Kraj krize: Ivanov dao mandat Zaevu

Svetske vesti - Sreda 17.05.2017 - 11:18

Skoplje -- Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov uručio je u podne mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza makedonije Zoranu Zaevu.

Zaev dao garancije parlamentarne većine FOTO: SDSM Zaev dao garancije parlamentarne većine FOTO: SDSM

Pre uručivanja u predsedničkoj rezidenciji Vila Vodno, u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodeljivanje mandata lideru parlamentarne većine.

Zaev je rekao da je Ivanovu dao garancije parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, da će nova vlada štititi i razvijati unitarnost Makedonije.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Četrdesettrogodišnji mandatar uveren je da će kao premijer Makedoniju izvesti iz dugotrajne krize, uvesti vladavinu prava i zemlju uspešno vratiti na izgubljeni put NATO i EU integracija.

"Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih gradjana.

Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države", navedeno je, izmedju ostalog u izjavi koju je potpisao Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Zaev je rekao i da "nijedan dokument, platforma ili akt suprostavljen gore navedenim stavovima ne može biti osnova" za vodjenje politike u Republici Makedoniji.

Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlameneta Talat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Ivanov je od početka marta odbijao da dodeli mandat tražeći od kandidata za mandatara u nekoliko navrata garancije parlamentarne većine za očuvanje unitarnosti Makedonije.

Čvrst stav da ne želi da dodeli mandat Zaevu da makedonski predsednik je ublažio nakon sastanka sa visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, 1. maja u Skoplju.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja. SDSM je parlamentarnu većinu dogovorio sa tri albanskepartije - DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Prvi mandatar nakon decembarskih izbora je bio lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski koji, međutim, nije uspeo da postigne koalicioni dogovor sa albanskim partijama, pre svega albanskom partijom DUI, inače, svojim dugogodišnjim partnerima u vlasti.

VMRO-DPMNE ne priznaje izbor Džaferija za predsednika Sobranja i zalaže se za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: