Vegani su depresivniji od onih koji jedu meso

Zivot i stil - Utorak 19.05.2020 - 12:52

Prema najnovijem istraživanju ljudi koji jedu meso imaju bolje psihološko zdravlje od onih koji ne jedu, odnosno vegetarijanaca i vegana.

Ne zna se tačno zbog čega je to tako FOTO: Pixabay Ne zna se tačno zbog čega je to tako FOTO: Pixabay
Takođe je utvrđeno da vegetarijanci i vegani imaju veći rizik od depresije, anksioznosti i samopovreda, objavio je časopis Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
 
“Ono što jedemo i kako jedemo sastavni su deo našeg identiteta i direktno utiče na naše zdravlje fiziološkim, socijalnim i psihološkim putevima,” ističe Urska Dobersek docent na Univerzitetu Južna Indijana.
 
Ona je podsetila da je poslednjih decenija porastao broj vegetarijanaca i vegana i mentalnih bolesti i zato je važno uspostaviti korelaciju između korišćenja mesa u ishrani i mentalnog zdravlja.
 
U velikom broju istraživanja tokom proteklih godina učestvovalo je 149.559 konzumenata mesa i 8.584 onih koji ne konzumiraju meso. Ustanovljeno je da su oni koji nisu jeli meso imali veće stope ili rizike od depresije, ankioznoti i samopovređivnja u poređenju sa onima koji jedu meso.
 
“Moji koautori ja bili smo iznenađeni koliko je dosledan odnos između izbegavanja mesa i povećane mogućnosti mentalnih bolesti u populaciji. Naša studija ne podržava izbegavanje mesa u ishrani zbog dobrobiti psihološkog zdravlja” rekla je Dobersek.
 
Uzročni odnos izeđu izbegavanja mesa i psihološkog zdravja još uvek nije jasan i ne zna se zbog čega je to tako.
Domino magazin, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: