Upotreba plastičnih kesa u Srbiji smanjena za 70 odsto

Zivot i stil - Sreda 13.03.2019 - 13:21

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je danas da je od početka naplate plastičnih kesa u velikim trgovinskim lancima u Srbiji njihova upotreba smanjena za 70 odsto i da je interesovanje za njih opalo.

Potrebno uticati na potrošački mentalitet FOTO: Getty Images Potrebno uticati na potrošački mentalitet FOTO: Getty Images
Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, Trivan je na 4. zasedanju Skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEA-4) u Najrobiju rekao da je potrebno uticati na potrošački mentalitet.
 
"Srbija je posvećena postizanju ciljeva koji se odnose na zaštitu i unapređenje životne sredine, izgradnji društva čija privreda i razvoj treba da budu u skladu sa poštovanjem prirodnog okruženja i privržena je globalnom naporu u borbi za život i budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti", rekao je Trivan na skupu u glavnom gradu Kenije.
 
On ja naveo da se Srbija zalaže za "nova tehnološka rešenja i inovativni pristup u privređivanju koji su neophodni za društveni i ekonomski razvoj kojim će se obezbediti smanjenje zagađenja i očuvanje resursa" i dodao da je potrebno uložiti značajna sredstva u stimulisanje inovatorstva u oblasti životne sredine.
 
Trivan je kazao da Srbija poseduje "značajan potencijal obnovljivih izvora energije, pre svih u biomasi, solarnoj i vetro energiji ali da se ne koriste u dovoljnoj meri" i dodao da se ulažu napori u povećanje procenta ponovne upotrebe otpada odnosno recikliranje.
 
"Srbija je proces rešavanja svih problema u zaštiti životne sredine započela i nameravamo da idemo dalje Uložićemo kreativne snage, volju, napor i ideje kako bismo unapredili naš način razmišljanja, podigli svest novih generacija, kako bi se posvećenije i odgovornije borili sa postojećim izazovima i kako bi obezbedili zdravu budućnost", rekao je Trivan.
 
Ministar Trivan sastao se na marginama UNEA-4 sa šefovima delegacija država iz regiona i ministrom životne sredine Estonije, koji predsedava UNEA-4, Simom Kislerom, navedeno je u saopštenju.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: