Za Ginisa: Bugarka otpevala ton od 114 decibela i postavila rekord

Zivot i stil - Četvrtak 01.08.2019 - 13:35

Smiljana Zaharieva shvatila je da ima dara kada je videla da u publici znaju da gledaocima zasuze oči tokom njenih nastupa. A i njoj su kanule suze radosnice kada je nedavno primila zvaničnu potvrdu Ginisove knjige rekorda da je otpevala najglasniji mecosopranski ton.

"Glas je hteo na površinu" FOTO: AFP
"Iznenadilo me kad sam na monitoru videla očitavanje od 113,8 decibela", kazala je 48-godišnja pevačica u razgovoru za AFP.
 
Irska učiteljica Analisa Flanagan vlasnica je svetskog rekorda u naglasnijem vikanju sa 121 decibelom, ali u Ginisovoj knjizi dosad nije bilo pevačkog rekorda.
 
Zaharieva, iz južnoga bugarskog grada Plovdiva, morala je da ispuni stroga pravila. Pevala je u studiju bez muzičke podloge, instrument za merenje jačine zvuka bio je udaljen dva i po metra od nje i morala je da drži ton najmanje pet sekundi.
 
Jačina od 113,8 decibela otprilike odgovara buci koju čujete na rok koncertu ili na koncertu simfonijskog orkestra. Toliko je glasna i sirena vozila hitne pomoći ili vatrogasaca.
 
"Snažni glasovi karakteristika su bugarskog folklora", kaže Dora Hristova, dugogogodišnja voditeljka svetski poznatog zbora Tajna bugarskih glasova.
 
"Naši pevači se rađaju s takvom fiziologijom, s prirodno jakim glasom", dodaje Hristova.
 
Zaharieva je pohađala Nacionalnu školu narodne umetnosti, potom i diplomirala na plovdivskom mjuzičkom konzervatorijumu.
 
Nekoliko je godina bila članica drugog poznatog ženskog zbora "Veliki bugarski glasovi" i s njim je obišla svet.
 
"Kada sam pevala, ljudi su znali da zaplaču", rekla je.
 
Međutim, 1996. odustala je od karijere. "Jednom sam se vratila kući, a moja me malena ćerka nije prepoznala. To mi je slomilo srce", rekla je.
 
"Glas je hteo na površinu"
 
Sa suprugom je otvorila turističku agenciju i pevala je samo prijateljima i porodici.
 
"Ali osećala sam prazninu. Moj glas je hteo na površinu", rekla je.
 
Na scenu se vratila 2015. i peva uz tradicionalne rodopske gajde, "kaba gaida".
 
Svetla Stanilova, direktorka plovidskog konzervatorija, davno je prepoznala njene "čudesne vokalne sposobnosti i izuzetan raspon glasa".
 
"Imala sam 26 razreda u pedagoškoj karijeri i nikada nisam čula folklorni glas takvog raspona", kazala je.
 
Direktor sofijske opere Plamen Kartalof nešto je skeptičniji prema njenom rekordu.
 
"Kakva smešna ideja, meriti nečiji glas", rekao je i dodao da se operski pevači, među kojima i oni poznati po snažnim glasovima, nikada nisu bavili merenjima.
 
A Zaharievu zanimaju joga i istočnjačke meditacijske tehnike, pa želi da istraži isceliteljske efekte zvuka i sarađivati s drugim umetnicima. Za saradnju je već pitala Madonu, ali još nije dobila odgovor.
 
"Želim iskoristiti dati mi glas kako bi pomogla ljudima", kaže.  
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: