Umro slavni reditelj koji je sarađivao da Bredom Pitom i Harisonom Fordom

Zivot i stil - Sreda 17.08.2022 - 10:18

Volfgang Petersen, nemački reditelj koji je režirao filmove poput "Podmornica" (Das Boot), "Air Force One", "Na vatrenoj liniji" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.

Wolfgang Petersen Foto:Publicity Still / United Archives / Profimedia Wolfgang Petersen Foto:Publicity Still / United Archives / Profimedia
Petersen je bio vrlo cenjen u Kaliforniji u kojoj je živeo, kao i svojoj domovini, radeći sa zvezdama poput Klinta Istvuda, Dastina Hofmana, Harisona Forda, Džordža Klunija, Breda Pita, Rene Ruso i Glen Klos tokom svoje decenijama duge karijere.
 
Epska filmska priča „Podmornica“ o posadi nemačke podmornice tokom Drugog svetskog rata, s Juergenom Prochnowom i Herbertom Groenemeyerom u glavnim ulogama, nominovana je za šest Oskara te je otvorila Petersonu put u Holivud.
 
Peterson, tada u ranim 40-ima, nominovan je za režiju i adaptaciju scenarija, a film je nominovan i za kameru, montažu, zvuk i montažu zvuka. Naposletku je "Gandhi", kojeg je režirao Britanac Ričard Atenboro bio veliki dobitnik Oskara.
 
"Podmornica" je tada ostala po strani, ali je to za Petersona bio početak velike holivudske karijere. Veliki hit bila je i "Beskrajna priča", nakon koje je usledio naučnofantastični film "Neprijateljski rudnik".
 
Politički triler "Na vatrenoj liniji" s Klintom Istvudom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tokom narednog perioda uspesi su nastavili ubrzano da se nižu: "Izvan kontrole" s Dastinom Hofmanom, "Air Force One" s Harisonom Fordom, "Oluja svih oluja" s Klunijem i "Troja" s Bredom Pitom.
 
Petersen se sa suprugom Marijom smjestio u Los Angelesu 1987. godine.
 
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: