Rekordnih 166.000 dolara za pismo sa „Titanika“

Zabava - Nedelja 22.10.2017 - 12:51

Pismo pronađeno kod čoveka koji je poginuo u potonuću „Titanika“ prodato je na aukciji za 166.000 dolara. To je, kako je preneo „Rojters, rekordna cena za pisma koja su dosad prodata sa Titanika.

Pismo je oštećeno, ali i dalje može da se vidi šta je Holverson napisao majci Pismo je oštećeno, ali i dalje može da se vidi šta je Holverson napisao majci

Reč je o pismu koje je putnik prve klase „Titanika“ Aleksandar Oskar Holverson napisao majci i jedno je od poslednjih pisama za koje se zna koja su „preživela“ nesreću.

Pismo ima zaglavlje sa utisnutim imenom čuvenog luksuznog plovila, a u njemu Holverson piše o utiscima o brodu i hvali hranu i muziku. „Ako sve prođe kako treba, stići ćemo u Njujork u sredu pre podne“, napisao je Holverson dan pre fatalnog susreta „Titanika“ sa ledenim bregom.

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a putovao je sa suprugom Meri Alis koja je preživela katastrofu. U pismu takođe prenosi utiske o putovanju, „rame uz rame“ sa jednim od najpoznatijih putnika Titanika.

„Džon Jakob Astor je na brodu. Izgleda kao svako drugo ljudsko biće iako ima milione. Oni sede na palubi sa nama ostalima“, napisao je Holverson govoreći o američkom biznismenu koji je u to vreme bio jedan od najbogatijih ljudi u svetu.

Pismo je jedno od poslednjih predmeta za koje je poznato da su sačuvani posle potonuća broda, a na njemu su vidljivi tragovi vremena koje je provelo na dnu Atlantika.

„Titanik“ je bio jedan od najvećih prekookeanskih putničkih brodova kada je udario u ledeni breg i potonuo 14. aprila 1912. na putu iz Sautemptona u Njujork. U tragediji je poginulo 1.500 ljudi.

Pismo je na aukciji prodala Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske. Ključevi načinjeni od gvožđa sa „Titanika“ prodati su za 76.000 funti.

Aukcionar Endrju Oldridž istakao je da ove cene pokazuju kako ne opada interesovanje za „Titanik“, kao i putinke i posadu tog broda.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

blog comments powered by Disqus