Trampov rejting dodatno pao

Svetske vesti - Sreda 17.05.2017 - 15:31

Vašington -- Rejting američkog predsednika Donalda Trampa pao je na novi najniži nivo, pokazuje anketa koja je sprovedena pre novih skandala sa Rusijom i FBI.

Rad predsednika SAD odobrava 42 odsto ispitanih FOTO: Reuters Rad predsednika SAD odobrava 42 odsto ispitanih FOTO: Reuters

Nova anketa Politika i Morning konsalta, spovedena pošto je Tramp prošle nedelje smenio direktora Federalnog istražnog birao (FBI) Džejmsa Komija, pokazuje da rad predsednika SAD odobrava 42 odsto ispitanih, dok je u prethodnoj anketi taj procenat bio 46 odsto.

Trampa "snažno ne odobrava" 38 odsto ispitanih dok ga "snažno odobrava" 19 odsto. Među demokratama, 64 odsto "snažno ne odobrava" Trampa, dok ga "snažno odobrava" 43 odsto republikanaca. Među ljudima koji se identifikuju kao Trampovi glasači, samo 42 odsto snažno odobrava njegov rad, navodi danas Politiko.

Trampov rejting je i dalje visok među republikancima, mada oni pokazuju manje entuzijazma nego ranije. Među demokratama, 79 odsto njih ne odobrava Trampov rad, dok je među nezavisnim glasačima taj procent 50 odsto, dok povoljno mišljenje ima 39 odsto njih.

Politiko navodi da redovna anketa o Trampovom rejtingu koju sprovodi s Morning konsaltom generalno pokazuje pozitivnije rezultate nego većina drugih anketa. U proseku svih anketa, prema sajtu realclearpolitics, Trampa odobrava 40,1 odsto glasača, dok ga ne odobrava 54,8 odsto.

Anketa Politika i Morning konsalta je sprovedene od petka do nedelje, pošto je Tramp smenio Komija. Posle toga su Belu kuću pogodila još dva skandala.

Prvo su američki mediji objavili da je Tramp ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i ambasadoru Sergeju Kisljaku odao poverljive podatke koje su SAD dobile od jednog od saveznika, što znači da nisu smele da ih prosleđuju.

Potom je objavljeno da je Tramp od Komija u februaru tražio da odustane od istrage protiv savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina u vezi s ruskim mešanjem u američku politiku.

Pojedini analitičari, posebno bliski opozicionoj Demokratskoj partiji, ocenjuju da se taj zahtev svodi na ometanje pravde što bi mogao biti razlog za pokretanje procedure za smenjivanje.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: