PLJUŠTE KRIVIČNE PRIJAVE: Niko kriv, svi nevini

Vladavina prava - Ponedeljak 23.02.2015 - 11:40

Iako je mnogo važnih ljudi na rukovodećim pozicijama u Vranju proteklih dvadesetak godina sumnjičeno za razna, prvenstveno korupcionaška krivična dela, teško da se ko može setiti da je i jedan od njih osuđen pravosnažnom sudskom odlukom na neku kaznu, a kamoli zatvor.

Vise tuzilastvo u Vranju - ilustracija Vise tuzilastvo u Vranju - ilustracija

Ako se zaviri dalje u prošlost, postojao je tek jedan izuzetak: Mirko Dimitrijević, bivši direktor kompanije “Koštana”, nakon revolucionarnog 5. oktobra, osuđen je za neku sitniju zloupotrebu u fabrici obuće koju je decnijama vodio i to na simboličnu novčanu kaznu od 30.000 dinara.
 
I Dragomir Mitić, bivši direktor DIV-a, nepravosnažno je osuđen na tri i po godine zatvora. Njegov slučaj je, međutim, još uvek na sudu po “vanrednim pravnim lekovima” i kraj mu se ne nazire. Već su ga i sudije zaboravile.
 
Stvari se poslednjih godina u Vranju nisu mnogo promenile. Zloupotreba ima i golim je okom vidljivo da su se neki lokalni funkcioneri obogatili preko noći, ali okončanih sudskih postupaka na njihovu štetu nema, pa nema.
 
Policija i pravosuđe nikako da dokažu svoje navode pred sudom, čak i kad je toliko očigledno, što budi sumnje na postojanje korupcije u pravosuđu.
 
Od aktuelnih krivičnih prijava prema lokalnim funkcionerima, moglo bi se reći da su sve u bubnju, ali se status kvo održava uprkos nekim pravilima u pravosuđu, pre svega onog na suđenje u razumnom roku.
 
Klijenti tužilaštva uglavnom su poznati javnosti, a najpoznatiji među njima svakako je gradonačelnik i čelnik SPS Zoran Antić.
 

Antića je policija još krajem februara 2012. godine osumnjičila da je rukovodeći gradskim Sportskim savezom  u periodu 2006-2010. odobravao da se sa tekućeg računa isplaćuju neto zarade i druge prinadležnosti igračima lokalnog FK Dinamo, bez prijavljivanja zakonito stečenih prihoda fudbalera, a radi navodnog izbegavanja plaćanja poreza i doprinosa.
 
Prijava je stigla u tužilaštvo, rađena su razna veštačenja, ali krajnjeg ishoda nema. Suđenje nikad nije ni počelo, a prijava nije odbačena.
 
PRAŠINA PREKRIVA PREDMETE

Iz Osnovnog tužilaštva već tri godine ponavljaju da je slučaj u fazi predistražnih radnji. Ranija informacija bila je da je brzo nakon podnošenja krivične prijave tužilaštvo od Filijale Poreske uprave u Vranju zatražilo tzv. „prikupljanje potrebnih obaveštenja“ i to je potrajalo.
 

Prema poslednjoj informaciji koju je za portal OK radija pismenim dopisom potvrdio vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca Trajko Naumović slučaj je i dalje u napred pomenutoj fazi. U najmanju ruku zvuči čudno da tužilaštvo u predmetu KT.br.435/12 protiv Antića skoro tri godine vodi predistražni postupak, smatra vranjski advokat Jovan Aleksić.

- Do sada bi on trebao biti procesuiran, čak bi u jednom efikasnom postupku slučaj odavno trebao da bude okončan i gradonačelnik bi bio ili osuđen, ili oslobođen. Sasvim  je dovoljno vremena bilo da se sve otkrije - smatra Aleksić.

Antić kaže da ni on, ni njegov advokat ne znaju epilog.
 
- Sve što je od mene traženo, dao sam nadležnim organima, dao izjave tužilaštvu. Za mene je to završena priča, ne postoji nikakva utaja poreza.
 
Mislim da je sve to više u sferi političkog pritiska, da se moj rad i ličnost dezavuišu. Potpuno je neosnovano podneta prijava protiv mene
- smatra Antić.
 
Dugo nema odluke ni u jednom drugom, politički osetljivom slučaju. Reč je o krivičnoj prijavi koju je poslednjeg dana 2013. podnela Policijska uprava (PU) Vranje protiv narodnog poslanika SNS iz Vranja Dragana Nikolića zbog “ugrožavanje sigurnosti” načelnika PU Slađana Velinovića.
 

U Tužilaštvu navode da je u toku predistražni postupak i da su od policije dobili izveštaj po zahtevu za dopunu krivične prijave.
 
Setićemo se da je ovde reč o sukobu koji je Nikolić aprila prošle godine, posle izbora za savete mesnih zajednica, imao sa Velinovićem.
 
Prema navodima prijave, slavljenička kolona SNS se, uz automobilske sirene, pedeset minuta iza ponoći 29. aprila zaustavila u Ulici Lole Ribara, ispred zgrade RTV Vranje, gde su stajali Velinović i direktor te medijske kuće Zoran Veličković.
 
Nikolić je, piše u prijavi, izašao iz kola u pratnji nekolicine saboraca (čija se imena takođe spominju u prijavi) i najpre ušao u raspravu sa Veličkovićem kome je sugerisao da pošalje ekipu kako bi ovekovečila pobedu SNS, a zatim se navodno okrenuo Velinoviću i obratio mu se ne baš biranim rečima.
 
Ključni deo prijave je onaj u kome stoji da Nikolić u jednom momentu kao pokušao da udari Velinovića, ovaj se izmakao, a poslanika su njegovi potom odvukli prema automobilu kako bi se sprečio incident krupnijih razmera.
 
BOGAT VERBALNI PROGRAM

Nešto kasnije “program” se nastavio ispred Policijske uprave u Matije Gupca gde je Nikolić, sa haube automobila u koloni, prema navodima iz prijave uzvikivao „pobeda, pobeda!“.
 
A zatim je, navodno, ponovo Velinoviću, koga tu nije bilo, upućivao najogavnije verbalne uvrede i psovke. Nikolić, povodom ove prijave, kaže da se radilo o sukobu koji je bio “isključivo verbalni”.

 

Mirko Dimitrijević, bivši direktor kompanije “Koštana”, nakon revolucionarnog 5. oktobra, osuđen je za neku sitniju zloupotrebu u fabrici obuće koju je decnijama vodio i to na simboličnu novčanu kaznu od 30.000 dinara.

 

- Nije bilo ni pokušaja da se sila upotrebi. Uostalom, ja sam se nalazio na udaljenosti od 3-4 metra od Velinovića. Priznajem da sam mu rekao to što je zaslužio, a dokaz da ništa više od toga nisam učinio je činjenica da je krivična prijava protiv mene podneta tek 30. decembra, a događaj se desio 28. aprila.
 
Ako je taj razgovor bio “ugrožavanje sigurnosti načelnika PU Vranje”, valjda bi odmah podneli krivičnu prijavu, a ne osam meseci kasnije - čudi se Nikolić policijskoj neažurnosti.
 
U Osnovnom tužilaštvu u Vranju s druge strane postoji slučaj gde je doneta tužilačka odluka, a takođe se može svrstati u politički osetljive. Doduše, u korist osumnjičenog.
 
Reč je o predmetu Kt.br.583/13 po krivičnoj prijavi Državne revizorske institucije (DRI) protiv bivšeg gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića gde je 9. oktobra prošle godine doneto rešenje o odbačaju krivične prijave za nenamensko korišćenje budžetskih sredstava.
 
Tužilac Naumović kaže se da je to učinjeno zbog „postojanja okolnosti koje trajno isključuju krivično gonjenje“.
 
Naime, u obrazloženju rešenja navodi se da se u konretnom slučaju radi o presuđenoj stvari, s obzirom na to da je zbog istog dela već vođen prekršajni postupak u kome je okrivljeni Stojčić oglašen krivim i novčano kažnjen.
 
Na stranu to što će mnogima biti u najmanju ruku iritantno i sumnjivo da je neko izbegao krivičnu odgovornost i spasao se krivičnog procesuiranja tako što je prekršajno kažnjen, iako je ustanovljeno da je kriv, ali očito je da srpski zakoni tako skandalozne odluke pravosuđa dopuštaju.
 

Protiv Uroša Trajkovića, nekada izuzetno moćnog političkog čelnika URS i dojučerašnjeg direktora Zdravstvenog centra (ZC) Vranje, podnet je optužni predlog OJT u Vranju u predmetu Kt.br.2534/12, zbog navodno počinjenog produženog krivičnog dela „nenamensko trošenje budžetskih sredstava“ iz člana 362a, u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika, potvrdio je za portal OK radija vršilac funkcije osnovnog tužioca Naumović.
 
Zaprećena zakonska kazna za ovo delo je novčana ili zatvor do jedne godine. Urošu se stavlja na dušu da je navodno oštetio državni budžet za čak 71 milion dinara. Ročišta su odlagana u više navrata zbog štrajka advokata, ali se kraj ovog sudskog procesa uskoro očekuje.
 
SPORNE APOTEKARSKE FINANSIJE
 
Naumović otkriva da je, s druge strane, još uvek aktivan, recimo, predmet Kt.br.926/08, po optužnom predlogu tog tužilaštva od 17. februara 2009. godine. Radi se o optužbi za „zloupotrebu službenog položaja“ po kojoj je 20. maja 2011. godine doneta presuda Osnovnog suda u Vranju (K.br.748/10) kojom je bivša direktorka Javne ustanove Apoteka Vranje Jasmina Arsić oglašena krivom.
 
- Utvrđena joj je kazna zatvora u trajanju od jedne godine i izrečena uslovna osuda sa rokom proveravanja od tri godine.
 
U žalbenom postupku, ukinuta je predmetna prvostepena presuda, a spisi predmeta vraćeni Osnovnom sudu na ponovno suđenje i odlučivanje
- navodi Naumović, uz podatak da je naredni glavni pretres po ovom predmetu zakazan za 10. mart 2015. godine.
 
U predmetu Kt.br.213/08 po optužnom predlogu OJT Vranje podnetom zbog postojanja osnovane sumnje da je Arsićka počinila krivična dela „nesavestan rad u službi“ i „zloupotreba službenog položaja“, suđenje je u toku i pretres je zakazan je za kraj februara ove godine.
 
Reč je o postupku koji se vodi povodom optuženja po kome je Arsićka manjkove ustanove navodno prikrivala viškom na godišnjim popisima. Pominjano je šest miliona dinara manjka za period 2005-2007, da li se na tome ostalo utvrđivaće sud.
 

Bivši direktor JP Uprava Banje, a sadašnji gradski većnik za infrastrukturu Nebojša Stojanović u predmetu 1247/14 pokrenutom po prijavi Policijske uprave Vranje,  sumnjiči za više krivičnih dela – zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i pronevera.
 
Predmet je u fazi predistražnog postupka, a tužilaštvo je zatražilo dodatnu proveru istinitosti navoda iz krivične prijave i dopunu dokaznog materijala. Policija je ovaj izveštaj dostavila tužiocu i čeka se tužilačka odluka.
 
Ove prijave odnose se na troškove reprezentacije koje je kao direktor Uprave Banje navodno načinio Stojanović, potom na davanje parcela za izgradnju već čuvene Sahat-kule (kafe poslastičarnica) u centru Vranjske Banje bez odobrenja Gradske uprave i na navodne zloupotrebe u vezi sa građevinskim radovima za izgradnji tog objekta.
 
U vezi još jedne prijave iz 2013. u toku je predistražni postupak (predmet KT.br.3188/13, prijava PU Vranje KU.br.1159/13 od 13.09.2013. godine) zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.
 

Radi se o Goranu Petroviću, bivšem direktoru JP Novi dom, a u Tužilaštvu navode da su preduzete dokazne radnje - saslušanje svedoka i osumnjičenog.
 
- U toku je postupak prikupljanja potrebnih obaveštenja nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka - zaključuje tužilac Naumović.
 
Osim protiv Miroljuba Stojčića, slučajevi odbačaja krivičnih prijava u osetljivim predmetima zabeleženi su i kod nekada visokih lokalnih funkcionera URS i članova gradskog odbora, bračnog para Jasmine (bivša direktorka JU Apoteka Vranje) i Srboljuba Arsića (ginekologa, nekad zaposlenog na Odeljenju ginekologije vranjske bolnice).
 
Dva postupka okončala su se povoljno po Jasminu. Prvi sa oznakom Kt.br.590/09 maltene nije ni počeo jer je rešenjem Osnovnog suda (K.br.3234/10) 2. decembra 2010. godine odbijen optužni predlog OJT Vranje podnet protiv Arsićke zbog krivičnog dela poreska utaja.
 
U predmetu Kt.br.874/08 doneta je u avgustu 2012. presuda Osnovnog suda K.br.817/11 kojom je ona oslobođena optužbe za „nedozvoljeno skladištenje robe“ (član 176 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji). Ova presuda je potvrđena i na višoj instanci.
 

Dok je radio u vranjskom ZC, Policijska uprava podnela je Srboljubu Arsiću krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da je navodno počinio krivično delo poreska utaja. Navodno nije bio prijavio oporezivi deo primanja od 18,7 miliona za period 2005-2008. čime bi navodno izbegao plaćanje poreza u iznosu od 1,7 miliona dinara.
 
Ova krivična prijava je odbačena u decembru 2009. rešenjem Osnovnog tužilaštva. I u predmetu Kt.br.476/12 po krivičnoj prijavi oštećenog B.S. za „teško delo protiv zdravlja ljudi“ došlo je do odbačaja još 20. marta 2012. godine.
 
Kako objašnjavaju iz tužilaštva, prijava je odbačena usled „nepostojanja osnovane sumnje da su prijavljeni Arsić i njegov kolega Goran Radojčić izvršili navedeno delo“.


Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji.
Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: