U Belgiji će se se graditi muzej o strip junaku Mačku

Zivot i stil - Nedelja 25.11.2018 - 13:39

Belgijski crtač stripova Filip Želik (Philippe Geluck) predstavio je projekat o izgradnji muzeja o junaku "Mačku" (Le Chat) poznatom po smešnim, ali i filozofskim opaskama koje zabavljaju Belgijance više od 30 godina.

Zdanje će imati restoran i butik suvenira FOTO: Wikipedia Zdanje će imati restoran i butik suvenira FOTO: Wikipedia
Želik koji je autor stripa, i zvaničnik lokalnih vlasti Brisela potpisali su ove nedelje ugovor o izgradnji muzeja koji će koštati oko 16 miliona evra.
 
Belgijski autor je rekao da je taj muzej za njega kao "ostvarivanje sna deteta".
 
Muzej čija će gradnja početi 2020. trebalo bi da bude otvoren do 2023. malo kasnije od prvobitnih, ali tada nepotvrđenih najava. Zdanje će se nalaziti usred četvrti gde su i ostali briselski muzeji.
 
Izložba će se sastojati od tri dela. Posetilac će u prvom delu moći da se divi "sadašnjem, prošlom i budućim delima" Želika. Drugi deo će se odnositi na izložbe drugih karikaturista, a treći na samu mačku kao životinju i kako je zastupljena u umetnosti počev og drevnog Egipta.
 
Zdanje će imati restoran i butik suvenira.
 
Strip "Mačak" počeo je da izlazi 1983. godine kao dodatak belgijskom listu Soar. Kasnije je stekao nacionalnu i svetsku slavu kao "mačak" anti-heroj, koji se ponaša kao čovek i direktno se obraća čitaocu.
 
Mačak je prepoznatljivo sive boje sa isturenim ušima, smešnom njuškom, nosi odela s kravatom kao ljudi, ide u kafanu, vozi kola, a ponekad ima političke stavove i skeptičan je prema religiji, ali je sve u simpatičnom i humorističkom stilu.
 
U Belgiji je kultura čitanja stripova na visokom nivou.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: