Poslednje reči pilota ruskog aviona: Tražim sletanje

Svetske vesti - Ponedeljak 12.02.2018 - 07:50

Saratov -- Suprotno izjavama nadležnih koji tvrde da pilot i tehničko osoblje nisu prijavili kvar ruskog aviona koji se juče srušio, Gazeta.ru piše da je pilot prijavio.

Poginulo svih 65 putnika i šest članova posade FOTO: AP Poginulo svih 65 putnika i šest članova posade FOTO: AP

Podsetimo, ruski istražni komitet saopštio je juče da preliminarni izveštaji istrage o padu aviona "An-148", kada je poginulo svih 65 putnika i šest članova posade u blizini Moskve, ukazuju da pilot nije prijavio tehničke problem, niti da je uputio poziv u pomoć.

"Nema izveštaja o tome da je posada aviona prijavila tehničke probleme", rekla je portparolka Ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko, preneo je Tass.

Međutim, portal Gazeta.ru javlja, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je pilot obavestio kontrolore leta o kvaru i zatražio hitno sletanje. "Tražim odobrenje za prinudno sletanje", prenosi Gazeta.ru poslednje reči pilota.

Tačan uzrok pada avipna, međutim, još se ne zna. Istražitelji pokušavaju da ga utvrde i ispituju sve pretpostavke - od klimatskih uslova, ljudskog faktora ili tehničkog problema, ali se ne pominje mogućnost terorizma.

Istraga je zvanično otvorena da se utvrde moguća kršenja bezbednosnih propisa, saopštio je Ruski istražni odbor. "Sve moguće verzije katastrofe se proučavaju, odnosno klimatske promene, ljudski faktor ili tehničko stanje aviona", navodi se u saopštenju.

Put koji vodi do mesta nesreće sinoć je blokiran kada je pala noć. Okolina je pod snegom koji i dalje pada, a duge kolone vozila formirale su se na putu blizu mesta nesreće. Zaposleni u ministarstvu za vanredne situacije su morali da idu motornim sankama do mesta pada aviona, a i dronovi nadleću mesto katastrofe.

Crna kutija je pronađena, rekao je zvaničnik ministarstva za vanredne situacije Sergej Polietihin. Više od 400 ljudi i oko 70 vozila poslato je na mesto pada aviona i najavljeno je da će potraga trajati celu noć uz pomoć reflektora.

Tela su u takvom stanju da će morati da se identifikuju preko DNK analize, rekao je ruski minstar saobraćaja Maksim Sokolov i dodao da bi ta procedura mogla da traje dva do tri meseca.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odložio je planirani put u Soči kako bi pažljivo nadgledao istragu o padu putničkog aviona. On će planirani sastanak s palestinskim liderom Mahmudom Abasom održati u Moskvi umesto u Sočiju.

Krizni štab otvoren je na aerodromu Domodedovo, drugom po veličini moskovskom aerodromu po broju putnika, kao i na aerodromu Orsk, gradu u Uralu blizu granice s Kazahstanom. Većina putnika su iz oblasti Orenburg, gde je Orsk drugi po veličini grad. Među putnicima su jedan tinejdžer i dvoje dece.

Avion "antonov-148" koji se srušio počeo je da leti 2010. godine, saopštila je aviokompanija Saratov erlajns.

Avion kompanije Saratov erlajns An-148 leteo je ka gradu Orsk, u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se četiri minuta po poletanju sa moskovskog aerodroma.

Danas je u toj oblasti proglašen Dan žalosti.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: