Kanalizacija izgubljena u zakonu

Vladavina prava - Ponedeljak 23.06.2014 - 18:26

Nesnalaženja Srba i države Srbije u poštovanju zakona u Vranju se najbolje ogleda u kašnjenju radova na ovogodišnjem komunalnomm programu.

ilustracija ilustracija

Vladavina prava ovde se očitava kao prava muka, tolika da svi odgovorni tvrde da je novi Zakon o javnim nabavkama u praskki paralisaoo proces javnih nabavki i time onemogućio svaki ozbiljan rad.

Letnja sezona, jedina građevinska u Srbiji, lagano odmiče, a radovi iz komunalnog programa uređenja Vranja za 2014. nisu ni pokrenuti.

Bilo je najava, još od novembra, od kada fekaliije nesmetano plivaju glavnom ulicom, da će bar ova žila kucavica grada biti rehabilitovana, ali za sada od toga ništa.

Bez ulaženja u sitna crevca krivice - ko je odgovoran što se nova ulica, kojoj još nema ni deset godina, mora ponovo praviti - ostaje pitanje: pa šta je sad? ko je kriv što radovi vredni 380 miliona dinara nisu ni počeli, uz potpunu neizvesnost kada bi početi mogli?

Političku štetu zbog nerada, ma šta da je posredi, trpeće aktuelne vlasti, posebno ako se pokažu iole tačnim priče o pravom podzemnom ratu za dodeljivanje ovog posla.

Ipak, pravi gubiitnici čitave priče su građani Vranja, koji su ostali bez ulica, asfallta, vode i kanalizacije.

Priča koja sledi najbolje odslikava probleme do kojih dolazi kada se vlasti drže zakona od slova do slova. Nije se naviklo na takav rad, pa to ti je.

TENDERISANJE

Čitav posao oko komunalnog programa, znači sređivanja vodovoda, kanalizacije i ulica, deo je obaveza Direkcija za izgradnju i razvoj grada. Direktor Direkcije Dragan Stojković napominje važan detalj, koji je u čitavu priču uneo odlučujući zaplet - u aprilu prošle godine na snagu je stupio novi zakon o javnim nabavkama.

- Od toga dana, svi imamo probleme. Iz gradskog budžeta je za komunalni program u 2014. godini izdvojeno 382 miliona dinara, ali do sada ni dinar nije potrošen.

Javne nabavke raspisane su na vreme, ponuđači su prigovorili na odluke Komisije Direkcije, i sada je sve u rukama republičke Komisije za zaštitu prava ponuđača (KZPP) - objašnjava Stojković.
 

Prema njegovom  tumačenju, Direkcija je 30. januara ove godine napravila plan javnih nabavki, a on je preuzeo funkciju direktora tek 11. februara.

- Greška je napravljena u startu, jer glavna ulica, kao kapitalni obejkat, nije izdvojena od ostalih radova na ulicama u gradu.

Da je tako urađeno, šanse da se ona sredi bile bi mnogo veće. Ovako, vrednost radova zaista je velika, i to komplikuje čitav proces - kaže Stojković.

Praktično, glavna ulica izgubljena je u raznim javnim nabavkama, pa je dovoljno da samo jedna ne prođe, i ona neće biti rađena.  

Da je samo za glavnu ulicu raspisana nabavka, ona bi prošla ili ne. Ovako, kad prođe kanalizacija, pada vodovod, kad on prođe, pada asfalt... i tako u nedogled.

I sad počinje zakonska zavrzlama. Čitav februar praktično je izgubljen jer se čekalo mišljenje Uprave za javne nabavke u Beogradu koje se po zakonu mora pribaviti.

Ranije je, kažu, sve bilo jednostavnnije - za radove manje vrednosti išlo se u pogodbu sa lokalnim javnim preduzećima koja su namenski osnovana baš za te komunalne poslove, kao što su „Vodovod“ ili „Novi dom“.

Koliko je takva politika bila pogubna pokazuje da je „Vodovod“ za vodovodne radove ove godine imao za tri miliona višu ponudu od ostalih učesnika tendera!

I sad, pošto to više ne funkcioše, za vranjski komunalni program Direkcija je raspisala javne nabavke u otvorenom postupku, koji traje 40 dana. Već smo, po toj računici, u aprilu, ako sve teče po planu. Ali, ovde je sve daleko od plana.

Na tih 40 dana treba dodati još dvadesetak dana za razne overe, takse i slično, pa smo onda već u maju, ako sve teče po planu. Al, ne lezi vraže.

 

SNS je u više navrata preko bivšeg diirektora Direkcije Gorana Đorđevića napao vladajuću garniituru za nerad i nesposobnost, mada se sad vidi da ni on u čitavoj priči nije bezgrešan.

 

Prema planu javnih nabavki, posebno su raspisani tender za vodovodnu mrežu, pa za kanalizacionu mrežu, za rehabilitaciu ulica (asfaltranje i izgradnja), za krpljenje udarnih rupa i za seoske puteve. Ovih pet javnih nabavki otvoreno je od kraja aprila do kraja maja, kako je koja stigla.

Svih pet javnih nabavki okončano je žalbama. Tu se videlo koliko je veliki problem što glavna ulica nije izdovjena u poseban tender.

Ovako, taj kapitalni objekat protegao se čak u tri različite javne nabavke - i u vodovodnoj i u kanalizacionoj mreži, ali i u asfaltiranju. I tako sada niti grad ima glavnu ulicu, niti priferija, recimo, ima novu kanalizaciju.

TRI FIRME

Bilo kako bilo, za sve vodovodne popravke u gradu javile su se tri firme - „Milenium team“ iz Beograda, „Telekomunikacije“ Blace i „Vodovod“ Vranje.

Iste firme konkurisale su i za kanalizaciju, dok su se za asfaltiranje javile samo „Saba Belča“ i „Milenijum“.

Za krpljenje udarnih rupa interesovanje je bilo veće, javile su se „5D“ Panevlje,  „IG auto“ iz Vranja i „Milenijum tim“, dok su za seoske puteve konkurisali „5D“, „Saba Belča“, PZP Zaječar i „IG auto“.

I sad kreću cifre. Predračunska vrednost za seoske puteve biila je 12,5 miliona dinara, a najnižu ponudu od 9,16 milion dao je „Saba Belča“. Sve su cene bez PDV-a.

- Na ovu javnu nabavku prigovorio je „IG auto“ 30. aprila, zbog jednog nedostajućeg sudskog dokumenta. U ponovljenom postupku Komisija Direkcije utvrdila je sledeću najbolju ponudu od 10,1 milion dinara koju je dao „5D“. I na ovo se žalio „IG aauto“ 21. maja, ali im prigovor nije usvojen. Od 23. maja predmet je u KZPP i čeka se odgovor - kaže Stojković.

Nabavka za krpljenje udarnih rupa vredna je 12,5 miliona dinara, ali niko po mišljenju Komisije nije imao ponudu dovoljnu da se sklopi posao. I na ovo se žalio „IG auto“. Sve je u rukama KZPP još od 8. maja.

Nabavka za rehabilitaciju vodovodne mreže procenjena je na 16,5 miliona dinara, a komisija nije prihvatila nijednu od prispelih ponuda, pa je 6. maja ta nabavka obustavljena. Na ovo se 28. maja žalila „Tekomunikacija“ Blace, i njihov zahtev je usvojen.

- Ipak, Komisiji smo dali nalog da utvrdi da li je reč o nerealno niskoj ceni, ispod tržišne vrednosti. Njihova ponuda od 11,56 miliona za 32 odsto je manja od procenjene vrednosti.

Komisja još nije dala svoje stručno mišlljenje, i za to ima još nekoliko dana. Na ovakav potez bili smo prinuđeni po zakonu - kaže Stojković.

 

Vladavina prava ovde se očitava kao prava muka, tolika da svi odgovorni tvrde da je novi Zakon o javnim nabavkama u praksi paralisao proces javnih nabavki i time onemogućio svaki ozbiljan rad.

 

Nabavka za kanalizaciju bila je vredna 19,25 milion dinara. Komisija je odlučila da nijedna od prispelih ponuda nije ispravna, pa je postupak obustavljen.

Prema Stojkovićevim rečima, u daljoj proceduri krenuće se u direktne pregovore sa firmama koje su se prijavile na tender.

- Na ovu odluku 28. maja žalila se „Telekomunikacija“. Komisija je prihvatila žalbu i odlučila da sa tom firmom sklopi ugovor po njihovoj ponudi d 16,22 miliona dinara. 19. juna ističe rok za žalbu po ovoj odlluci - kaže Stojković.

I na kraju, nabavka za izgradnju i rekonstrukciju ulica, ili asfaltiranje, kako narod voli da misli. Ova nabavka teška je 81,18 miliona dinara.  „Saba Belča“ je ponudio cenu od 69,78 miliona dinara, a „Milenijum tim“ 78,51 milion dinara. Desetak miliona uštede zaista nije šala!

- Komisija je izabrala „Sabu Belču“,  ali se „Milenijum“ žalio. To je odbijeno, a od 4. juna sve je u rukama KZPP. Oni imaju obavezu da daju odgovor za 20 do 30 dana, ali je praksa pokazala da se može čekati i do 40 dana.

Ispada da pre druge polovine jula ne treba u Vranju očekivati bilo kakve radove - pesimističan je Stojković.

Po njemu, sve je morallo biti rađeno po zahtevu, a kašnjenje je uzrokovano procedurom koja je morala biti sprovedena. Ali, kaže on, u Direkciji ne sede skrštenih ruku, nego se rade dalje procene, nabavljaju se „silne saglasnosti“ javih reduzeća, podnose se zahtevi za građevinske dozvole...

Da ih sezona, ma kad se padne, ne dočeka nespremne, Direkcija je izvršila snimanje svih ulica, pripremljena je regulacija saobraćaja na mestima gde će se izvoditi radovi, i sve je spremno.

FAVORITI
 

Čeka se samo zeleno svetlo iz Beograda. U međuvremnnu, ovde mira nije bilo ni na tren. Stojković odbija da govori o eventualnim pritiscima na njega, ali su oni bili toliki, kaže njegovo okruženje, da je više puta nudio svoju ostavku čisto da bi spasao sopstveni obraz, ako ne i glavu.

„Milenijum tim“ ovde važi za favorita SPS-a, ali je te navode bilo nemoguće proveriti. Ta firma pominjana je i oko najvećeg prošlogodišnjeg tendera, sređivanja Bunuševca za „Geox“. Ali, nisu samo socijalisti pritiskali.

- Interesovanje je dolazilo iz svih stranaka, baš kao i pritisci. Svako ima svog favorita, a u igri je ogroman novac. Zato ne čudi što Stojković ne želi da govori - kažu njegovi saradnici.

Ali, Stojković ostaje dosledan, uz opasku da ovo ipak „uopšte nisu normallna vremena za posao“.
 

- Sa ovakvim zahtevima zakona, ne može više operativno da se radi i da se rešavaju zahtevi građana. Paktično, mnogo je veći rizik izlaziti u susret zahtevima građana nego ne raditi ništa.

Očekujem strpljenje građana, jer problem zaista nije do nas - kaže na kraju Stojković.

Za sada je najveći gubitnik od oko stotinak miliona dinara preševska firma „Saba Belča“. Imali su sve, ali još uvek nemaju nikakav ugovor. No, njima kao da to ne pada teško.

Valjon Etemi iz ove firme opominje da nabavka za sređivanje ulica nije oborena, nego da se samo jedan od učesnika konkursa žalio na detalje, na šta po zakonu ima pravo.

- „Saba Belča“ je papirološki ispravan, što je konstatovala i komisija Direkcije. Žalba je stigla iz „Milenijuma“ zato šo kao nismo imali fotokopiju radnih knjižica. Ali, mi to imamo.

Pa onda zašto nemamo fotokopiju svih strana, što ni oni nemaju. Ali, sve je to uobičajeno.

Mislim da sve ide u dobrom pravcu, jedino što će na početak radova morati da se ozbiljno čeka, dok se završe svi neophodni pravni poslovi - kaže Valjon.
 

Naravno, sređivanje glavne ulice koje je najavljeno za novembar a još nije počelo moralo je preći i na politički teren.

SNS je u više navrata preko bivšeg diirektora Direkcije Gorana Đorđevića napao vladajuću garniitutu za nerad i nesposobnost, mada se sad vidi da ni on u čitavoj priči nije bezgrešan.

Iza njega, paljbu su osuli poverenici stranke. Jedan od njih, Slaviša Bulatović, ocenjuje da stanje po pitanju uređenja grada nikada nije bilo gore.

- Sva je prilika da će biti sve gore i gore, dok je ove vlasti. Nema ni trunke nade. Sezona polako prolazi a oni nisu ni počeli radove.

Tragedija je što se to odnosi na centar grada, pa šta onda ostaje za periferiju? Tamo je loše da gore ne može biti - kaže Bulatović.
 

On kaže da bi i SNS voleo da uređenje grada počne, ali da su u ovakvoj situacij po to pitanju vrlo pesimistični. I ne samo to...

- Lokalni funkcioneri zauzeti su radovima na Koridoru 10, jer većina ima privatne mašine koje tamo rade i zarađuju.

Možda za asfaltiranje ulica po Vranju zato nemaju vremena, da ne kažem interesa - kaže Bulatović, bez  namere da dublje ulazu u analizu ove tvrdnje.

Po njemu, istina je da se radi o komunalnom programu koji je najveći u istoriji grada, ali SNS sumnja da se ulice ne sređuju jer se tako odvojena sredstva koriste za vraćanje dugova iz prethodnog perioda.

Ovo je zanimljiva teza. Ako je tačna, onda ispada da je Miroljub Stojčić, dugogodišnji prvi čovek grada na vreme otišao sa pozicije gradonačelnika, ostavljajući naslednicima vrlo vruć krompir.

Opet, ako je Bulatovićeva teza tačna, SPS ćutanjem i krpljenjem budžetskih rupa možda štiti prethodna rukovodstva, ali nanosi i veliku štetu građanima i veliku štetu sopstvenoj partiji, opet u interesu pojedinaca.

Sa svoje strane, gradonačelnik Vranja Zoran Antić kaže da je lokalna vlast uradila sve što je do nje bilo, a da je ostalo do zakonske regulative.

- Nije to posebnost Vranja, u Leskovcu se već drugu sezonu, iz istih razloga, ne radi ništa – kaže gradonačelnik.
 

Tvrdnje iz SNS da neki gradski čelnici imaju mašine na Koridoru 10, ocenjuje kao gluposti koje neće da komentariše i poziva tu stranku da u javnost izađe sa konkretnim imenima i podacima.

- Da je Goran Đorđević, bivši direktor Direkcije na vreme raspisao tendere, onda ne bi došlo do kašnjenja – zaključuje Antić.

Na kraju, situacija je jasna - izgubljeni u novom vremenu, vlastodršci plutaju od ostrva do ostrva slučaja, nikako ne uspevajući da reše ni minimalne probleme građana.

A glavna ulica je veliki, velliki, smrdljiv plutajući problem. Da, zakoni su sporni, ali, da se sa nabavkama krenulo još u oktobru, do danas bi po sili zakona nešto bilo dogovoreno.

Ali, ne - svi vole da pričaju, a malo ko da radi. O da, i SNS tu ima udela, baš kao i SPS i DS... Još malo, pa svi odreda.

A da odgvora na pitanje dokle ni izbliza nema.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria.Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: