ŠOK: Putin izgubio u centru Moskve

Svetske vesti - Sreda 13.09.2017 - 13:16

U Rusiji je, kao i u većini sveta, razlika između glasova ruralne i urbane populacije, velika. Lokalni izbori, održani u nedelju u 82 ruska regiona, pokazali su taj taj jaz sve veći. Dok je u u ruralnim delovima zemlje aktuelna vladajuća partija osvojila ubedljivu većinu, Moskovaljani nisu bili preterano zainteresovani za izlazak na birališta. Oni koji jesu, poverenje nisu tako jednoglasno ukazali Putinovim kadrovima.

Putin najmanju podršku uživa u prestonici FOTO: Yuri Kadobnov Putin najmanju podršku uživa u prestonici FOTO: Yuri Kadobnov

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima koji su u nedelju održani u Rusiji, odnevši pobedu u više izbornih jedinica usred Moskve - uključujući i četvrt Gagarinski u kojoj je glasao predsednik Vladimir Putin.

Opoziciona koalicija Ujedinjene demokrate u toj četvrti je osvojila svih 12 mesta.

Ipak, u najvećem broju moskovskih opština pobedila je Putinova "Jedinstvena Rusija" (JS).

Jedan od izuzetaka je oblast Hamovniki distriktu u centralnom moskovskom okrugu, pobedu je odneo čovek koji se kandidovao bez dana iskustva u politici i bez plana da pobedi.
Njegovo ime je Ilja Azar (33), novinar ruske "Novaje Gazete" i otvoreni Putinov kritičar.

Ilja je, kako tvrdi, svojom kandidaturom želeo da ukaže na potrebu da se u politički život uključi i civlini sektor. Kada je sutradan saznao da je pobedio i to sa više od 50 odsto glasova, bio je, prema sopstvenim rečima, "šokiran i zbunjen".

- "Jedinstvene Rusije" nigde nije bilo tokom kampanje. Valjda su bili lenji jer su navikli da stalno osvajaju glasove. Mi smo išli od vrata do vrata. Svih 15 mesta i našeg distrikta osvojili su nezavisni kandidati - kaže Azar.

Možda još veći šok od Azarove pobede je to što u distriktu Hamovniki, u kojim živi oko 102.000 ljudi, Putinova stranka nije osvojila dovoljna glasova da dobije bar jedno mesto u gradskoj skupštini.

Za Putinove kritičare, ovaj podatak dovoljan je da bi tvrdili da "Jedinstvena Rusija" više nema i jedinstvenu podršku glasača, posebno jer Hamovniki nije i jedini distrikt u kojem su pobedili oni koji Putina baš i ne vole.

Ipak, JS i dalje je ubedljiva, pa teško da bi se rezultati pojedinaca kao što je Azar mogli smatrati početkom Putinovog pada, možda pre kao loš znak.

Putin je i dalje ubedljivo najpopularniji političar u zemlji, sa oko 70 odsto podrške, pokazuju ankete, mada najmanju podršku uživa upravo u prestonici.

I na nedeljnim lokalnim izbora, na kojima se biralo 16 gubernatora, članovi šest regionalnih parlamenata i poslanike za dva upražnjena mesta u donjem domu ruskog parlamenta, JS je bila ubedljiva na nivou cele države, mada su tamošnji mediji, uglavnom naklonjeni vlasti, objavili su da je "interesantno da je izabrano dosta gubernatora iz opozicionih redova".

Opozicija je i ovaj put, kao što je to bio slučaj sa mnogim izborima pre ovih, prijavila brojne slučajeve neregularnosti.

Među prijavljenim nepravilnostima bilo je popunjavanje glasaških listića van ograđenih kabina predviđenih za to, dugi redovi vojnika koji su glasali na biralištima na kojima nisu registrovani, a na pojedina birališta u Moskvi dolazili su puni autobusi, što je izazvalo sumnje da građani više puta glasaju na različitim mestima.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: