Životinje, tehnologija, Srbija: Privezak za lakše pronalaženje kućnih ljubimaca

Zivot i stil - Nedelja 11.10.2020 - 12:56

Pet Tag je personalizovani privezak za psa i mačku, koji se nosi oko vrata, i na kojem se nalaze bitni podaci i informacije o ljubimcu i vlasniku.

Pet Tag je personalizovani privezak za psa i mačku Pet Tag je personalizovani privezak za psa i mačku
Taguju crtači grafita, taguju se korisnici društvenih mreža, a od ovog leta to mogu da učine i vlasnici kućnih ljubimaca.
 
Programer Marko Babović iz Loznice došao je na ideju da „spoji lepo i korisno", pa je ljubav prema psima i znanje iz informacionih tehnologija iskoristio da napravi Pet Tag - privezak za lakše pronalaženje izgubljenog ljubimca.
 
„Bavim se programiranjem, pa mi je otuda pala na pamet ideja za Pet Tag, a i ceo život imam psa i u toj sam sferi sa psima", objašnjava 21-godišnji Babović za BBC na srpskom.
 
Pet Tag je personalizovani privezak za psa i mačku, koji se nosi oko vrata, i na kojem se nalaze bitni podaci i informacije o ljubimcu i vlasniku.
 
Na prednjoj strani je ispisano ime psa ili mačke, rasa, pol, pojedine fizičke osobine i broj telefona vlasnika, dok se na poleđini nalaze dodatne informacije, jedinstveni broj kartice i kju-ar (QR) kod.
 
Pored priveska, vlasnik dobija i identičnu karticu većih dimenzija, koja služi kao još jedna „garancija da ljubimac pripada toj osobi".
 
Kako je sve počelo?
 
Tako što je Babovićev pas Medo pobegao.
 
Iako je bio čipovan, pronašao ga je slučajno tek posle dva meseca, u skladištu jedne kurirske službe.
 
„Koliko je korisno to da ljubimac ima čip, sa druge strane nije praktično, jer ako ga nađe neko u 9, 10 uveče, kako će on da dođe do vlasnika, pošto nema svaki čovek čitač tog čipa?", govori Babović.
 
Medo danas pravi društvo Markovoj baki na selu, dok je drugi njegov pas - Zigi, prvi testirao probni uzorak Pet Taga.
 
Privezak je prvobitno bio u uspravnom položaju, a ne vodoravnom, kakvo je bilo krajnje rešenje.
 
Babović kaže da je Zigi tada bio glavni „test izdržljivosti", dok danas identifikacioni privezak nesmetano nosi na ogrlici oko vrata.
 
„On je i mešanac, navikao je da ide po komšiluku i nije navikao na povodac, ali mu generalno privezak nikada nije smetao", dodaje.
 
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: