je Iranska nacionalna garda.
 
Iranska garda takođe je zapretila da će bombardovati Haifu u Izraelu i Dubai u Emiratima, prenosi Dejli mejl.
 
Rohani: "SAD odsekle ruku generalu, mi ćemo njima nogu u regionu"
 
Iranski predsednik Hasan Rohani poručio je danas SAD da je Vašington možda "odsekao ruku" iranskom vojnom generalu Kasemu Sulejmaniju, ali da će zauzvrat biti odsečena "američka noga" u regionu.
 
Iranski predsednik  je ovo izjavio nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku, prenosi Rojters.
 
Hamnei: "Napad šamar Americi"
 
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je da je raketni napad na baze sa američkim vojnicima u Iraku "šamar" Americi, ali da "vojna akcija nije dovoljna".
 
Hamnei je dodao da "korumpirano prisustvo SAD u regionu treba da se okonča", navodeći da je ono izazvalo rat, podele i uništenje, prenosi AP.
 
On je u govoru pohvalio vrline generala Kasima Sulejmanija koji je ubijen u nedavnom američkom napadu u Iraku rekavši da je on "veliki, hrabar ratnik".
 
Netanijahu: Izrael uz SAD, žestoko će odgovoriti na eventualni napad
 
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael žestoko odgovoriti na svaki napad i poručio da čvrsto stoji uz SAD, kao i da podržava ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija.
 
"Ko god pokuša da nas napadne, primiće najjači udarac", poručio je Netanjahu u Jerusalimu.
 
On je rekao da Izrael čvrsto podržava američkog predsednika Trampa, navodeći da bi mu trebalo čestitati zbog brze, smele i odlučne odluke u vezi sa Iranom.
 
Grenel: SAD će uzvratiti ako pogine vojnik SAD ili saveznika
 
Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel izjavio je da predsednik SAD ne želi rat sa Iranom već diplomatsko rešenje, ali je upozorio da će Vašington uzvratiti ako Teheran pređe crvenu liniju, a to je eventualna pogibija američkog ili savezničkog vojnika.
 
"Predsednik SAD Tramp ne želi rat. SAD čine sve da bi to sprečile. Radimo sve da zaštitimo naše snage i diplomate. Tramp bi želeo da razgovara i da se sve diplomatski završi, ali to zavisi od Iranaca", rekao je Grenel za nemački "Bild".
 
Ipak, on je jasno upozorio Irak da Tramp ne ostavlja sumnju da će SAD uzvratiti ako Teheran "pređe crvenu liniju", a linija bi bila pređena ako bi poginuo američki ili saveznički vojnik.
 
SAD, kako je dodao, pažljivo prate situaciju, naročito ministarstvo odbrane i vojska.
 
"Neće nas iznenaditi. Pre nekoliko nedelja smo počeli da se pripremamo. Ali predsednik Tramp je izabrao da zaustavi ovaj rat. Želimo da vratimo naše vojnike kući. Više ne želimo ove konflite", rekao je Grenel, koji važi za bliskog saradnika američkog predsednika.
 
Brisel: NATO čeka reakciju SAD
 
"Evropske zemlje članice NATO čekaju reakciju SAD na iranske raketne udare na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku", rekao je danas diplomatski izvor u Briselu za TASS.
 
"Evropski saveznici NATO čekaju odgovor Vašingtona. Potom će uslediti reakcija Alijanse", naveo je taj izvor.
 
Iran je noćas projektilima gađao dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, što je osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: