Zvanično Asad osvojio 88% glasova

Svetske vesti - Četvrtak 05.06.2014 - 00:22

Sirijski predsednik Bašar al Asad izabran je na novi sedmogodišnji mandat sa 88,7 % glasova, objavio je predsednik parlamenta. Ove predsedničke izbore opozicija i zapadne zemlje nazvale su "farsom".

Asad treći put predsednik (Foto: videoizlesen.net) Asad treći put predsednik (Foto: videoizlesen.net)
Dva druga kandidata Hasan al-Nuri i Maher al-Hadzar dobili su 4,3 % odnosno 3,2 % glasova.
 
Vrhovni ustavni sud naveo je da je izlaznost bila 73,42 odsto.
 
Kada su objavljeni rezultati u Damasku je počelo slavlje, sa pucanjem koje je, prema nekim izvestajima uključivalo i teško naoružanje. 
 
Od početka se znalo da će Asad ubedljivo pobediti uprkos tome što je prvi put u više decenija na izborima bilo i protivkandidata.
 
Izbori su održani u okolnostima trogodišnjeg građanskog rata između Asadovog režima i pobunjene opozicije koji je razorio zemlju i odneo, kako se procenjuje, više od 160.000 žrtava. Trećina mrtvih su civili.
 
Glasanje je održano samo u oblastima pod kontrolom vlade, isključujući velike delove severne i istočne Sirije koji su u rukama pobunjenika.
 
Održavanje ovih izbora osudili su američki državni sekretar Džon Keri kao i Evropska unija, koja je navela da se oni ne mogu smatrati istinski demokratskim.
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: