Test od pet sekundi da proverite da li je meso sveže

Zivot i stil - Četvrtak 05.05.2022 - 13:26

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images
Najbolje bi bilo kupiti domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regiona koji su prešli kraći put do prodavnice, ali pored podataka na ambalaži treba obratiti pažnju i na izgled mesa.
 
Iako mnogi ljudi misle da je nezdravo, mast daje mesu mnogo ukusa, kaže Elizabet Roesike iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso treba da ima malo intramuskularne masti, a to se vidi po belim prugama koje podsećaju na žile kojima je meso išarano.
Osim toga, ako se kupuje upakovano meso, u njemu ne sme biti vode. Dobro ga pogledajte pre nego što ga stavite u korpu, ne treba vam više od pet sekundi. 
 
"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", rekla je Roesike.
 
Boja
 
Idealna boja zavisi od vrste mesa. Teletina treba da bude svetla, ali ne bela, kao i živina. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne previše tamna. Svinjetina je idealno bledo ružičasta. Treba izbegavati sve sivkaste nijanse mesa, naglašava Roesike.
 
Čvrstina
 
Postoji još jedan način da lako proverite da li je upakovano meso još sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u prvobitno stanje i ne sme ostati udubljenje, a površina mesa mora da se presijava.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: