Masakr u školi na Floridi

Svetske vesti - Subota 17.02.2018 - 11:26

Zastava na Beloj kući na pola koplja posle najvećeg školske tragedije u SAD u poslednjih pet godina. Nikolas Kruz (19), ekstremista, bio poznat FBI

Najgore školske pucnjave u SAD u poslednjih pet godina FOTO: AP Najgore školske pucnjave u SAD u poslednjih pet godina FOTO: AP

Američka zastava na pola koplja je spuštena na Beloj kući posle najgore školske pucnjave u SAD u poslednjih pet godina, u kojoj je, na Dan zaljubljenih, tinejdžer na Floridi poluautomatskom puškom pokosio 17, a ranio 15 osoba u srednjoj školi koju je ranije i sam pohađao.

U pritvoru, bez prava na kauciju, iza rešetaka je napadač Nikolas Kruz (19), dok se predsednik SAD Donald Tramp sprema da se na Floridi sastane sa porodicama žrtava.

Masakr se dogodio u Parklandu, na istočnoj obali Floride, između idiličnih, bogatih i turistima omiljenih mesta Boka Ratona i Fort Loderdejla, 72 kilometra severno od Majamija. U vreme kada se završavaju časovi u srednjoj školi "Mardžori Stounmen Daglas" koja ima oko 3.000 učenika, Kruz je ušao u školu naoružan puškom AR-15 i počeo da puca na učenike na hodnicima. Priznao je i da je sa sobom poneo dodatnu municiju.

U rekonstrukciji zločina se navodi da je posle pucnjave bacio oružje i pokušao da se stopi s masom učenika i pobegne. Navodno je i uspeo da se sat vremena skriva u robnoj kući "Volmart" i restoranu "Mekdonalds".

Napadač se na saslušanju pojavio u narandžastom odelu sa lisicama na rukama, dok je njegova advokatica Melisa Meknil tvrdila da je Kruz "slomljeno ljudsko biće", da je tužan i da se kaje. U međuvremenu se, međutim, pokazalo da je na društvenim mrežama objavljivao poruke vrlo "zabrinjavajućeg sadržaja", da se slikao maskran, okružen arsenalom oružja, a da je posle napada u Njujorku komentarisao da bi on to "bolje izveo".

Vođa ekstremističke rasističke organizacije Republika Florida Džordan Džereb izjavio je da je Kruz bio član njegove grupe i da je učestvovao u paravojnim vežbama u Talahasiju. On je za AP objasnio da njegova grupa želi da Florida postane njihova lična država belaca.

Naglasio je da nije lično poznavao Kruza, kao i da se on "ponašao po sopstvenom nahođenju i samo on je odgovoran za to". Džereb je dodao i da je Kruz imao "problem sa devojkom" i da veruje da vreme napada, na Dan zaljubljenih, nije slučajnost.

Kruz je legalno kupio automatsku pušku, a na društvenim mrežama možda i najavio napad. FBI je priznao da je u septembru prošle godine dobio dojavu o pretećoj poruci na internetu u kojoj je pisalo: "Biću profesionalni ubica u školi". Taj komentar je pod imenom Nikolas Kruz objavljen na tuđem "Jutjub" video kanalu, a sada se veruje da je to učinio upravo osumnjičeni za napad u školi.

Agenti FBI, međutim, tada nisu imali informacije koje bi otkrile "vreme, lokaciju i pravi identitet" osobe koja je objavila preteću poruku, rekao je novinarima specijalni agent Robert Laski iz Džeksonvila. "Jutjub" je uklonio preteću poruku, a FBI je odustao od dalje istrage.

Američki predsednik je na "Tviteru" napadača okarakterisao kao "mentalno poremećenu" osobu, kakvu uvek treba prijaviti vlastima, prethodno uputivši saučešće porodicama žrtava. U obraćanju naciji povodom tragičnog događaja Tramp je rekao da nijedno dete ne bi trebalo da ide u školu strahujući za svoj život i ocenio da je narod "udružen poput jedne velike američke porodice". Ali, nije pomenuo oružje niti kontrolu oružja.

Ovo je 18. pucnjava u školi u SAD ove godine, a 291. od 2013. godine

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: