U Srbiji na svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar

Zivot i stil - Četvrtak 19.10.2023 - 10:35

Statistika je zaista poražavajuća, pogotovo kada je naša zemlja u pitanju.

Foto: OK Radio, M.Spirić Foto: OK Radio, M.Spirić
Statistika pokazuje da na svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar u Srbiji, a da na svakih 60 minuta neko umre od toga, što je poražavajuće. Sve više mladih ljudi se suočava sa ovim zdravstvenim problemom koji može biti koban.
 
Zbog toga je važno prepoznati pojedine simptome, kako bi se na vreme reagovalo.
 
Prvo, važno je razlikovati moždani udar od prolaznog ishemijskog napada. Prolazni ishemijski napad, odnosno, njegovi simptomi koji su slični moždanom udaru, javljaju se na nekoliko minuta ili sati, a zatim nestanu. Kao i kod moždanog udara, simptomi obično počinju iznenada.
 
Prolazni ishemijski napadi se nazivaju i moždani udar upozorenja i predstavljaju privremenu blokadu dotoka krvi u mozak. Istraživanja sugerišu da od 10 do18 odsto ishemijskih napada rezultira moždanim udarom u roku od 90 dana.
 
Da bi se bolje pratio rizik od moždanog udara, Američko udruženje za srce navelo je simptome koji upozoravaju na moždani udar i na koje treba odmah reagovati. Skoro polovina moždanih udara nakon ishemijskog napada javlja se u roku od dva dana. Iz tog razloga, ishemijski napad se opisuje kao "moždani udar upozorenja".
 
Simptomi uključuju: padanje lica na jednu stranu; nemogućnost podizanja i držanja obe ruke zbog slabosti ili ukočenosti; nejasan ili izobličen govor ili nemogućnost govora; potpuna paraliza jedne strane tela; iznenadni gubitak vida, zamagljen vid ili dvostruki vid; vrtoglavica.
 
Mondo

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: