U fioci im bila izgubljena šahovska figura vredna više od milion evra

Zivot i stil - Ponedeljak 03.06.2019 - 12:39

Šahovska figura, koja je falila u srednjovekovnom seta otkrivenom pre skoro 200 godina, pronađena je u domu jedne edinburške porodice.

Figura napravljena od kljova morža FOTO: Sotheby/PA Figura napravljena od kljova morža FOTO: Sotheby/PA
Niko iz porodice nije imao pojma da figura pripada „Luisovom šahovskom setu“, a mogla bi da na aukciji dostigne i milion funti (1,1 miliona evra).
 
Set je pronađen na Luisovom ostrvu 1831. godine, ali se za pet figura nije znalo gde su.
 
Deda sadašnje generacije porodice iz Edinburga, u čijem vlasništvu se nalazi jedna od figura, bio je trgovac antikvitetima, a kupio je figuru za pet funti 1964. godine.
 
Ni on sam nije znao za značaj devet centimetara visoke figure, napravljene od kljova morža, pa je antikvitet punih 55 godina ležao u posedu porodice bez da je iko od članova imao pojma šta poseduju.
 
Kada je otkriven „Luisov šahovski set“ imao je 93 predmeta, od čega 78 figura, 14 žetova za bekgemon i jednu kopču za kaiš.
 
Danas su 82 predmeta izložena u Britanskom muzeju u Londonu, dok se ostatak nalazi u Nacionalnom muzeju Škotske u Edinburgu.
 
Konsenzus arheologa je da je set napravljen u Trondhajmu u Norveškoj u 12. veku, ali neki stručnjaci predlažu da poreklo vodi iz drugih nordijskih zemalja.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: