Zaboravite S. Koreju, svet možda dobije novog "negativca"

Svetske vesti - Četvrtak 12.10.2017 - 09:16

Ukoliko se SAD povuku iz sporazuma sa Iranom o upotrebi nuklearne energije to će imati dalekosežne posledice. Svetski zvaničnici sada pomno prate šta će biti.

Iran preti vraćanjem nuklearnog programa FOTO: Thinkstock Iran preti vraćanjem nuklearnog programa FOTO: Thinkstock

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa do nedelje 15. oktobra mora pred Kongresom da potvrdi da li smatra da Teheran poštuje sporazum po kojem je Iran svoj program obogaćivanja uranijuma stavio pod međunarodnu kontrolu u zamenu za postepeno ukidanje sankcija. Šta će to izazvati, pita se Sputnjik.

Sporazum je multilateralni, ali ukoliko jedna od stalnih članica SB Ujedinjenih nacija stavi veto na njegovo produženje, on više ne važi, a sankcije Iranu povodom nuklearnog programa automatski se produžavaju.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da Teheran ne želi raskid sporazuma, niti novo pregovaranje, i poručio je da on mora da se poštuje, ali i da od sporazuma faktički neće ostati ništa ukoliko ga Amerika napusti.

Rohani je ranije zapretio da će se, ukoliko SAD nastave sa pretnjama, Iran za nekoliko sati vratiti spornom nuklearnom programu. Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ne isključuje tu mogućnost.

"Ukoliko bi sporazum prestao da važi, nije isključeno da Iranci ne bi imali drugog izbora nego da se upuste u pravljenje atomske bombe", kaže Trapara za Sputnjik.

Međutim, on je ipak bliži stavu da ostale svetske sile neće pozdraviti Trampovu eventualnu odluku o izlasku iz sporazuma. Zato su mogući novi dogovori i sporazumi, kaže Trapara.

"Oko toga bi moralo ponovo da se pregovara sa zemljama koje bi za to bile zainteresovane. Mislim da postoji šansa da Iran uđe u to, nema razloga da to ne učini, možda bi njima na kraju krajeva i odgovaralo da Amerika po tom pitanju bude izolovana", kaže Trapara.

Stručnjak za Bliski i centralni istok Stanislav Tarasov podseća da je Tramp zbog najave izlaska iz sporazuma optužen u Kongresu da će izazvati Treći svetski rat. Ako se to desi, Tramp bi mogao da ostane u potpunoj izolaciji, kaže Tarasov.

"Pentagon i državni sekretar SAD Tilerson su protiv toga da Amerika pogazi sporazum i ne isključujem da će to biti jedan od razloga za ostavku Tilersona. Većina analitičara smatra da će tokom izlaganja u Kongresu, Tramp naći izgovore za izlazak iz sporazuma, ali to će stvoriti novo žarište krize na Bliskom istoku.

Mislim da se Tramp igra vatrom, jer nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da je izgubio bitku oko Severne Koreje. Niko u tom regionu ne želi rat — ni Kina, ni Rusija, kao ni Japan, ni Južna Koreja, odani saveznici Amerike. Sada Tramp pokušava da skrene pažnju na iranski pravac, jer smatra da na Bliskom istoku ima veći manevarski prostor i saveznike, koji će podržati agresivnu politiku prema Teheranu", kaže Tarasov.

On međutim dodaje da nakon posete saudijskog kralja Rusiji nije siguran da taj prostor postoji i da je Rijad spreman da učestvuje u eventualnom ratu protiv Irana. On podseća i da Turska, zbog kurdskog faktora, sve više teži ka saradnji, čak i savezu sa Iranom i Rusijom.

"Raspored snaga trenutno ne ide u korist SAD. Eventualni izlazak iz nuklearnog sporazuma imaće bumerang-efekat i otvoriće prostor za realizaciju najneverovatnijih scenarija na Bliskom istoku“, kaže Tarasov.

Inače, međunarodni inspektori osam puta su potvrdili da Iran ne krši odredbe dogovora koji je pre dve godine ceo svet dočekao kao veliko rasterećenje. Od dolaska Trampa na vlast Kongres je dva puta prihvatao te sertifikate, ali predsednik je najavio da želi da se Amerika povuče iz sporazuma.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: