Vrhunac epidemije do kraja februara, potom se smanjuje, SZO poručuje: Koronavirus je ozbiljna pretnja za svet

Svetske vesti - Utorak 11.02.2020 - 13:32

Epidemija koronavirusa mogla bi da dostigne vrhunac do kraja februara, nakon čega će početi da se smanjuje, rekao je danas glavni medicinski savetnik vlade Kine.

Da se ubrzaju istraživanja o lekovima i vakcinama FOTO: Profimedia Da se ubrzaju istraživanja o lekovima i vakcinama FOTO: Profimedia
U intervjuu za Rojters, Džong Nansan, vodeći epidemiolog koji je postao slavan zbog svoje uloge u borbi protiv virusa SARS-a 2003. godine, rekao je da se situacija u pojedinim provincijama u Kini već sada poboljšava i da se broj zaraženih smanjuje.
 
"Verujemo da će epidemija dostići vrhunac sredinom ili krajem februara, da će jedno vreme stagnirati, a da će potom početi da se smanjuje", rekao je Dzang.
 
On je naveo da su mere u epicentru epidemije, gradu Vuhanu koji je u karantinu, bile neophodne.
 
Kako je ocenio, Kina mora da poboljša mehanizme kontrole širenja bolesti i da pomogne da se uspostavi sistem ranog upozorenja na zarazne bolesti.
 
Epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vrlo ozbiljnu pretnju za ostatak sveta, rekao je danas šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.
 
"Koronavirus, sa 99 odsto slučajeva u Kini, predstavlja vanrednu situaciju za tu zemlju, ali je i ozbiljna pretnja za ostatak sveta", rekao je on, otvarajući dvodnevni svetski forum SZO u Ženevi, na kojem će se razgovarati o merama u borbi protiv koronavirusa.
 
On je pozvao sve zemlje da dele saznanja o virusu, kao i da se ubrzaju istraživanja o lekovima i vakcinama protiv novog tipa koronavirusa, od kojeg je do sada umrlo više od 1.000 ljudi.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Peterrqc
05.08.2021. , 08:05
Delete,please! .
Peterhwu
09.08.2021. , 20:28
Delete,please! .
Peterfby
20.08.2021. , 06:03
Delete,please! .
Peterlux
25.08.2021. , 01:59
Delete,please! .