Svetski naučnici zabrinuti – Gledamo kako Arktik umire

Zivot i stil - Ponedeljak 12.10.2020 - 13:23

Ledolomac koji je prevozio naučnike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Nemačku, ali je doneo sa sobom zabrinjavajuće podatke, saopštio je vođa ekspedicije Markus Reks.

"Uskoro više neće biti leda na Arktiku tokom leta" FOTO: Pixabay
„Gledamo kako Arktik umire. Uskoro više neće biti leda na Arktiku tokom leta. To može da izazove dalekosežne posledice po ceo svet“, rekao je Reks.
 
Brod „RV Polarštern“ stigao je u ponedeljak u severnu nemačku luku Bremehavn, odakle se zaputio na jednogodišnji susret sa arktičkom hladnoćom i polarnim medvedima.
 
„Praktično, postigli smo sve što smo želeli. Izvršili smo razna merenja tokom cele godine, sa kratkim periodima odmora“, rekao je Reks za AP.
 
Brod je morao da se pomeri na krajnji sever, na tri nedelje u maju, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade posle restriktivnih mera zbog koronavirusa, ali to nije izazvalo velike promene u misiji.
 
„Doneli smo kući mnogo podataka, zajedno sa značajnim brojem ledenica, snega i vode“, dodao je Reks.
 
Na brodu je bilo više od 300 naučnika iz 20 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, a projekat je koštao 150 miliona evra.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: