U Njujorku danas počinje Generalna debata Skupštine Ujedinjenih nacija

Svetske vesti - Utorak 20.09.2022 - 10:50

Svetske vođe od danas će se jedan za drugim obraćati na Generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine UN u vreme kada je svet zahvaćen klimatskim katastrofama, prehrambenom nesigurnosti, ratovima, a same UN prolaze kroz duboke podele.

Foto:Un.org Foto:Un.org
Tokom jedne nedelje oko 150 šefova vlada i država iz celog sveta treba da se obrati na tom velikom godišnjem diplomatskom skupu koji se održava uživo posle dve godine poremećene kovidom-19.
 
Tradicionalno prvog dana Debate prvo govori predstavnik Brazila i zatim američki predsednik, čelnik zemlje gde je sedište UN. Međutim, izuzetno ove godine, kao što je bilo u vrlo retkim slučajevima u prošlosti predsednik Džozef Bajden koji je juče prisustvovao sahrani britanske kraljice Elizabete Druge, pomerio je obraćanje za sredu. Njegovo mesto će uzeti predsednik Senegala Maki Sal.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obratiće se na otvaranju 77. Generalne skupštine i "neće zaslađivati stvari", rekao je njegov portparol Stefan Dižarik, navodeći da će šef UN oslikati sliku sveta u kome geopolitičke podele "sve dovode u opasnost".
 
"Okupljamo se u trenutku velike opasnosti za svet", rekao je Gutereš juče nabrajajući sukobe i klimatske katastrofe, podele, siromaštvo, nejednakost i diskriminaciju.
 
Kada je reč o opasnostima ruska invazija na Ukrajinu biće u centru ove diplomatske nedelje na visokom nivou, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govoriće u sredu putem video veze. Za takvo obraćanje bila je potrebna posebna dozvola zemalja članica pošto po propisima svi čelnici treba da se obrate uživo.
 
Zemlje na jugu se sve više groze što Zapad koncentriše pažnju na Ukrajinu. Oni žele da se svet koncentriše i da nastoji da okonča sukobe u Tigraju, u Siriji, i drugde u svetu.
 
U nastojanju da odgovore na zabrinutost nekih zemalja Amerikanci i Evropljani danas organizuju sastanak na visokom nivou o prehrambenoj bezbednosti, koja je dovedena u pitanje kao posledica ukrajinskog rata.
 
Francuski predsednik Emanuel Makron koji će govoriti danas na Generalnoj debati insistiraće na potrebi da se spreči podela između zemalja severa i juga, saopštila je Jelisejska palata. Makron će organizovati večeru sa tom temom sa više drugih vođa.
 
Očekuje se da će u Guterešovom obraćanju važno mesto imati klimatska kriza. Jedan od Guterešovih prioriteta je borba za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i posebno emisije proizvođača fosilnih goriva.
 
Danas će pored brazilskog predsednika Žaira Bolsonara takođe govoriti turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, japanski premijer Fumio Kišida i nemački kancelar Olaf Šolc.
 
Iranski predsednik Ebrahim Raisi takođe je u Njujorku ove nedelje na svojoj prvoj Generalnoj skupštini i nuklearno pitanje bi moglo ponovo da bude tema rasprava.
 
Ove nedelje će biti i nekih upečatljivih izostanaka, posebno ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Djinping.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: