Švedska odustaje od Asanža; Britanci najavili hapšenje

Svetske vesti - Petak 19.05.2017 - 11:42

Švedsko tužilaštvo odlučilo da obustavi proces protiv Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, zbog navodnog silovanja, i da povuče nalog za njegovo hapšenje.

Asanž se od 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu FOTO: Getty Images Asanž se od 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu FOTO: Getty Images

Međutim, britanska policija je potvrdila da će ga uhapsiti istog trenutka, ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj je od 2012.

Šefica švedskog javnog tužilaštva Marijan Naj podnela je zahtev sudu u Stokholmu da se povuče nalog za hapšenje i da se obustavi proces, jer je postalo očigledno da Asanž neće biti doveden u Švedsku.

Time se, izgleda samo privremeno, stavlja tačka na sedmogodišnji proces protiv osnivača Vikiliksa, jer je šefica švedskog javnog tužilaštva objasnila da bi optužba protiv Asanža o navodnom silovanju mogla ponovo reaktivirati ukoliko se Asanž vrati u Švedsku pre nego što nastupi zastarelost predmeta 2020.

Međutim, nedoumica oko toga da li je Asanž konačno slobodan ostaje i jer je iz londonske policije stiglo saopštenje da će on ipak biti uhapšen čim napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, u kojoj se nalazi od 2012. godine.

Kako je objašnjeno u saopštenju londonske policije, njihova odluka o hapšenju Asanža zasniva se na "evropskom nalogu za hapšenje za veoma teške prekršaje".

Sada, kada se situacija izmenila i kada su švedske vlasti odlučile da obustave istragu o tom slučaju, gospodin Asanž ostaje tražen za manje ozbiljan prekršaj, neodazivanje na poziv suda, rečeno je iz londonske policije.

Džulijan Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt "Vikiliks" objavio poverljiva dokumenta Pentagona o Avganistanu. Priču su preneli "Gardijan", "Obzerver", "Njujork tajms" i "Špigl", a on sam postao je udarna vest i lice sa naslovnih strana.

Nije prvi put da "Vikiliks" objavi senzacionalne podatke, ali pošto je preko 90. 000 dokumenata o Avganistanu postalo dostupno celoj planeti preko ovog sajta, Asanž je postao heroj i izdajnik.

"Vikiliks" tvrdi da poseduje više od milion dokumenata. Inače, svako je pozvan da anonimno dostavi ono što smatra zanimljivim, a njihov tim odlučuje šta će biti objavljeno.

Nakon masovnog objavljivanja dokumenata o Avganistanu, protiv Asanža je u Švedskoj pokrenut postupak zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje, od kada je na snazi i nalog za njegovo hapšenje. On je u više navrata negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

On je odbio da se preda vlastima, jer se plašio da će biti izručen SAD, čiji pravosudni organi ga takođe traže, jer smatraju da je objavljivanjem na "Vikiliksu" tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti.

On se od 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: