Uginuo odlikovani pacov koji je u Kambodži uspešno otkrivao mine

Zivot i stil - Sreda 12.01.2022 - 12:34

Poznat po tome što je odlikovan za hrabrost zbog uspešnog detektovanja mina, pacov Magava uginuo je u devetoj godini.

FOTO: Twitter FOTO: Twitter
Tokom uspešne „karijere" koja je trajala je pet godina, Magava je uspešno njuhom pronašao više od 100 mina i drugih eksplozivnih naprava u Kambodži.
 
Reč je o najuspešnijem pacovu koji je, za pronalazak mina, uvežbavan od strane belgijske humanitarne organizacije Apopo.
 
Magava je 2020. godine dobio zlatno odličje za hrabrost, a penzionisan je u junu 2021.
 
Pacov je gajen u Tanzaniji i pre slanja u Kambodžu, prošao je obuku u trajanju od godinu dana.
 
 
Magava pripada vrsti afričkog džinovskog torbastog pacova koji je inače bio u dobrom zdravstvenom stanju, ali je prošlog vikenda počeo više daspava i manje da jede.
 
Prema nekim procenama u Kambodži ima oko šest miliona mina. „Magavin doprinos je u tome što je zajednici u Kambodži omogućio da ljudi žive, rade ,da se deca igraju bez strahova da će povrediti članak, ili nagaziti na minu", oglasili su se se iz organizavije Apopo.
 
Magava je očistio više od 141.000 kvadratnih metara zemljišta.
 
Bio je težak 1,2 kg i dug 70 centimetara, ali ipak dovoljno mali i lagan da ne aktivira mine kada je prelazio preko njih. Za pretraživanje terena veličine teniskog terena mu je bilo potrebno svega pola sata, dok čoveku s detektorom metala za taj posao treba i četiri dana.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: