Grad koji leži na 72 tone dijamanata, ali ne može da se obogati

Zivot i stil - Četvrtak 23.01.2020 - 14:52

Stanovnici gradića Nerdlingen u Nemačkoj znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da ga razruše kako bi se obogatili.

Dijamanti potiču od pre 15 miliona godina FOTO: EPA Dijamanti potiču od pre 15 miliona godina FOTO: EPA
Nerdlingen u nemačkoj saveznoj državi Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potiču od pre 15 miliona godina, kada je asteroid pogodio Zemlju.
 
Geolozi procenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nerdlingen, a bio je težak oko tri milijarde tona.
 
Udarac je povećao temperaturu i pritisak dovoljno da nastane mešavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit.
 
Procenjuje se da je oko 72 hiljade tona dijamanata na području Nerdlingena, prenosi hrvatski portal Dnevnik.
 
Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali da kuće grade na dragocenom tlu.
 
Godinama su verovali da je poreklo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog veka nije potvrđeno da je reč o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata.
 
Tako su crkva Svetog Jurja i srednjovekovne zidine u Nerdlingenu mnogo vredniji nego što bi se reklo na prvi pogled.
 
Iako je količina dijamanata ogromna, stanovnici za njih ne bi mogli da dobiju dobru cenu jer su manji od 0,2 milimetra, pa ne nameravaju da razruše grad kako bi došli do bogatstva.
 
Nemački grad, međutim, profitira na drugi način - turisti dolaze iz celog sveta kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej Ris krater, u kojem se nalaze uzorci kratera koji je napravio asteroid.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: