52.-24.02.2015.- TRANZICIJA I JUG SRBIJE

Poslednja, 52. emisija serijala o vladavini prava na OK Radiju obeležena je temama iz privrede. Ipak, emisija počinje pričom iz pravosuđa. O temi zašto je sudstvo neefikasno i zašto gomila nerešene predmete za OK Radio govore vranjski advokat Miroslav Nešić, njegov kolega, advokat Mladen Vasić i predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković.
I naredna priča 52. emisije vezana je za pravosuđe. O jezičkim barijerama u južnosrpskom pravosuđu i različitostima upotrebe jezika u multinacionalnim sredinama juga Srbije govore vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Vranju Dragan Stefanović, predsednik opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje u Bujanovcu i narodni poslanik Šaip Kamberi i romski aktivista Dejan Bajramović.
Emisija je nastavljena uvek osetljivom temom na jugu Srbije, ljudskim i manjinskim praavima ovdašnjih etničkih zajednica. O tome za OK Radio govore predsednik odbora za ljudska prava u Bujanovcu Ragmi Mustafa,  predsednik Kulturno informativnog centra u Bosilegradu Ivan Nikolov, kooridnator NVO „Romska suza“ u Vranju Dejan Bajramović, zamenik ombudsmana Robert Sepi, Nemanja Dejanović iz Kancelarije za mlade Grada Vranja i Gordana Ristić iz NVO „Generator“.
Kakve su posledice trazicije na jugu Srbije bavio se naredni prilog 52. emisije, u istraživanju u kome su govorili bivši generalni direktor „Simpa“ Budimir Mihajlović, privatnik Ljubiša Tošić, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, vlasnik tekstilne fabrike „Mikromodeli“ u Vranju Radovan Stanković i vlasnik poljoprivrednog preduzeća „Nutriko“ u Vranju Dragan Aleksić.
Na kraju, u poslednjem prilogu serijala donosimo priču o stranim investitorima na jugu Srbije. O ovoj, pokazalo se osetljivoj temi, govore lokalni lider Socijademokratske stranke (SDS) u Vranju Igor Andonov, gradski većnik za privredu Perica Janković i predsednik Pokreta „Dosta je bilo - restart“ i bivši srpski ministar privrede Saša Radulović.

Preuzmi celu emisiju
 

51. - 17.02.2015. - Peta tribina OK Radija

Čitava emisija broj 51 o vladavni prava na OK Radiju bila je posvećena tribini koja je na temu “Vladavina prava i jug Srbije“ održana u Vranju, 11. februara, kao peta u nizu.

Uvodnu reč na tribini dao je moderator, programski direktor OK Radija Saša Stojković. Posle njega na tribini su govorili, redom kojim su njihove diskusije emitovane, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Slaviša Bulatović, gradonačelnik Vranja Zoran Antić, narodni poslanici SNS-a Dragan Nikolić iz Vraanja i Nenad Mitrović iiz Bujanovca, zamenik predsednika opštine Trgovište Aleksandar Kolić, narodni poslanik PDD-a Šaip Kamberi,  pomoćnik predsednika opštine Bosilegrad i zamenik  Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji Stefan Stojkov, Bora Ristić iz Osnovnog suda u Vranju, Leposava Jovčić iz Višeg tužilaštva, Nebojša Silistarević, predstavnika romske zajednice iz Vranjske Banje i advokat Aleksandar Stojković.

Preuzmi celu emisiju

 

50.- 10.02.2015.- DEVENPORT NA JUGU SRBIJE

Glavna tema 50. emisije o vladavini prava na OK Radiju bila je dvodnevna poseta Majkla Devenporta jugu Srbije, koju su reporteri  OK Radija pratili u više priloga.
Najpre, praćena je dodela grantova za 16 projekata kroz program Evropski progres, a pore Devenporta govorili su i gradonačelnik Vranja Zoran Antić i dvoje dobitnika grantova.
U narednom prilogu usledila je priča o poseti Devenporta Bujanovcu, prilikom otvaranja radova na budućoj zgradi Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu. Pored Devenporta, tom prilikom govorili su i predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković, Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac i predstavnik ministarstva prosvete.
U narednom prilogu emisije o vladavini prava govorimo o izvršitejima na delu, u kratkom prilogu u kome govore privatni izvršitelj Stanko Filipović i direktor Distribucije za Pčinjski okrug Goran Nikolić.
U jednom od ključnih priloga emisije govorimo o vladavini prava u radu sindikata. U prilogu koji je pravljen na čudan dokumentarno istraživački način govore dosadašnja predsednica Samostalnog sindikata za Pčinjski okrug Mira Dimitrijević, Novica Popović, član Predsedništva ovog sindikata i Ružica Stošić, nova predsednica.
Na kraju, u klasičnom prilogu OK Radija, o novom budžetu sa Savete nacionalnih manjina i problemima koji prate proces njegovog donošenja za OK Radio snimljenom na licu mesta u Beogradu govorili su direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, potredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžo i
predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Danijel Petrović.

Preuzmite celu emisiju

 

49.- 03.02.2015.- Vladavina prava i diskriminacija

Noseći prilog 49. emisije serijala o vladavini prava na OK Radiju je priča o diskriminaciji.
 
O istraživanju o dirkiminatorskim navikama građana Srbije, u prilogu koji je sniimljen u Beogradu, za OK Radio govore predstavnik organizacije “Gajten LGBT” Milan Đurić i predstavnica organizacije ŠKUC LL iz Slovenije Nataša Sukić.
 
I naredni prilog govori o diskriminaciji, ovoga puta penzionera. Da li je smanjenje penzija ustavno istraživali su novinari OK Radija u prilogu u kome govore predsednik Udruženja „Dosta je bilo – restart“ i bivši srpski ministar privrede Saša Radulović, Poverenik gradskog odbora DSS Predrag Savić i predsednik jednog od srpskih udruženja penzionera Milan Nenadić.

U narednom prilogu emisija se govori o pravosuđu, u priču koja govori direktno o posledicama štrajka advokata na sudstvo u Vranju. O tome kako je štrajk ostavio pustoš i čak 37.000 nerešenih predmeta govore predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković i sudija - portpaol suda Aleksandra Tošić Arsić.

Izgradnja novog autoputa, na deonici Koridora 10 sledeća je priča 49. emisije o vladavinni prava na OK Radiju. Oaj veliki posao doneo je i vellike nevolje i nepravde stanovnici mesta uz izgradnju puta. U velikoj reportažnoj priči sa lica mesta OK Radio bavi se samo delom problema, a o ovoj temi govore stanovi poloma kod Vladičinog Hana, penzioner  Sreta  Mladenović i meštanka Ubavka Jović, kao i Dragan Dimitrijević iz hanske Direkcije za izgradnju, predstavnik Instituta za puteve u Beogradu Dušan Savković, predstavnici Koridora Srbije i Polomčanin Aleksandar  Božilović.

Na kraju, po prijavama slušalaca na portalu OK Radija, tu je i prilog o radu Kancelarije z mlade u Bujanovcu. O tome da li ima nepotizma i koruppcije u ovoj firmi za OK Radio govore  Vjolca Alihu, koordinatorka kancelarije u Bujanovcu, Arber Bajaziti, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac i direktor KZM i sakriven glas građanina koji je prijavio temu. Tu je i Nemanja Dejanović iz vranjske Kancelarije za mlade, koji objašnjava kako čitava stvar uopšte funkcioniše.

Preuzmite celu emisiju

48. 27.01-2015. - Vladavina prava i ravosuđe

Ova emisija o vladavini prava na OK Radiju posvećena je, u glavnoj liniji, promenama koje su se desile u srpskom pravosuđu po prekidu štrajka advokata i dogovoru sa državom koji su pripadnici ove profesije postigli.
 
U prvom prilogu na tu temu govori se direktno o posledicama štrajka na sudstvo u Vranju. O ovoj temi u formi mini intervjua govori Ivica Kostić, predsednik Advokatske zajednice Vranje, koji direktno o taksativno pobraja šta su to odvokaaati uspeli da dobiju, i koliko je štete štrajk naneo sudstvu na jugu Srbije.
 
Naredni prilog naslanja se prirodno na prethodni, jer je reč o mini intervjuu sa narodnim poslanikom SNS-a, advokatom Draganom Nikolićem, koji je na skupštini prilikom usvajanja izmena zakona koji su išli u korist advokature imao čak pet usvojenih amandmana, što je naajveći broj od svih poslanika.
 
Treći prilog ove emisije posvećen je istraživanjima koja govore da u Ssrbiji ni nikome ne polaže račune. O ovoj osetljivoj temi, napravljenoj na licu mesta u Beogradu, sagovornici OK Radija su Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić i državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu Ivan Bošnjak.
 
Posle osetljivih društvenih tema, 48. emisija donosi i privredne teme. O privatizaciji i probemima prilikom ovog procesa u “Jumku”, najvećoj tekstilnoj firmi na Balkanu, za OK Radio govore predsednik Samostalnog sindikata u Jumku Slađan Mitić, predsednica Sindkata ASNS Snežana Veličković, predsednik Nadzornog odbora i predstavnik države u „Jumku“ Branislav Popović, generalni direktor Goran Đorđević, Dejan Dragić, generalni direktor Kompanije „Mile Dragić“ i direktor „Izbora“ iz Arilja Milomir Zimonjić.
 
Na kraju, veliki prilog sa terena donosi priču o životu Roma u nasellju Ciganski Rid u Vranju, gde su oni naseljeni posle izgona iz divljeg naselja Gazela u Beogradu. O ovoj temi za OK Radio govore stanovnici tog naselja Janika Šabanović, Resmija Iljazović i Naser Fazlijević, kao i gradski većnik za socijalna pitanja iz Vranja Branimir Stojančić.

Preuzmite celu emisiju

47. - 20.01.2015. - Vladavina prava i politika

47. emisija o vladavini prava na OK Radiju posvećena je politici i njenim posledicama u društvenoj stvarnosti.

Emisiju otvara prilog o tome kako političari mogu da obećavaju šta god hoće, da u kratkom roku daju dijametralno suprotne izjave i da zbog toga ne odgovaraju u praksi, ni na koji način. Sagovornici po ovoj temi bili su državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, gradonačelnik Vranja Zoran Antić i narodni poslanik SNS iz Vranja Dragan Nikolić.
 
Prirodno se na ovu temu naslanja i sledeća priča, koja je napravljena u Beogradu, na kraju štrajka advokata. Kaao najpozvaniji da ocene temu, vodeći srpski advokati oocenjuju zašto u Sr iji nema vladavine prava i šta je neophodno da se ona uspostavi. na ovu temu za OK Radio govore predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić i predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

I naredni prilog 47. emisije serijala OK Radija o vladavini prava govori o pravosuđu. O tome koliko se u srbiji poštuju međunaroodne pravne norme govore narodni poslanik i jedan od lidera albanske nacionalne zajednice u Srbiji Šaip Kamberi, vranjski advokat Slobodan Pavlović i raniji poslanik i advokat Goran Stefanović.
 
U klasičnom prilogu OK radija sa terena OK Radio u 47. emisiji dnoosi reportažu iz Vladilinog Hana, gde je u poštvanje zakona prste umešala i politika. Naime, u tamošnjim školama sve je manje đaka, pa se škole otimaju za svakog od njih, u cilju da profesori ne ostanu bez posla. U prilogu koji govori o tome kakva se sve sredstva koriste u takvim prilikama govore Vesne Dejanović iz Vrbova, jedan od roditelja oštećene dece, direktorka škole u Stublu Daniela Mitić, predsednik opštine Vladičin Han Branislav Tošić, direktor OŠ „Sveti Sava“ Dragan Dimitrijević i Jovica Stefanović, iz vranjskog odeljenja Ministarstva prosvete.

Preuzmite celu emisiju

46.- 13.01.2015. - Ljudska prava i jug Srbije

Čitava 46. emisija serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ posvećena je ljudskim pravima. U prvom prilogu emisije u priči sa lica mesta iz Beograda, donosimo izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji u 2014. godini. O ovoj temi za OK Radio govore zamenik Zaštitnika građana Robert Sepi i predsednik odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.
U narednom prilogu priča je medijska, ali dosta govori o ljudskim pravima. O napadima na novinare u Srbiji i obavezi društva da stane u kraj ovoj pojavi za OK Radio govore predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, sekretar NUNS-a Svetislav Raković,  advokat Kruna Savović i Zaštitnik građana Saša Janković.
Tema sudstva aktuelna je zbog štrajka advokata, ali se nameće po sebi kada se govori o ljudskim prvima. O tome zašto su sudovi na jugu Srbije neefikasni, i zašto im više instance stalno vraćaju presude govore vršilac funkcije predsednika Višeg suda Dragan Stefanović i predsednik Osnovnog suda u Bujanovcu Bojan Milenković, predsednik Prekršajnog suda u Preševu Burhanedin Šaipi.
U velikom prilogu o povredi ljudskih prava, pa i dostojanstva primaoca socijalne pomoći u Vranju o sprovođenju uredbe Vlade Srbije po kojoj primaoci socijalne pomoći moraju da zarade tu pomoć govore gradski većnik Branimir Stojančić, direktorka u Centru za razvoj usluga socijalne zaštite Dejana Boganović, predstavnica Centra za socijalni rad Slavica Novković, direktor vranjskog “Komrada” Dejan Ilić i Altena Asanović iz Romske kancelarije Grada Vranja.
Na kraju, u klasičnom prilogu o etničkim odnosima na jugu Srbije i tome koliko ljudska prava utiču na ekonomska kretaanja za OK Radio govore doskorašnji načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović, Ljubiša Tošić, privatnik iz Preševa i šef Kancelarije za ekonomaki razvoj u Preševu Ilir Sadriu.

Preuzmite celu emisiju

45.- 06.01.2015. - Korupcija, endemska bolest juga Srbije

Serijal „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ nastavlja se 45. radijskom emisijom na ovu temu. Ovoga puta tema je korupcija.
Uvodna priča emisija samo prividno nije vezana za korupciju. Suštinski, ona priča i o korupciji u zdravstvu i o korupciji u pravosuđu. Reč je o suđenju lekarima zbog smrti devojčice njihovom greškom. O ovoj temi za OK Radio govore advokati optuženih Dragan Stojanov i Jovan Aleksić, ali i još jedan lekar koji je prisustvovao tragediji, Slavko Živković.
U narednom prilogu emisije tema je čista, klasična korupcija. O tome zašto nje ima, a borbe protiv nje nema za OK Radio govore načelnik Pčinjskog okruga Slaviša Bulatović, narodni poslanik Dragan Nikolić, predsednik NDS-a Igor Andonov i menadžer LDP-a advokat Igor Zlatković.
U narednom prilogu emisije o vladavini prava koja se emituje na OK Radiju govori se o novoj bolesti srpskog društva, mobingu. Otvarajući ovu temu u medijskoj sferi juga Srbije, OK Radio govori sa relevantnim sagovornicima, ali i žrtvama čitave priče. Za 45. emisiju o ovome govore Miletije Stojanović, načelnik Inspekcije rada, Maja Mitić, Zaštitnik građana grada Vranja, Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava i psihijatar Ljijana Radosavljević.
Na kraju 45. emisije o vladavini prava sledi i prilog o čijoj se tematici mnogo i često govori u Srbiji - stranoj donatorskoj pomoći. Na jug Srbije su se posle demokatskih promena i rata iz 2001. godine slile milijarde dinara i milioni evra. na pitanje gde je utrošen taj novac za OK Radio govore Ivica Stamenović iz južnosrpske kancelarije OEBS-a, Ivana Todorović, regionalna saradnica Evropskog PROGRES-a za Pčinjski okrug, Nikola Janjić, projekt menadžer u NVO „Grenerator“ i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Preuzmite celu emisiju

44.- 30.12.2014. - Kočnice razvoja juga Srbije

I ova, 44. emisija serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ govori o jugu Srbije, na različite, ali međusobno povezane načine. Ali, kako je jug Srbije najzaostaliji deo zemlje, kroz četiri priloga pokušali smo da nadjemo odgovor na pitanje zašto je to tako.
U prvom prilogu 44. emisije govorimo o pravosuđu. Hrabro, predstavnici Višeg i osnovih sudova izašli su u javnost sa ne baš visokim rezultatima svoga rada u 2014. godini. Najzanimljivija je priča iz Višeg suda, koji ima više poništenih nego potvrđenih presuda. Zašto je to tako, u intervju za 44. emisiju OK Radija objašnjava predsednik tog suda Dragan Stefanović.
U narednom prilogu 44. emisije sledi priča o tome šta koči razvoj juga Srbije, u privrednom smislu. O ovoj temi za OK Radio govore vlasnik „Elhan komerc“ iz Bujanovca Nedžat Behljulji, Skender Limani rukovodilac u preševskom „Metalu“, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Preševu Ilir Sadriu i načelnik Pčinjskog okruga Budimir  Mihajlović i predstavnik bujanovačke romske zajednice Nijaz Ameti.
Zapošljavanje je jedna od najtežih rana srpskog društva. O tome kako se u Srbiji zapošljava, pa čak i u najvišim državnim institucijama, kako u ovoj oblasti važe neki čudni zakoni, i razlozima takvih pojava za OK Radio su govorili političkki analitičar Vladimir Goati i programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić.
Na kraju, u klasičnom prilogu OK Radija, istražujemo kakva je uloga žena u modernom društvu juga Srbije i u kolikoj meri su tradiciionalnost ovdašnjih zajednica ustvari kočioni faktor razvoja društva. O ovoj temi za OK Radio govore gradska većnica Nela Dimitrijević, Nadica Stošić iz NVO „Inicijativa za integracije“, Dragana Janjić, suvlasnica i direktorka Vinarije „Aleksić” iz Vranja i Ivana Stošić, direktorka Biznis inkubator centra za jug Srbije.

Preuzmite celu emisiju

43. - 23.12.2014. - Ko je koliko ulagao na jugu Srbije?

Ova emisija serijala o vladavini prava koji se emituje na OK Radiju za temu ima stanje na jugu Srbije. Povod ovakvoj tematici i njenom širem sagledavanju je 14. rođendan Koordinacionog tela za jug Srbije. Ova institucija države tim povodom održala je malu svečanost, a novinari OK Radija na licu mesta napravili su razgovore sa šefom Koordinacionog tela Zoranom Stankovićem, narodnim poslanikom sa ovog područja Nenadom Mitrovićem i Nagipom Arifijem, predsednikom Bujanovca, centralne opštine ovog regiona.
I drugi prilog se u velikoj meri naslanja na ovu temu, jer govori o tome šta su međunarodne organizacije uradile na jugu Srbije po prestanku ratnih sukoba 2001. godine. O ovoj temi za OK Radio govore Ivica  Stamenović iz kancelarije OEBS-a, Ivana Todorović, regionalna saradnica EU PROGRESA za Pčinjski okrug i direktorka Centra za razvoj Pčinjskog i Jablaničkog okruga Biljana Popović.
U 43. emisiji o vladavini prava koja se emituje na OK Radiju naredni prilog ima dozu aktuelnosti, jer govori o nedavnom otvaranju kancelarije za alternativne sankcije, prve na jugu Srbije. O ovoj temi za OK Radio govore predsednik vranjskog Osnovnog suda Stojadin Stanković, državna sekretarka u Ministarstvu pravde Biljana Pavlović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Srbije Milan Stevović i vranjski advokat Jovan Aleksić.
Zbog dužiine priloga i ova emisija imala je samo četiri priloga, ali je poslednji nekako i najinteresantniji. Novinari OK Radija su na licu mesta, u Beogradu, napravili priču o zapošljavanju stažista, pripadnika nacionalnih manjina, u Kancelariji za ljudska i manjinska prava. O ovoj temi za OK Radio govore direktorka Kancelarije Suzana Paunović, prvi sekretar ambasade Velike Britanije u Srbiji Džejms Mur i jedna od stažistkinja,  Ugura Majda iz Novog Pazara.
 

42.- 16.12.2014.- Reforma pravosuđa i jug Srbije

Osnovni prilozi 42. emisije o vladavini prava koja se emituje na OK Radiju, zapravo tema emisije, bila je tribina o reformi pravosuđa održane prethodne nedelje u Surdulici. Tribinu je organizovao OK Radio u saradnji sa opštinom Surdulica.
Prvi prilog emisije posvećen je najznačajnijim izlaganjima sa tribine koja je održana pod naslovom „Reforma pravosuđa i jug Srbije“. Posle uvodnog izlaganja predstavnika OK Radija i izlaganja predsednika SO Surdulica Novice Tončeva, izdvojeni su govori predsednika Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Petra Petrovića, Slađanke Milošević, predstavnice Sindikata pravosuđa Srbije i advokata Slobodana Nešića, člana Upravnog odbora Advokatske Komore Niš, koja pokriva i čitav jug Srbije.
U narednom prilogu emisije nastavljena je priča o izlaganjima prisutnih na tribini OK Radija u Surdulici, a sagovornici su ovoga puta bili v.f. predsednika Višeg suda u Vranju Dragan Stefanović, Stoil Stanković, predsednik Osnovnog suda u Surdulici i predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković. Uz to, u ovom prilogu citirano je još nekoliko diskusija koje su usledile pri kraju tribine.
Prethodne nedelje obeležan je i Dan ljudskih prava, a tim povodom OK Radio proveravao je zašto na jugu Srbije niko nije obeležio ovaj datum koji se slavi u čitavoj Evropi. Sagovornici po ovom pitanju bili su zaštitnica građana grada Vranja Maja Mitić, direktorka Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju Dejana Bogdanović, pedagog u osnovnoj školi Snežana Stefanović  i dosadašnji javni pravobranilac  Dušan Aritonović.
Na kraju 42. emisije o vladavini prava na OK Radiju usledio je intevju sa direktorkom vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović. Pored ostalog, ona je u intervjuu skrenula pažnju na veliki broj žalbi građana juga Srbije, iz Bujanovca i Preševa, koje se uglavnom odnose na neefikasan rad države, ali i o udžbenicima na albanskom koji su bili „kamen spoticanja“ u komunikaciji između Vlade Srbije i albanske nacionalne zajednice sa juga Srbije.

Preuzmite celu emisiju

41.- 09.12.2014.- Poseta Majkla Devenporta jugu Srbije

Početni deo emisije o vladavini prava kroz da priloga posvećen je poseti Majkla Devenporta, šefa Delegacije EU u Srbiji jugu zemlje.
Najpre, Devenport je posetio Bujanovac, i novinari OK Radija bili su tamo na licu mesta. Pored samog Devenporta, o podizanju zgrade za  Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu govorili su i predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Zoran Stanković, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Nenad Vunjak i predsednik Bujanovca Nagip Arifi.
U narednom prilogu praćena je i poseta Devenporta Vranju, a tom prilikom za OK Radio pored njega su govorili i Slobodan Stamenković, predsednik Skupštine grada, gradonačelnik Vranja Zoran Antić i direktor olokaalnog pozorišta Srđan Jovanović.
Naredni prilog 41. emisije o vladavini prava posvećen je ljudskim pravima, uoči obeležavanja Dana lljudskih prava u Srbiji. sagovornici po ovoj temi bili su Milan Antonijević iz YUKOM-a, zaštitik građana u Vranju Maja Mitić, i Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava Pčinjskog okruga.
Jedna od centralnih tema emisije bila je i priča o korupciji. Srbija je u 2014. godini ocenjena kao zemlja sa rasprostranjenom korupcijom i od 175 zemalja nalazi se na 78. mestu. O ovoj temi priču su napravilli  naši novinari na licu mesta, u Beogradu, a sagovrnici su bili predsednik organizacije „Transparentnost Srbija“ Vladimir Goati i programski direktor te organizacije Nemanja Nenadić.
Na kraju emisije, u klasičnom prilogu OK Radija, na temu investicija na jugu Srbije govore koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Bujanovcu Nedžat Behljulji, Skender Limani, rukovodilac u jednom od najuspešnijih privatnih preduzeća na jugu Srbije „Fluidi“ u Preševu, i načelnik Pčijskog okruga i bivši generalni direktor Kompanije Simpo Budimir Mihajlović.

Preuzmite celu emisiju

40.- 02.12.2014. - Štrajk advokata - politička volja ili pravo?

Jubilarna, 40. emisija serijala koji se o vladavini prava emituje na OK Radiju počinje najavom dolaska šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.
Posle ovog kratkog uvoda, počinje tema emisije, štrajk u pravosuđu. Ova tema paralelno je praćena i na jugu Srbije i u Beogradu. Lokalni deo priloga govori pre svega, o javnim beležnicima, notarima. O ovoj temi za OK Radio govore advokat Aleksandar Stojković, v.f. višeg javnog tužioca Snežana Stamenković, Dragana Stanković Tasić, sudija Osnovnog suda u Vranju i Stojadin Stanković, predsednik Osnovnog suda.
Advokati su organizovali i protest u Beogradu, a na licu mesta bili su i novinari OK Radija. Glavni sagovornik tom prilikom bio je sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Srbije Jugoslav Tintor.
U narednom prilogu 40. emisije programski direktor organizacije „Transpratentnost Srbija“ Nemanja Nenadić ocenio je da će Srbija postati uređeno društvo onog trenutka kada hapšenja i procesuiranja onih koji su ugrozili javni interes ili učestvovali u korupciji ne bude zavisilo od političke volje. Novinari OK Radija takođe su na licu mesta, u Beogradu, pratili ovo dešavanje.
Posle ovoga usledio je i poslednji prilog emisije, koji je izazvao i najviše pažnje, jer je urađen po prijavi građana za korupciju. Naime, nova Bolnica u Vranju, koja je u izgradnji već više od decenije, izgrađena je na tuđem, neotkupljenom zemljištu. Tim povodom o ovom problemu za OK Radio govorili su jedan od vlasnika spornih parcela Mihajlo Đorđević, dok je v.d. generalnog direktora ZC Vranje Vladimir Stamenković odbio da govori za naš medij. To je umesto njega učinio upravnik Bolnice Zvonko Đorđević, kao i gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Preuzmite celu emisiju

39. - 25.11.2014. - Korupcija i lokalna vlast

39. po redu emisiju serijala o vladavini prava koju emitujemo na OK Radio počinjemo pričom o ratnim zločinima. Odnos medija prema ratnim zločinima istraživao je Fond za humanitarno pravo a novinari OK Radija bili su u Beogradu, na licu mesta, na predstavljanju rezultata istraživanja. Na ovu temu za OK Radio govore predstavnica Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović i autorka istraživanja Katarina Ristić.
Emisiju smo nastavili pričom o konačnom formiranju nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Izjave za OK Radio, kao prvo mediju u zemlji, odmah posle izbora dali su Jonuz Musliu, novi predsednik NSA i Vladimir Zaharijev, sada predsednik NSB. Posle njih, emitovali smo i izjave novih čelnika nacionalnih saveta Makedonaca i Roma i njihovih predstavnika u Pčinjskom okrugu.
Njaviše pažnje izazvao je prilog - istraživanje o odvajanju Zdravstvenog centra na Dom zdravlja i Opštu Bolnicu u Vranju. O ovoj oseljivoj temi za OK Radio govorili su odbornik SNS, advokat Miroslav Nešić,  gradonačelnik Vranja Zoran Antić,  bivši direktor Zdravstvenog centra Uroš Trajković i odbornik SDS-a Igor Andonov.
Najveće dostignuće OK Radija u borbi protiv korupcije, otkrivanje „afere tužilac“ aktuelno se prati i u 39. emisiji. OK Radio obelodanio je hvatanje u krađi tužioca osnnovnog tužilaštva iz Vranja Jovice Jovića, i ta informaciija obišla je čitavu Srbiju. Sa drugim problemima koje je Jović izazvao upoznata je javnost preko ljudi koji su o tome govorili za OK Radio, a tu su i komentari zvaničnika, Višeg tužioca Snežane Stamenković, Osnovnog tužioca Miodraga Mitića, kao i apelacionog tužioca Danila Blagojevića iz Niša.  
Veliku pažnju izazvao je i prilog oko prodaje imovine „Zastave pes“ na Vlasinskom jezeru. Velika imovina, koja je još uvek u sudskom sporu, prodata je privatniku za minornu sumu. O ovoj temi za OK Radio govore Violeta Đorđević, predsednica sindikata Nezavisnost u “Zastavi PES”, Zoran Simić,  portparol Privrednog  suda u Leskovcu i nekoliko radnika koji su svojim telima pokušali da spreče policiju da novom vlasniku silom omoguće ulazak u posed.
Na kraju, emisija se završava malim omažom Slobodanu Draškoviću, iznenada preminulom predsedniku opštine Medveđa, jednom od ključnih figura u smirivanju tenzija na jugu Srbije.

Preuzmite celu emisiju

38. - 18.11.2014. - Visoka korupcija ili preveliki za propast

Ovu emisiju o vladavini prava na OK Radiju počeli smo najaktuelnijom pričom iz privrede ne samo juga Srbije, nego i čitave države. Reč je o podržavljenju Simpa i postavljanju novog Nadzornog odbora u toj firmi. Problem sa sagovornicima, koji su svi redom odbijali da uopšte govore za medije, očekujući sudski epilog priče, nekako je rešen, ali je prilog izuzetno zanimljiv i informativan, tako da se praati bez obzira na ovaj nedostatak.
Emisija je nastavljena u istom ritmu, prilogom o mogućoj korupciji i reakciji države na nju. Rečč je o krivičnoj prijavi državnih revizora protiv bivšeg gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića. Kako je nađen način da se zaobiđe zakon i ko je sve u tome učestvovao za OK Radio osvetljavaju jedan od najpoznatijih lokalnih advokata, zamenik gradonačelnika iz vremena Miroljuba Stojčića i sadašnji gradonačelnik  Zoran Antić.
38. emisija o vladavni prava nastavljena je o procesu srpskog pridruživanja EU, i to pre svega na sada aktuelna ppoglavlja 23 i 24. Iz Beograda, sa lica mesta, naši novinari napravili su priču o ovoj temi, o kojoj su govorili direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić, Bojana Medenica iz Transparentnosti Srbije, i direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen.

Poslednja dva priloga emisije posvećena su problemima juga Srbije. U prvom, govori se o zdravstvu, a sagovornici su zamenik predsednika opštine Preševo, lekar Skender Destani, zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.
Na kraju, tu je i prilog o upotrebi nacionalnih simbola manjina na jugu zemlje, a prvenstveno Albanaca, baš zbog posete premijera Edija Rame, kada se to pitanje pokazalo kao najspornije. O ovoj temi za OK Radio govore Narodni poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani i jedan od političkih predstavnika Srba sa juga države, sekretar opštinskog odbora SPS u Preševu Dragoljub Filipović.

Preuzmite celu emisiju

 

37.- 11.11.2014. - Ljudska prava na jugu Srbije

Emisija broj 37. iz serijala o vladavini prva koji emitujemo na OK Radiju počinje direktnim uljučenjem iz Preševa, sa dočeka premijera Albanije Edija Rame. OK Radio je bio na licu mesta i preneo čitavo dešavanje, sa atmosferom koja je tog časa vladala u Preševu. Jedina kuća u Srbiiji koja je bila i direktno na licu mesta i direktno u programu.
Emisija je nastavljena takođe pričom o ljudskim pravima. U Beogradu je za javnost otvorena Kuća ljudskih prava i demokratije, a naši novinari bili su na licu mesta. Za OK Radio tom prilikom govorili su predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, zaštitnik građana Saša Janković i ambasador Norveške u Beogradu Nils Ragnar Kamsvag.
Deo emisije direktno posvećen ljudskim pravima okončali smo drugim delom intervjua sa Ivanom Čolović, direktorkom vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Ona je bila u poseti jugu Srbije, i OK Radio jedini je mediij sa ovog prostora koji je sa njom napravio ozbiljniji intervju.
Najznačajniji prilog 37. emisije o vladavini prava je priča o otkazima u administraciji koje je najavila Vlada Srbije. Novinari OK Radija široko su osvetlili ovu temu, a sagovornici po pitanju mogućeg viška zaposlenih u državnoj službi bili su direktor komunalnog preduzeća u Vranju Dejan Ilić, privrednik Radovan Stanković i advokat Miloš Simić.
Na kraju, u klasičnom prilogu OK Radija, govorimo o stipendiranju učenika manjinskih zajednica na jugu Srbije od strane države. Za OK Radio o ovoj temi govore direktor Kancelarije Koordinacionog tela za jug Srbije Branko Delibašić, pomoćnik gradonačelnika Bujanovca za obrazovanje Hidajet Hida i šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Preuzmite celu emisiju

36 - 04.11.2014.- Uredbe Vlade i praksa na jugu Srbije

Serijal o vladavini prava na OK Radiju nastavljen je nosećom temom o novim zakonim i podzakonskim aktima Vlade Srbija, i njihovoj realizaciji u praksi.
Ipak, emisija počinje pričom o ponovljenim izborima za savete nacionalnih manjina. Izbori su ponovljeni u Tutinu i u Končulju. OK Radio donosi izveštaj sa lica mesta, ali i priču iz Beograda, o tome kako organizatori izbora, dakle država, gleda na ovaj problem. Sagovornici po ovoj temi su član Komisije za sprovođenje izbora Predrag Savić, član RIK-a Veljko Odalović i zamenik predsednika RIK-a Ivan Šebek.
Temu emisije obrađujemo u naredna dva priloga. U prvom, reč je o uredbi Vlade da svaka socijalna pomoć mora da se zaradi društveno korisnim radom. O tome da li je ova uredba zasnovana na zakonu, da li je u duhu vladavine prava, zadire li u domen ljudskih prava i slično govore gradski većnik Branimir Stojančić, južnosrpski romski lider Dejan Barjamović i odbornik Igor Zlatković.
O temi vladinih mera i prakse govori i sledeći, vrlo zanimljiv prilog. Tema je zakon o zabrani pušenja u javnom prostoru, koji se praktično u Srbiji ne primenjuje o tome da li je tako i na jugu zemlje govore načelnik opšte službe GU Vranje Slađan Novković,  advokat Mladen Vasić i menadžer jednog od najpoznatijih restorana na jugu Srbije Danijel Kostić.
U 36. emisiji OK Radio je otvorio i pitanja slobode veroispovesti, ovoga puta među bugarskom nacionalnom manjinom na jugu Srbije. Ima li ove religiijske netrpeljivosti za OK Radio govore starešina Sabornog hrama u Bosilegradu Zoran Stojanov, analitičar bugarskih nacionalnih i verskih prilika u Srbiji Igor Novaković, predsednik Bosilegrada Vlada Zaharijev i stručnjak za pitanja bugarske nacionalne manjine i član istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Dragan Đukanović.
 Na kraju, 36. emisija donosi i interju sa direktorkom Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom Ivanom Ćirković. Ova kancelarija organizovala je u Vranju, kao centru juga Srije, konsultativni sastanak o strategiji razvoja OCD u Srbiji. Kolika je uloga trećeg sektora u borbi za vladavinu prava, koji su načini da se OCD aktivnije uključe u ove napore i na koji način će se situacija odvijati u buućnosti samo su neka od pitanja na koje je direktora Ćirković pokušala da da relevantne odgovore.

Preuzmite celu emisiju

35.- 28.10.2014. - Izbori za Savete nacionalnih manjina

Izbori za Savete nacionalnih manjina glavna su tema 35. emisije o vladavini prava koja se emituje na OK Radiju.
U prvom prilogu 35. emisije stiže izveštaj iz Beograda, o tome kako su izbori pripremani, nadgledani i sprovedeni na nacionalnom nivou. O ovoj temi za OK Radio govore zamenik predsednika Republičke izborne komisije Ivan Šebek i sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović.
U narednom prilogu 35. emisije bavimo se izborima za nacionalne savete na jugu Srbije. O ovoj temi za OK radio govore ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, Jonuz Musliu, predsednik Skupštine opštine Bujanovac, Galip Bećiri, dosadašnji predsednik NSA, Nebojša Silistarević, doskorašnji član Saveta Roma zadužen za obrazovanje i Ivan Nikolov iz „Kulturno minformativnog centra Bosilegrad“.
OK Radio je izbore pratio i u nedelji na dan njihovog održavanja, i kao rezultat tog praćenja urađen je razgovor za Zvezdanom Ramićem, romskim aktivistom koji objašnjava zašto izbori nisu bili značajni i zaššto se u praksi ništa u životu Roma neće promeniti ni u kom pravcu.
Na kraju, ostajući verni praksi istraživanja kompletne situacije na jugu Srbije, novinari OK Radija istražili su situaciju u privredi krajnjeg juga zemlje. Zašto ovde nema investicija, sada već decenijama, ko je za to odgovoran i na koji način se situacija može izmeniti, pitanja je na koja su za OK Radio odgovarali šef Kancelarije Koordinacionog tela za jug Srbije Branko Delibašić, pomoćnik gradonačelnika Bujanovca za obrazovanje Hidajet Hida i šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Preuzmite celu emisiju


 

34 - 21.10.2014.- Pravosuđe i situacija na jugu Srbije

Aktuelna situacija na jugu Srbije u domenu pravosuđa tema je 34. emisije o vladavini prava na OK Radiju.
Oblast pravosuđa obrađena je u dva priloga. U prvom, eminentni sagovornici odgovaraju na pitanje zašto Viši sud, najviša pravosudna institucija u Pčinjskog okrugu nema predsednika već čitavu deceniju, i kada će ga dobiti? O ovoj temi za OK Radio govore Predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević i nekoliko lokalnih faktora koji odlučuju o ovoj temi.
U drugom prilogu teme emisije istražuje se sudbina štrajka advokata u Srbiji i na njenom jugu. O ovoj temi za OK Radio govore predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, Predsednika advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić i Portparol Osnovnog suda u Vranju sudija Aleksandra Tošić  Arsić.
U velikom prilogu - najavi izbora za nacionalne savete manjinskih zajednica na ovu temu za OK Radio govore Nebojša Silistarević, član Nacionalnog saveta romske zajednice zadužen za obrazovanje Roma, Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo i Ivan Nikolov, predsednik Kulturnog informativnog centra bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu.
Za jug Srbije vezan je i četvrti prilog 34. emisije koji govori o obazovanju manjina u Pčinjskom okrugu i problemima sa kojima se ti ljudi sreću u praksi. O ovoj temi u emisiji govore šef Kancelarije Koordinacionog tela u Bujanovcu Branko Delibašić, lider srpske zajednice u tom gradu Stojanča Arsić i narodni poslanik Albanaca Šaip Kamberi.
Na kraju, deo emisije posvećen je i ženskom preduzetništvu. Na čelu nedavno osnovanog udruženja poslovnih žena u Vranju je Tijana Milovanović, a pored nje o ženama u privredi za OK Radio govore i Dobrila Sudimac Mratinković, savetnica u Centru za razvoj Pčinjskog okruga, Mirjana Novković, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost u Vranju i Maja Aleksić, vlasnica jedne uspešne firme.

Preuzmite celu emisiju

 

33. - 14.10.2014.- Položaj manjina na jugu Srbije

33. emisija serijala o vladavini prava koji se emituje na OK Radiju ovoga puta za temu emisije ima položaj manjina na posebno osetljivom položaju, na jugu zemlje.
U prvom, uvodnom prilogu emisije govorimo o barometru slobode, brošuri koja se bavi ljudskim, političkim i ekonomskim slobodama na zapadnom Balkanu i u Grčkoj. Na licu mesta u Beogradu novinari OK Radija snimili su razgovor sa jednim od autora istraživanja Dušanom  Gamserom i autorima brošure Šarlom de Vinažom i Mihailom Gajićem.
Direktno vezano za ovu temu ide i sledeća priča serijala, o položaju Bugara u Srbiji u svetlu evrointegracija Srbije. Svoju ocenu situacije za OK Radio dali su istraživač ISAC Fonda Igor Novaković, predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i član istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji dr Dragan Đukanović.
Na ovaj prilog priroodno se nadovezuje i priče o problemima u obrazovanju Albanca na jugu Srbije. Ova manjina ima najviše problema u obrazovanju od svih srpskih manjinskih zajedniica, a o ovoj temi govore šef Kancelarije Koordinacionog tela Branko Delibašić, zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić, Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković, pomoćnik predsednika opštine Bujanovac za obrazovanje Hidajet Hida i direktor Srednje stručne škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu Novica Manojlović.
I u nastavku emisije ostajemo kod obrazovanja, ovoga puta vezano za aktuelne proteste studenata. O toj temi u emisiji govore Miloš Stojanović, predsednik studentskog parlamenta na Učiteljskom fakultetu, Miloš Nikolić, predsednik studentskog parlamenta VSSS, Ljiljana Trajković, direktorka VSSS i Nebojša Tomić, sekretar Učiteljskog fakulteta.
Na kraju, u poslednjem prilogu emisije, i priča o sindikalnom delovanju. O ovoj temi govore predsednica VSSS za Pčinjski okrug Mira Dimitrijević, glavni koordinator Ujedinjenih sindikata za Pčinjski okrug Novica Mitić i raniji regionalni poverenik sindikata Nezavisnost Slavomir Kostić.

Preuzmite celu emisiju
 

32 - 07.10.2014. - Lokalna samouprava i korupcija

32. po redu emisija serijala o vladavini prava na OK Radiju pod nazivom „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ bavi se isključivo korupcijom u sistemu lokalne vlasti, i to gotovo u svim oblastima lokalnog društvenog života.
Prvi prilog emisije posvećen je otpuštanju 45 ljudi iz lokalne samouprave u Vranju, koji su nezakonito zapošljeni na privremenim i ugovornim poslovima. Sagovornici na ovu krajnje osetljivu temu, do koje je došlo posle intervencije Upravne inspekcije u Nišu, bili su odbornik opozicije advokat Mirosalv Nešić, gradonačelnik Zoran Antić i načelnica Gradske uprave Miroslava Mladenović.
Jasno je da se u ovakvu situciju došlo zbog partijskog zapošljavanja u opštini, pa smo u drugom prilogu emisije istraživali upravo tu temu. O tome da je partijsko zaošljavanje kažnjivo zakonom, ali i da niko ne ide u zatvor za takve radnje govore poverenik SNS-a Goran Nikolić, odbornik SDS-a Igor Andonov, šef DSS-a advokat Miroslav Simić, šef LDP-a advokat Igor Zlatković i Zaštitnik građana Saša Janković.
Kao posledica korupcije u lokalnoj samoupravi javlja se i sledeća priča, urbanistički haos u Vranju. Ko sve ovde i zašto nelegalno gradi, ko to dozvolljava, svesno ili nesvesno, te kako se došlo u situaciju da se u gradu jednostavno ne može živeti govore gradonačelnik Zoran Antić, načelnica GU Miroslava Mladenović i jedan od stanara koji je apsolutno  oštećen komšijskom nelegalnom gradnjom, Đorđe Đorđević.
Na kraju emisije sledi i prilog o tome zašto u Vranju, ali i na jugu Srbije, nema organizovane borbe protiv korupcije. Priču o tome, svako iz svog ugla, za OK Radio vode odbornici i advokati Miroslav Nešić i Igor Zlatković, politički analitičar Nikola Lazić i predstavnik NVO sektora Nenad Ristić.

Preuzmite celu emisiju

31.- 30.09.2014. - Vladavina prava i obrazovanje manjinskih zajednica

Na početku 31. emisije o vladavini prava stoje dva priloga na istu temu. Na startu emisije tu je redakcijski komentar na Paradu ponosa, Prajd, u kome se objašnjava ovaj događaj sa aspekta vladavine prava.
U drugom prilogu, koji su novinari OK Radija napravili na licu mesta, prati se tok Prajda u toku čitavog dana i beleže razgovori sa najvažnijiim akterima tog događaja. Slušaoci OK Radija tako imaju prilike da čuju originalne izjave premijera Vučića, ministarke Kori Udovički, čelnika DS-a Borka Stefanovića, šefice pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Tanje Miščević i člana organizacionog odbora Prajda Bobana Stojanovića.
U narednom prilogu 31. emisije o vladavini prava na OK Radiju čula se priča o probemima u obrazovanju Albanaca na jugu Srbije, što je bila centralna tema emisije. Sagovornici u ovom opširnom istraživanju bili su načelnik Školske uprave u Leskovcu Tomislav Simonović, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri, zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić, pomoćnik predsednika opštine Bujanovac za obrazovanje Hidajet Hida i direktor  stručne škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu Novica Manojlović.
Da problemi koje imaju Albanci nisu jedinstveni moglo se čuti već u narednom prilogu, kada je novinarsko istraživanje pokazalo da praktično iste muke muči i bugarska nacionalna zajednica. Sagovornici na ovu temu su predsednik Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji Zoran Petrov, esejista Igor Novaković, predsednik Kulturno informativnog centra u Bosilegradu Ivan Nikolovi predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.
U poslednjem prilogu 31. emisije serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ odnosi se na zapošljavanje invalida. Kršenje zakona u ovoj oblasti veoma je veliko, a istinu otkrivaju predsednik Udruženja osoba sa paraplegijom Srđan Trajković, sekretarka lokalnog udruženja gluvih i nagluvih Snežana Simonović i vlasnik „Nutrika“  Dragan Aleksić.

Preuzmite celu emisiju
 

30. - 23.09.2014. - NEFIKASNOST PRAVOSUĐA

Tema jubilarne, 30. emisije serijala o vladavini prava na OK Radiju je neefikasnost pravosuđa. U prvom prilogu emisije „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ o značaju poglavlja 23. i 24. i regionalnom i lokalnom pravosuđu govore najviši predstavnici oblasti pravosuđa - advokati, sudije i predsednici lokalnih sudova.
Približava se održavanje parade ponosa, Prajda, i tim povodom OK Radio je sa lica mesta napravio priču o kojoj govori čitava Srbija, pa i Evropa, a u kojoj za OK Radio govore članovi organizacionog odbora Prajda Boban Stojanović i Goran Miletić. 
Sledeća tema 30. emisije o vladavini prava bila je veoma ozbiljna - upravljanje otpadom. Drži li se država prava u ovoj oblasti i kako na to gledaju njeni građani slušate u prilogu u kome za OK Radio govore direktor komunallnog preduzeća Dejan Ilić, vlasnik fabrike tekstila Radovan Stanković i odbornik Novica Mitić, uz slučajno odabrane građane. Četvrti prilog 30. emisije o vladavini prava govori o prekograničnoj saradnji. O tome zašto te saradnje nema, zašto nema novih graničnih prelaza, ko i zašto koči prekoganičan promet robe i ljudi na liniji sa Kosovom za OK Radio govore šef Koordinacionog tela Vlade Srbije Zoran Stanković, predsednik Preševa Ragmi Mustafa i predsednik DPA Zećirija Fazliju. Za sam kraj emisije ostavlljen je prilog o ljudskim pravima, koja su ovoga puta fokusirana na decu. U Beogradu je održan skup ombudsmana za decu koji je OK Radio pratio na licu mesta. Prenoseći deo atmosfere, za OK Radio govore Direktorka kancelarije za severozapadni Balkan organizacije „Save the children“ Andrea Žeravčić i Ombudsman Republike Srpske Nada Grahovac.

Preuzmite celu emisiju

29. 16.09.2014. - Vladavina prava u praksi

29. emisije serijala OK Radija o vladavini prava pod nazivom „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ bavi se stanjem u raznim oblastima lokalne stvarnosti, uz fokus na to kako se vladavin prava primenjuje u oblasti finansija. Novo doba u Srbiji donosi i nova pravila, zakoni se moraju poštovati, a u sredini u kojoj je dogovorna stvarnost stalna praksa to izaziva ozbiljne probleme.
U prvom prilogu serijala bavimo se pričom o „Simpu“, o privatizaciji te firme i oodnosu lokalne samouprave prema dugovima kompanije. Na ovu temu za OK Radio govorilo je desetak sagovornika, od kojih se izdvajaju gradonačelnik Vranja Zoran Antić, llideri političkih stranaka Igor Andonov i Dejan Stanojević, odbornici Novica Mitić, Stojan Trajković...
U drugom prilogu 29. emisije govorimo o velikoj temi, ubistvu policajca kod Bujanovca. Novinari OK Radija pokrenuli su priču oko manjkavosti u istrazi o ovom zločinu, posle koje je lokalno pravosuđe uzdrmano na više načina. Ova priča OK Radija daleko je nadmašila lokalne okvire.
Blok o pravosuđu zaokružuje naredni prilog emisije, u kome se radi o nekoordinisanom  radu sudova na jugu zemlje. Sagovornici po ovom pitanju bili su advokati Miroslav Nešić, Slobodan Pavlović i Jovan Aleksić, ali i predsednik Osnovnog suda u Surdulici Stoil Stanković.
Četvrti prilog 29. emisije o vladavini prava na OK Radiju posvećen je „evropskoj kući“ u Vladičinom Hanu. Ovaj projekt  EU vredan oko pola miliona evra zapao je u krizu, a novinari OK Radija sa lokalnim akterima istraživali su zašto je to tako.
Na kraju sledi i prilog o finansiranju školstva i radu lokalne vlasti. Dve škole su u blokadi samo u Vranju, a ostalima sledi sličan scenario. Po ovom pitanju za OK radio govore predstavnici lokalne vlasti, škola, držaavne uprave i inspekcija. 

Preuzmite celu emisiju

28. - 09.09.2014.

U 28. emisiji „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“, istraživali smo koliku sumu novca Grad duguje političkim strankama. Ta dugovanja datiraju još iz 2011. godine, a reč je o pozamašnoj cifri koja će poprilično opteretiti gradski budžet, odnosno poreske obveznike. Na tu temu u prilogu su govorili advokat Petar Mitić iz Srpske radikalne stranke, predsednik Gradskog odbora DSS Aleksandar Stojković i potpredsednik Gradskog odbora DS Perica Janković. Drugi prilog odnosi se na rad privatnih sudskih izvršitelja u Vranju. Naime, ukoliko niste plaćali račune za struju, vodu, grejanje, iznošenje smeća, fiksni i mobilni telefon, a izgubili ste sudski proces po tužbi nekog od javnih preduzeća i postali tzv. izvršni dužnik, privatni izvršitelji mogu vam, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, oduzeti automobil, televizor i drugu tehniku, umetnička dela, nakit, zlato, stilski nameštaj i druge stvari iz kuće ili stana. U ekstremnim slučajevima čak i vaš dom. O tome za OK Radio govorili su direktor Elektrodistribucije u Vranju Zoran Knežević, portparolka Komore izvršitelja Srbije Svetlana Manić, privatni sudski izvršitelj iz Vranja Žikica Trajković i predsednik vranjskog Osnovnog suda Stojadin Stanković. Nakon ove priče, čućete prilog i iz oblasti ekologije. Blizu 70 odsto kapaciteta sanitarne deponije Meteris je iskorišćeno, a procene stručnjaka pokazuju da bi sadašnjim tempom eksploatacije ovaj objekat za nekoliko godina bio popunjen. Da se to ne bi dogodilo, biće potrebno oko 600 miliona dinara kojim bi se kapaciteti sanitarne deponije gotovo udvostručili, a njen vek produžio za 20 godina. O sudbini deponije „Meteris“ govore član Gradskog veća zadužen za ekologiju Nemanja Nuhijević i direktor komunalnog preduzeća „Komrad“ Dejan Ilić. Četvrti i poslednji prilog posvećen je problemima prosvetara koji sada već postaju tradicionalni. Naime, rak rana vranjskih prosvetara na početku ove kao i prethodnih godina je zapošljavanje i zbrinjavanje onih koji su zbog nedovoljnog broja časova proglašeni tehnološkim viškom. Nezaposleni prosvetni radnici žale se da godinama čekaju posao bez ikakvih izgleda da će ga dobiti. O toj problematici pričaju predsednik Unije prosvetnih radnika Tomislav Pešić, portparolka Filijale NSZ u Vranju Dragana Nakić, Jovica Stevanović iz vranjskog odeljenja Ministarstva prosvete, direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Vranju Saša Ilić, direktor OŠ „Svetozar Marković“ Žika Mladenović i Dušan Mladenović, član Izvršnog odbora Unije prosvetnih radnika Srbije.

Preuzmite celu emisiju
 

27. - 02.09.2014. - Prava potrošača - tekovina Evrope izazov za Srbiju

U 27. emisiji „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“,posebna pažnja posvećena je pravima radnika u prosveti, zaštiti potrošača, ali i velikoj pljački u fabrici omotnog papira “Fopa” u Vladičinom Hanu. Prvi prilog tiče se aktuelne teme, zaštite potrošača u Srbiji. U Srbiji i zemljama Evropske unije postoji set propisa koji regulišu stanje na tržištu, pri čemu se posebna pažnja posvećuje obavezama proizvođača i trgovaca, odnosno pravima potrošača. Na tu temu govore načelnik odeljenja Tržišne inspekcije u Vranju Radojica Jovanović, zatim direktor preduzeća „Dona lajn“ Novica Đorđević i zastupnik Centra za zaštitu potrošača, Foruma u Nišu Jovan Jovanović. U drugom prilogu govori se o uvek aktuelnoj i neiscrpnoj temi koja se direktno tiče vladavine prava. Reč je o raspisivanju izbora za članove Saveta nacionalnih manjina. Na ovu, veoma osetljivu temu, za OK Radio govore  ministarka državne uprave Kori Udovički koja je i raspisala ove izbore, zatim jedan od kandidata na predstojećim izborima Sulejman Ugljanin i sekretar Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Nikolajča Manov. Na antikorupcijski portal OK Radija stigla je prijava slušalaca vezana za sumnje na veliku pljačku fabrike omotnog papira i ambalaže “Fopa”, inače nekadašnjeg velikog giganta i vodeće industrije u Vladičinom Hanu. Naši novinari istraživali su stanje u toj posrnuloj fabrici i otkrili mnoge protivzakonite radnje. U četvrtom prilogu emisije pažnja je posvećena prosvetnim radnicima koji su i ovu školsku godinu započeli štrajkom i protestima u Beogradu. O veoma teškom položaju prosvetara govorili su član Izvršnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika za Pčinjski okrug  Dušan Mladenović, načelnik Školske uprave u Leskovcu Tomislav Simonović i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola u Vranju Bratislav Hristić. Peti i poslednji prilog emisije bio je iz kulture. Naime, i pored toga što Evropska unija podstiče širenje kultura država članica, uz poštovanje postojeće nacionalne i regionalne raznolikosti, Vranje po svemu sudeći o kulturi dovoljno ne brine. Poseduje značajno istorijsko nasleđe i brojne kulturno-istorijske spomenike, ali se njima ne poklanja potrebna pažnja. Na tu temu pričali su direktor Narodnog muzeja u Vranju Dragan Dejanović, prethodni gradski većnik za kulturu Zoran Najdić, i drugi.

Preuzmite celu emisiju

 

26. - 26.08.2014. - Bezbednost na jugu Srbije

26. emisija serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ koja se emituje na OK Radiju za temu ima situaciju na jugu Srbije gledano iz perspektive vladavine prava. Ovoj temi posvećena su prva dva priloga emisije, od kojih se prvi bavi najznačajnijom temom ovih prostora - bezbednošću ovog regiona na granici dodira Srba i Albanaca, Srbije i Kosova. O ovoj temi govore predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, jedan od albanskih lidera iz bivše OVPMB Jonuz Musliu i lider preševskih Srba Dragoljub Filipović.
Još jedna tema iz ove oblasti je sigurnost, odnosno poroznost ovdašnjih graanica. Jug Srbije izlazi na tri granice, i one su koliko prostor saradnje, toliko i mesto odvajanja poslovnih ljudi i čitavih naroda. O ovoj temi za OK Radio govore jedan od šefova policije iz Vranja Saša Nedeljković, bujanovački politički i ekonomski lider Miodrag Milković i vranjski privrednik Radovan Stanković.
Jedna od značajnijih tema emisije broj 26. je i trenutna situacija oko institucije ombudsmana u Vranju. Priču o svom radu priča vranjska obudsmanka Maja Mitić, uz komentare advokata Gorana Stefanovića.
Poslednja dva priloga emisije vezana su za antikorupcijski sajt OK Radija. Po prijavama sllušalaca, novinari OK Radija bili su u Pavlovcu i Rataju, po dve odvojene prijave. U jednoj  je reč o lokalnom putu koji lokalne vlasti godinama ne saniraju, dok meštani smatraju da je tu reč o čistoj korupciji.
Drugi prilog odnosi se na eksproprijaciju zemljišta, koje država praktično otima građanima bez izvršnih presuda.
Novinari OK Radija oba puta bili su na licu mesta, a kasnije razgovarali sa svakim nadležnim organom po ovom pitanju, u nadi da se ljudima bar medijski može pomoći.

Preuzmite celu emisiju

25. - 19.08.2014. - Zakoni u praksi, ili praksa u zakonima?

25. po redu emisija o vladavini prava na OK Radiju gotovo u celosti  posvećena je zakonima i njihovoj primeni, ali i problemima koje ta primena donosi u svakodnevnom  životu.
Prvi prilog emisije posvećen je novim zakonima koji su na prvi pogled uneli red u srpsku medijsku sferu. O tome kako oni vide zakone, te šta se može očekivati od njihove primene u praksi govore predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, predsednik UNS-a Petar Jeremić i direktor najvećeg južnosrpskog državnog medja, RTV Vranja, Zoran Veličković.
Naredni prilog serijala povećen je brendovima i zakonima koji regulišu ovu oblast. O tome zašto država ne štiti brendove, koliki su gubitci jer se oni falsifikuju i srodnim temama za OK Radio govore privrednici sa juga Srbije, Dragan Aleksić, Slobodan Mitić i Miodrag Veličković.
Treći prilog emisije o vladavini prava posvećen je sudskoj praksi. Jug Srbije je jedina oblast u Srbiji gde od 1. septembra neće početi sa radom javni beležnici, jer ni jedan stručnjak odavde nije hteo ili mogao da se prihvati tog posla. Zašto je to tako, i kako dalje u nastaloj situaciji, govore lider advokatske zajednice u Vranju Dragan Stojanov i predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković.
Radno pravo jedna je od neuralgičnih tačaka srpskog pravosuđa, i tema narednog priloga emisije. O tome koliko su radnici zaštićeni, odnosno obespravljeni pred ovdašnjim sudovima za OK Radio govore pravnica Veća saveza samostalnih sindikata Ružica Stošić, vlasnik tekstilnog preduzeća „Mikromodeli“ Radovan Stanković i savetnik Republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Predrag Plavkić.
Na kraju, u temi iz kulture, novinarri OK Radija istraživali su koliko se ovde poštuju zakoni, na primeru konkursa za nove direktore kulturnih institucija na jugu Srbije. O ovoj temi za OK Radio govore lokalni analitičar  Goran Antić, gradska većnica Nela Dimitrijević, okružni llider DS-a Gorn Stefanović i programski direktor „Transparentnosti“ Nemanja Nenadić.

Preuzmite celu emisiju

24. - 12.08.2014. - Manjine u raljama politike

24. po redu emisija serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ na OK Radiju u celosti je posvećena manjinama. Prva vest koju emisija donosi tiče se raspisivanja izbora za Savete nacionalnih manjina, i snimljena je na licu mesta u Beogradu. Za OK Radio o ovoj temi govore ministarka za lokalnu samoupravu Kori Udovički i direktorka Kancelarije za ljudska  manjinska prava Suzana Paunovići.

Savet albanske nacionalne manjine u Bujanovcu organizovao je javnu diskusiju na temu kako pisati lična imena na albanskom jeziku u zvaničnim dokumentima u Srbiji. OK radio je bio jedini srpski medij koji se nalazio na licu mesta i doneo prilog u kome o ovom problemu govore zamenik Zaštitnika građana Roberto Sepi i lingvista iz Prištine Isa Bajćinca.
Naredni prilog serijala o vladavini prava na OK Radiju za temu ima pograničnu bezbednost na jugu Srbije. O pograničnom i prekograničnom kriminalu na granicama prema Kosovu, ali i o trgoviini ljudima i načinima njenog sprečavanja govore inspektori Siniša Antonijević i Boban Arizanović.

Veliki prilog o novom sukobu države i Albanaca sa juga, ovoga puta u Skupštini Srbije, ali i na terenu, donosi ukrštanje kopalja između premijera Aleksandra Vučića i jednog od dva narodna poslanika Albanaca sa juga Srbije Šaipa Kamberija.
Na kraju, u emisiji OK Radija o vladavini prava emitovan je vrlo kvalitetan i značajan prilog o rasizmu na jugu Srbije. Na ovu temu govore gradski većnik zadužen za manjinske zajednice Branimir Stojančić, jedan od lider romske zajednice sa juga Srbije Zvezdan Ramić i neuropsihijatar Nela Stanojev.

Preuzmite celu emisiju

23. - 05.08.2014. - Gde su problemi privrede na jugu Srbije

Celokupna 23. emisija serijala o vladavini prava na OK Radiju posvećena je privredi i dešavanjima vezanim za ovu oblast.
U prvom prilogu emisije govorimo o tome tome šta su prepreke razvoju privrede na jugu Srbije, koji su problemi i koji su načini prevazilaženja tih problema. Za OK Radio na ovu temu govore vranjski privrednici Dragan Aleksić i Radovan Stanković, predsednik Privrednog suda u Leskovcu Stanimir Marković i bujanovački privrednik i tamošnji šef Kancelarije za LER Nedžat Behljulji.
I sledeći prilog emisije naslanja se na istu temu, samo je sada piitanje nešto pomereno - koje su prepreke investiranju u ovaj kraj, zbog kojih već godinama nema ni ozbiljnih ni bilo kakvih investitora? Sagovornici na ovu temu su pomoćnik gradonačellnika Vranja Boban Stanković i raniji narodni poslanik Goran Stefanović.
Za privredu je usko vezana i tema uvođenja HASAP standarda u ovdašnje poslovanje. O tom procesu za OK Radio govore Biljana Đorđević, šef inspekcijskih službi za Pčinjski okrug, privrednik Dragan Aleksić i vlasnik restorana Petar Kostić.
U narednom prilogu serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ pričamo o eksproprijaciji zemljišta, procesu neophodnom za obezbeđivanje bilo kakvih ozbiljnijih investicija. O zakonskim preprekama sa kojima se susreću nadležni, ali i građani, govore direktor Direkcije za izgradnju Dragan Stojković, predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković i advokat Miloš Simić.
Na kraju, tema koja ne mora po sebi da bude privredna, ali to svakako jeste - problemi koje građani imaju sa preglasnim kafićima i njihovim radnim vremenom. O temi koja interesuje gotovo sve ljude koji žive u centru grada za OK Radio govore vlasnik jednog kafića, Dušan Stefanović, pomoćnik gradonačelnika Nenad Stamenov, šef inspekcijskih službi Zoran Mihajlović i policijski službenik Marjan Petrović.  

Preuzmite celu emisiju

22. - 29.07.2014. - Reforma pravosuđa bez ikakvih rezultata

22. emisija serijala o vladavini prava na OK Radiju za temu ima reformu pravosuđa. O ovoj temi za OK Radio govori Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom. U narednom prilogu, u mini intervjuu, advokat Slobodan Pavlović govori o istoj temi, iz dvostruke pozicije, budući da je on i bivši sudija.
I treći prilog 22. emisije o vladavini prava na neki način je vezan za pravosuđe, jer govori o procesu restitucije. O ovoj temi govore direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, koordinator Mreže za restituciju u Srbiji Mile Antić i lokalni advokat  Ljubiša Tomašević, koji je i sam žrtva nacionalizacije.
Posebno treba skrenuti pažnju na naredni prilog u 22. emisiji, u kome Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije  Evropskoj uniji, govori o važnosti medija, ali i aktuelnoj medijskoj situaciji posle usvajanja predloga tri medijska zakona.
Peti prilog emisije za temu ima Dekadu Roma i njene domete i nedostatke. O ovoj značajnoj temi za OK Radio govore gradski većnik za socijalna pitanja u Vranju Branimir Stojančić, te vođe romske populacije u Vranju i Vranjskoj Banji Dejan Barjamović i Nebojša Selistarević.
Na kraju, u šestom prilogu 22. emisije „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ i pravi mali biser. Jedan Vranjanac učestvovao je u treš emisiji na RTV Pink „Trenutak istine“, a za to nije dobio ugovorom predviđen honorar. U pravom radijskom dokumentarcu OK Radio otkriva pozadinu priče u kojoj se prepliću fok elementi  i pravosudna problematika u igri u kojoj nema poštenih igrača.

Preuzmite celu emisiju

21. - 22.07.2014. - Od reforme samo notari

21. emisija serijala o vladavini prava na OK Radiju gotovo u potpunosti posvećena je pravosuđu. U prvom prilogu emisije govorimo o instituciji javnog beležnika ili notara. Popularne profesije nema na jugu Srbije, a o tome zašto je to tako govore lokalni advokati, prvi ljudi pravosuđa i kandidati koji tek nameravaju da polažu javnobeležnički ispit.

U drugom delu emisije emitujemo prilagođeni mini intervju sa Draganom Boljević, predsednicom Društva sudija Srbije, koja govori o reformi pravosuđa i njenim dometima. Prilog je snimljen uživo u Beogradu.

Treći prilog 21. emisije o vladavini prava na jugu Srbije posvećen je radu ispostave Zaštitnika građana za jug Srbije. O tome da li Albanci koriste mogućnosti koje im je dala država govore savetnica u kancelariji Zaštitnika Ana Glišić Petrova i predstavnik Zaštitnika za jug Srbije Bekim Ajdini.

O Albancima i odnosu države prema njima govori i naredni prilog 21. emisije o vladavini prava. Kako radi Nacionalni savet Albanaca i sa čime se sve sukobljava govori pre svih predsednik tog tela Galip Bećiri, ali i šef Koordinacionog tela Zoran Stanković i nezavisni analitičar Dušan Janjić.

Na kraju, u veoma dobrom prilogu sa lica mesta u Beogradu, o odlasku ali i povratku studenata u EU, te saradnji Srbije i Unije na tu temu, za OK Radio govore šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, ministar prosvete Srđan Verbić i predstavnica Evropskog pokreta Maja Živojinović.

Preuzmite celu emisiju

 

20 - 15.07.2014. - Vladavina prava u privredi - zašto investitori ne dolaze na jug Srbije?

20. emisija serijala o vladavini prava za temu ima vladavinu prava u privredi. Ova tema tretirana je kroz nedolazak već ugovorenih investitora, kao što su slovenački „Tuš“ ili makedonski „Alkaloid“. Zašto oni nisu došli iako su ovde već investirali ozbiljna sredstva u pripremi dolaska? O ovoj temi za OK Radio govorili su prvi čovek Vranja za lokalni razvoj Boban Stanković, dugogodišnji narodni poslanik i direktno umešan u dovođenje ovih firmi Goran Stefanović i gradski većnik za privredu Perica Janković.
Po prvi put u emisiji o vladavini prava govori se i o kulturi. Istraživali smo da li postoji zakonsko utemeljenje da gradovi na jugu Srbije organizuju „kulturne“ manifestacije, zapravo marketinška dešavanja. Na ovu temu govorili su gradska većnica Nela Dimitrijević, profesor niškog Univerziteta Srboljub Dimitrijević, kustos Muzeja Gordana Stojičić i načelnik društvenih delatnosti u Bujanovcu  Barjam Fejzulahu.
Grad Vranje izašao je u susret novim zakonskim rešenjima u finansiranju medija, a OK Radio je ovoj priči posvetio naredni prilog. Koliko će ko državnih para dobiti iz medija, kome to odgovara a kome ne, pričaju najvažniji sagovornici iz lokalnog sveta politike i medija, ali i Saša Mirković, zamenik ministra za kulturu i informisanje.
Zbog dužine priloga emitovan je još samo jedan prilog u ovoj emisiji, i on se tiče života mladih ljudi i njihovog nastojanja da, ako ikako mogu, pobegnu sa juga Srbije i migriraju ka nekom većem centru. O ovoj temi za OK Radio govore mladi ljudi, zvaničnici koji se bave ovom temom ali i obični mladići i devojka  o svojim planovima i preprekama koje ih navode da izlaz svog života potraže u odlasku sa juga Srbije.

Preuzmite celu emisiju

19 - 08.07.2014. - Vladavina prava i položaj manjina na jugu Srbije

Prva dva priloga emisije posvećena su položaju južnosrpskih Albanaca. Prilog od koga se mnogo očekuje je priča o porodilištu u Preševu, čiji je nerad kamen spoticanja u odnosima države i Albanaca, ali i države i vranjskih lekara. U priči koja miriše na nacionalne netrpeljivosti zbog korupcije sagovornici radija bili su šef Koordinacionog tela Zoran Stanković, predsednik Preševa Ragmi Mustafa i direktor ZC Vranje Vlada Stamenković.
Drugi prilog o položaju Albanaca još je zanimljiviji, jer pokazuje svu težinu odnosa Albanca i države Srbije. Iako je specijalno za Albance sa ovih prostora napravljeno nekoliko ispostava državnih organa, kao što su recimo Kancelarija obudsmana i slično, oni te pogodnosti skoro uopšte ne koriste. U prilogu na tu temu govore Ana Glišić i Bekim Ajdini iz ove Kancelarije, i predsednik Nacionalnog Saveta Albanaca Galip Bećiri.
O položaju bugarske nacionalne zajednice i problemima sa kojima se ona susreće govorili su Ivan Nikolov, predsednik KIC Bosilegrad, predsednik te opštine Vladimmir Zaharijev i predsednik Nacionalnog Saveta Bugara Zoran Petrov.
O položaju Roma i pokušajima da se on poboljša zaa OK Radio su govorili većnik Branimir Stojančić, šefica Kancelarije za Rome Altena Asanović i romski aktivista Durmiš Jašarević.
Na kraju, u prilogu o promeni zakona o zaštiti podataka za OK Radio govore Marinko Radić iz Povereništva za informacije od javnog značaja, Andrija Radulović iz Fondacije Dipli i Rade Dragović iz Kancelarije za elektronske komunikacije.

Preuzmite celu emisiju

18 - 01.07.2014. - Kopupscija u školstvu

Posle uvodnnog komentara urednika na temu vladavine prava i potpisivanja ugovora o sufinansiranju nedržavnih medija, usledila su dva priloga o korupciji.

U prvom prilogu novinari OK Radija govorili su o korupciji u školstvu, u pogledu činjenice da je jug Srbije deo zemlje sa najboljim uspehom učenika na završnom ispitu u osnovnoj školi.

Kako se došlo u tu situaciju i šta se povodom toga preduzima govore direktori osnovnih i srednjih škola, ali i predstavnik Ministarstva prosvete.

U drugom prilogu sagovornik OK Radija bio je Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“ sa pričom o korupciji kao takvoj u svetlu najnovijih istraživanja javnog mnjenja na tu temu.

U naredom prilogu OK Radio bavio se izveštajem Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka. Rodoljub Šabić jednom godišnje daje svoj puni izveštaj, a novinari OK Radija bili su na licu mesta u Beogradu.

Pored Šabića, u prilogu govore i Nemanja Nenadić i narodna poslanica Vesna Marjanović.

Emisiju zatvara prilog o jednakosti svih privrednih subjekata pred zakonom. Na tu temu govore najpoznatiji vranjski preduzetnici, ali i advokati, pooznavaoci ove materije.

Preuzmite celu emisiju

17 - 24.06.2014. - Vladavina prava i etnički odnosi na jugu Srbije

Tema 17. emisije serijala OK Radija o vladavini prava bila je velika tribina koja je održana u Preševu  pod nazivom „Vladavina prava i etnički odnosi na jugu Srbije“. U opširnoj reportaži sa ove tribine za OK Radio govorili su panelisti i učesnici skupa, šef Koordinaciionog tela Zoran Stanković, predsednik Nacionalnog Saveta Albanaca Galip Bećiri, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, zamenik zaštitnika građana Roberto Sepi, šef Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, pprogrammski direktor „Transparenosti Srbija“ Nemanja Nenadić, Srbi i Albanci iz Preševa....

Temi emisije posvećenn je i urednički komentar.

Veliku priču o korupciji u zdravstvu OK Radio napravio je na licu mesta, u Beogradu. O velikoj bolesti srpskog društva govore programski direktor CeSID-a Marko Blagojević i Predrag Stojičić iz „Srbije u pokretu“.
Sledeća velika tema 17. emisije serijala OK Radija „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“  vezana je za univerzitetsko obrazovanje. Južnosrpski studenti govore o tome šta su dobili a šta izgubili uvođenjem Bolonjskog protokola u srpski obrazovni sistem.

Na kraju, veliki prilog o problemima u nesprovođenju zakona u praksi OK Radio napravio je u okolini simbola Vranja, Belog mosta.  Stanovnici tog dela grada tražili su pomoć od redakcije OK Radija i dobili je. Reporteri OK Radija napravili su veliku priču o komunalnim problemima, ali i našim naravima u kojoj su učestvovali i stanovnici toga dela grada, ali i nadležni iz lokalnih vlasti u Vranju.

Preuzmite celu emisiju
 

16 - 17.06.2014. - Izveštaj Zaštitnika građana - pomak ili bura u čaši vode?

16. emisija o vladavini prava na OK Radiju kao okosnicu ima prilog o predstavljanju izveštaja Zaštitnika građana o stanju ljudskih prava u Srbiji za 2013. godinu. Ovaj skup održan je u Palati Srbija u Beogradu, a iscrpan izvešetaj našeg reportera sa lica mesta, u kome govore najvažniji slobodnomisleći ljudi ove zemlje, svakako je nešto što se ne sme propustiti.

Posle uvoda našeg urednika, koji se ovom prilikom odnosi na vladavinu prava u obrazovanju, sledi i tema 16. emisije - stanje u privredi.

U dva veoma zanimljiva priloga govori se o raznim nelogičnostima koje vladaju u privrednoj sferi.

U prvom prilogu govorimo o tome da država uništava zdrava preduzeća, terajući ih da unapred plate PDV na račune koji nikada neće biti naplaćeni, tako ih terajući u gubitak.

U drugom prilogu jednako zanimljivo pričamo o tome zašto neke firme u Srbiji, pa i na njenom jugu, smeju da krše zakon i ne isplaćuju minimalne zarade radnicima, a neke ne.

U oba ova priloga govore renomirani stručnjaci što sa juga zemlje što iz Beograda, opominjući na razne načine kršenja vladavine prava.

U narednom prilogu sledi i vrlo zanimljiva priča o privatizaciji medija na jugu Srbije, u kojoj za OK Radio govori i Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture.

Na kraju, tu je i zanimljiva priča o nastojanjima Vranja da postane univerzitetski grad. Da li je ova želja realna, odgovarali su za OK Radio svi relevantni faktori.

Preuzmite celu emisiju

15- 10.06.2014. - Mladi u Srbji: Ima li iizlaza iz začaranog kruga?

15. po redu emisija serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ posvećena je u najvećem delu mladim ljudima i njihovim problemima.
Posle uvoda urednika, već uobičajenog, emisiju otvara priča o nemogućnosti zapošljavanja, kao jednom od ključnih problema mladih ljudi danas i ovde. Autor priloga izabrao je dvoje mladih i kroz njihove životne sudbine sugestivno preneo priču o tome koje su sve prepreke pred mladim ljudima danas, i kako se oni snalaze u njihovom prevazilaženju.

Otpori evropeizaciji u Srbiji su veliki, ali sve slabiji, budući da su sve evroskeptične stranke na izborima ostale ispod cenzusa. Njihovi prvaci u Vranju i na jugu Srbije govore u narednom prilogu serijala o vladavini prava na OK Radiju o tome kako oni vide sopstvenu budućnost, ali i budućnost ove zemlje, sa posebnim osvrtom na najvažnije pitanje - da li približavanje Evropi vodi ka većem poštovanju vladavine prava, ili se do tog sistemaa može doći i sopstvenim naporima.
Posebno važan prilog napravila je autorska ekipa OK Radija povodom sukoba među srpskim zdravstvenim radnicima. Za OK Radio govore predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije Višeslav Hadži Tanović i Izudin Hadžagić, jedan od najstarijih beogradskih lekara, uz naravno lokalne aktere te priče.

Kakva je uloga civilnog sektora u razvoju juga Srbije, jedno je od pitanja koje stalno okupira lokalnu javnost. Na tu temu za OK radio govore prvaci NVO sektora na jugu Srbije, sa posebnim osvrtom na to šta su njihove organizacije učinile na pojačanju vladavine prava u praksi.

Na kraju, u nastavku ove teme, u posebnom prilogu priča se o dostignućima programa PROGES na jugu Srbije, o tome šta je urađeno za zaista ogroman novac koji je ovde uložen, ko su bili glavni pravci ovog programa i na koji način će on ostati održiv u budućnosti.

Preuzmite celu emisiju

14 - 03.06.2014. - Jug Srbije i korupcija kao način života

14. emisije serijala o vladavini prava na OK Radiju počinje komentarom urednika o problemima sa cenzurm u Srbiji.

Na ovu priču nadovezuje se i naredna, koja govori o korupciji u medijima. Veliki skup na tu temu organizovao je ANEM, u Medija centru u Beogradu, a u emisiji na tu temu govore urednik B92 Veran Matić, zamenica predsednika odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zlata Đorđević, Zoran Sekulić iz Asocijacije medija i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

U odvojenom prilogu o korupciji za OK Radio govori i jedan od najvećih srpskih autoriteta kada je o ovoj temi reč, profesor i politički analitičar Vladimir Goati.

O korupciji govori i sledeći prilog 14. emisije o vladavini prava na OK Radiju, o školstvu na jugu Srbije. Šta dovodi do toga da su ovdašnji đaci po proseku ocena najbolji u Srbiji, a da u kasnijem školovanju imaju minoran uspeh? Prema ocenam sagovornika OK Radija, direktora škola učenika, nastavnika i roditelja, reč je o klasičnoj, široko rasprostranjenoj korupciji.

U ovoj emisiji bavimo se i magnetnom rezonancom, koja nikako da nađe svoje mesto u Vranju.   Prilog je napravljen na zahtev slušallaca, au u njemu govore stručnjaci Instituta u Vinči, gradonačelnici vranja i Leskovcaa, vlasnici ordinacije za rezonancuu i građani koji su protiv ovog medicinskog aparata u Vranju.

Na kraju emisije sledi i vrlo zanimljiv prilog o odnosu maldih ljudi sa juga Srbije prema Evropi. O tome govore mlladi ljudi, pripadnici NVO sektora i direktori pojedinih vranjskih preduzeća.

Preuzmite celu emisiju

13 - 27.07.2014. - U čiju korist rade lokalne samouprave na jugu Srbije?

13. po redu emisija serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ u celini je posvećena radu lokalnih samouprava na jugu Srbije. Emisija počinje komentarom urednika OK Radija koji se odnosi na aktuelnu situaciju sa poplavama u Srbiji i njenu percepciju na jugu zemlje, sa posebnim akcentom na odgovornosti nadležnih.
Prvi prilog 13. emisije o vladavini prava je regionalni, a govori o smanjenoj sposobnosti lokalnih zajednica da se uhvate u koštac sa rešavanjem ozbiljnih problema građana, što usled organizacione nesposobnosti, što zbog nepridržavanja postojećih zakona. Za OK Radio govore predsednici opština u Preševu, Bujanovcu, Surdulici i Bosilegradu.
U drugom prilogu emisije govorimo o velikoj pobuni građana u Vranju zbog namere privatnika iz Leskovca da u njihovu zgradu useli ordinaciju sa magnetnom rezonancom. U prilogu govore akteri iz Vranja i Leskovca, ali i lokalni stručnjaci, kao i nadleženi iz Agencija za zaštiitu od zračenja u Beogradu.
I prilog o buci u Vranju jedan je u nizu onih koji govore o nepridržavanju zakona od strane lokalne vlasti. Vranje se davi u buci, leti praktično ne može da se živi u centru grada od buke koja traje do ranih jutarnjih sati, zakoni precizno regulišu ovu oblast, ali se sve završava u uredima lokalne vlasti, koja čitavu priču gleda skrštenih ruku. O ovom problemu govore stanari  zgrada u centru Vranja, predstavnici lokalne vlasti ali i nadležni u Vladi Srbije.
Problem radiokativnih gromobrana direktno se tiče zdravlja građana, i veliki je problem na jugu Srbije. OK Radio je locirao desetak tačaka u Vranju gde se ove opasne naprave nalaze, i sledi pokretanje akcije za njihovo uklanjanje. O tome kolika opasnost od ovakvih gromobrana preti građanima govori peti prilog emmisije, u kome situaciju komentarišu pripadnici nadležne inspekcije u Vranju i Beogradu, ljudi iz Agencije za zaštitu od zračenja i član lokalnog Gradskog veća.
Na kraju, ovolike nepravilnosti ne mogu da ostanu bez ikakvih posledica u stvarnosti, a žrtve su u najvećem broju slučajeva mladi ljudi. Kakav je njihv odnos prema evropskim vrednostima, u kojoj meri oni misle da je Evropa i njihova i budućnost zemlje u kojoj žive govori upravo ovaj prilog.

 Preuzmite celu emisiju

12 - 21.05.3014. - Lokalna vlas i vladavina prava

12. emisija serijala o vadavini prava na OK Radiju posvećena je radu lokalne samouprave kroz manje poznate vidove njenog delovanja.

Emisija neuobičajeno, umesto redovnog redakcijskog komentara, počinje saopštenjem Višeg suda u Vranju, koji pokriva teritoriju sedam opština Pčinjskog okruga, povodom 23. maja, Evropskog dana odbrane nezavinosti sudstva. U autorskom tekstu Viši sud govori o značaju nezavisnosti sudoova za samu suštinu vladavine prava.

Sledeći prilog 12. emisije govori o radu Saveta za bezbednost u lokalnim zajednicama, i obuhvata regiona jug Srbije. U prilogu o planovima za bezbednost juga Srbije govore gradonačelnici ili predsednici opština u Vranju, Bujanovcu, Vladičinom Hanu i Bosilegradu.

O veoma ozbiljnoj temi, planu integriteta, govori naredni prilog 12. emisije o vladavini prava na OK Radiju. Na primeru nekoliko lokalnih javnih preduzeća OK Radio je jasno pokazao sve lokalne slabosti borbe protiv korupcije. Pored lokalnih aktera, za OK Radio o ovoj temi govori i Aleksandra Krunić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Od aktuelnosti, 12. emisija o vladavini prava izdvaja priču o obrazovanju Roma. Ova priča nastala je od aktivnosti Medija centra, ali i romske zajednice u Vranju. Pored aktivistva iz Beograda, priča donosi i lokalne aktere, njihove sudbine i nadanja.

Za sam kraj emisije ostavljen je najbolji prilog. Kiše koje su čitavoj Srbiji donele velike probleme u Vranju su aktuelizovale staru priču o sređivanju glavne ulice, koja je već jedanput,  i to novcem od privatizacije, potpuno sređena. Šta se dešava sa glavnom ulicom, dokle se sa poslom stiglo i hoće li neko odgovarati za propuste koji su učinjeni, govori upravo ovaj prilog.

 Preuzmite celu emisiju

11 - 13.05.2014. - Lokalna vlast i partijsko zapošlljavanje

Emisija broj 11 o vladavini prava počinje komentarom urednika o otvaranju poglavlja 23 i za to vezanoj medijskoj situaciji na jugu Srbije.

O problemu partijskog zapošljavanja, jednog od ključnih u partjskoj korupciji građana, pored gradonačelnika Vranja i prvih ljudi stranaka i preduzeća govori i najpoznatiji nezavisni srpski stručnjak za korupciju Nemanja Nenadić.

I naredni prilog 11. emisije o vladavini prava vezan je za probleme u radu lokalne vlasti. Primer „Novog doma“ bio je na tapetu zbog činjence da se ljudi u stanovima u Vranju smrzavaju polovinom maja, a novinari OK Radija otkrili su svu težinu problema u ovom gradskom preduzeću.

Posebno je zanimljiv prilog vezan za nepostojanje Privrednog suda u Vranju. O ovom problemu govori i predsednik PS Leskovac Stanimir Marković, kao i ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević, uz lokalne aktere čitave priče.

Redovno prateći sva dešavanja vezana za EU na jugu Srbije, OK Radio napravio je i opširni izveštaj sa tribine EPTISE i Povereništva za ravnopravnost  koji se odnosio na govor mržnje preko uličnih grafita. Stručnjaci Povereništva govorili su o stanju u toj oblasti na jugu Srbije.

Na kraju, o temama vezanim za nacionalne zajednice, o položaju žena i mehanizmima kojima bi trebalo da popravimo stanje marginalizovanih i manjinskih grupa OK radio je govorio sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Nevenom Petrušić.

U intervju za našu emisiju Poverenica je ocenila da su žene najdiskriminisanija grupa u Srbiji, a da je jug zemlje, kao područje sa najtvrđe ukorenjenim partrijahalnim shvatanjima stvarnosti, oblast gde se najmanje može govoriti o ravnopravnosti polova ili drugih manjinskih grupa.

Preuzmite celu emisiju

10 - 06.05.2014. - Manjine - odnos prema njima i stanje njihovih prava

Jubilarna, 10. emisija serijala „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ donosi niz zanimljivih priloga, od kojih svakako treba izdvojiti izjavu američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija, specijalno datu OK Radiju prilikom ambasadorove posete Vranju.

Tema emsije je odnos prema manjinama, o čemu govorimo u uvodniku emisije, ali i sa eminentnim sagovornicima, Poverenicom za rodnu ravnopravnost Suzanom Paunović i Prvim sekretarom ambasade Velike Britanije u Beogradu Džejmsom Murom.

Prilog o korupciji u lovačkom udruženju u Vranju posebno je zanimljiv sa više aspekata, a posebno zbog činjenice da se u tako maloj zajednici može napraviti  takvo mnoštvo problema. Sumnje na korupciju, koje se iznose u prilogu, ni na jedan način nisu demantovane.

Problemi koje ima kompanija „Jumko“ sa svojim radnicima široko su poznati, ali su se oni sa privrednog preneli na teren vladavine prava, direktnoo u sudove. OK Radio donosi detaljnu priču o tome kako je imovina „Jumka“ razneta, i traži uzroke današnje stagnacije u rešavanju tužbi radnika.

Na kraju, OK Radio napravio je istraživanje na temu - da li je moguće zaposliti se u Srbiji na jedini legalan način, preko Nacionalne službe za zapošljavanje? O tome za 10. emisiju o vladavini prava govore stručnjaci iz  NSZ-a, predstavnici političkih stranaka ali i naciionalni ekonomski stručnjaci, kao što je to nesumnjivo ekonomista Miroslav Prokopijević.

Preuzmite celu emisiju

9 - 29.04.2014. - Bezbednost , preduslov i rezultat vladavine prava

Iako je Vranje jedan od statistički najbezbednijih gradova u Srbiji, to u stvarnosti nije tako. O tome zašto po Vranju lete automobili, restorani i pozorišta u vazduh govore predstavnici lokalnog pravosuđa i policije, ali i advokati koji brane optužene ili osumnjičene za paljevine.
Ko je  prebio doktora Tomislava Milovanovića, odbornika u Vranjskoj Banji, tema je narednog priloga o bezbednosti na jugu Srbije. Autor postavlja jasno pitanje na koje od sagovornika, predstavnika policije, politike, advokata i stranačkih prvaka ne dobija jasan odgovor: kad na jugu Srbije prebijaju policajce i izabrane narodne predstavnike, kako da građani ne strahuju za svoju bezbednost?

Stranačko zapošljavanje u Srbiji je direktno korupcionaška tema, o kojoj u narednom prilogu emisije o vladavini prava govore ovdašnji analitičari, politički prvaci, ljudi iz firmi koje su najopterećenije takvim zapošljavanjem, ali i Zoran Stoiljković, član Saveta Agencije za borbu protiv korupcije.
Deoba Zdravstvenog centra na Bolnicu i Dom zdravlja i odbijanje nadležnih svakako je vezana za stranačko zapošljavanje i dugovi koji su u zdravstvu napravljeni da bi se tako zapošljeni ljudi plaćali. U veoma zanimljivom prilogu o deobi govore direktori Doma Zdravlja i Bolnice, gradonačelnik Antić koji nije prihvatio Deobni bilans i predsednik UO ZC-a  Aleksandar Zlatković koji ga prihvata, koji se prvi put u javnosti na ovu temu pojavljuje baš na OK Radiju.
Završni prilog devete emisije o vladavini prava na OK Radiju tiče se finansijskog sektora. Država koja postavlja pravila igre prva ih krši, slažu se svi sagovornici po ovoj temi, odabrani privrednici juga Srbije, vlasnici četiri najveće privatne fabrike ovde. Oni nude i svoje, veoma zanimljivo viđenje izlaska iz ćorsokaka u kome se Srbija očigledno nalazi.
I, na kraju, ne treba propustiti, uvodnik našeg urednika na temu formiranja nove Vlade Srbije. 

Preuzmite celu emisiju

8 - 22.04.2014. - Korupciija - uzroci i posledice u stvarnosti juga Srbije

Posle uvoda urednika Saše Stojkovića, ide izuzetna priča o korupciji u Eparhiji vranjskoj Srpske pravoslavne crkve. Ovoga puta za OK Radio govori i predstavnik Eparhije, što se smatra velikim uspehom jer od 2.003 godine i "afere Pahomije" otuda ne stižu nikakve izjave za javnost. Posebno valja istaći da je na ovu temu za OK Radio govorio i sada pokojni Mirko Đorđević, u svojoj možda i poslednjoj izjavi za javnost.
Sledi prilog o bezbednosti u Vranju i povezanosti ove oblasti sa radom sudova. Niz paljevina po Vranju u kojima su goreli automobili, restorani i pozorište do sada nisu našle svoj sudski epilog.
U Vranju i 50.000 pravosnažnih presuda čeka na izvršenje, a pored lokalnih zvaničnika, za OK Radio na tu temu govori Svetlana Manić, zamenik predsednika Komore izvršitelja Srbije.
Sledi prilog u kome je OK Radio otkrio da petoro vranjskih funkcionera nije prijavilo svoju imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije.  O ovoj temi govore jedan od direktora u Agenciji Vladan Joksimović, predsednik Skupštine Vranja Slobodan Stamenković i "osumnjičeni" funkcioneri.
Na kraju emisije možete čuti intervju sa Miroslavom Prokopijevićem, jednim od najpoznatijih srpskih političkih analitičara, koji je za OK Radio govori o vladavini prava u privredi.

Preuzmite celu emisiju

7 - 15.04.2014. - Korupcija kao najdelikatnija kategorija vladavine prava

Tema sedme emisije serijala je korupcija. OK Radio se na početku bavi sudbinom krivičnih prijava protiv gradonačelnika Vranja Zorana Antića, u prilogu u kome pored lokalnih zvaničnika po ovoj temi govori i šef „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić. Korupciji je posvećen i prilog o partijskom zapošljavanju, a pored lokalnih aktera govori i član Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stoiljković. U već uobičajenom intervjuu, ovog puta kroz tematski intervju, za OK Radio govori načelnik Centra za zaštitu od jonuzujućih zračenja Radomir Kovačević, upozoravajući koliko je pridržavanje zakona neophodno u zdravstvenoj zaštiti stanovništva. Novinari OK Radija pratili su i tribinu „Kris“-a u Bujanovcu, posvećenu ljudskim prvima, i kao jedini medij sa juga Srbije dali opširniji prikaz tog događa sa fenomenološke strane. Na kraju, OK Radio je pokrenuo i priču odnosa manjinske i većinske zajednice u Vranju na primeru proslave 8. aprila, Dana Roma, takođe kao jedini medij na jugu Srbije koji se bavio tom tematikom.

Preuzmite celu emisiju

6 - 08.04.2014. - Intelektualna svojina i mediji u kontekstu vladavine prava

Šesta emisija serijala OK Radija "Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet" kao osnovnu temu imala je intelektualnu svojinu i medije. U opširnom intervjuu javnosti se kroz emisiju obratio Vukašin Obradović, novoizabrani predsednik NUNS-a. Posebno je bio zanimljiv prilog o vladavini prava u oblasti intelektualnog vlasništva, ovoga puta muzike. O problemima medija sa SOKOJ-em govorili su relevanti faktori iz ministarstva, sa lokala, iz te organizacije i iz ANEM-a. Nastavljajući serijal priča o korupciji OK Radio je napravio značajnu priču o tome zašto najviše korupcije ima u pravosuđu i kako se ta situacija može razrešiti. Tim povodom govorili su ne samo čelnici lokalnog pravosuđa nego i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije. Najzanimljivija priča 6. emisije serijala o vladavini prava odnosi se na krađu identiteta i rat koji čovek kasnije vodi da bi dokazao istinu. Ova priča stigla je OK Radiju preko antikorupcijskog linka na portalu našeg medija. Na kraju, OK Radio je kao jedini lokalni medij na jugu Srbije pratio tribinu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti o antidiskriminaciji, i to u dobroj meri preneo svojim slušaocima. 


Preuzmite celu emisiju

5- 01.04.2014. - Vladavina prava i mediji

Posle uvodne reči urednika Saše Stojkovića, sledi prilog o trenutnoj medijskoj situaciji u Srbiji, u kome govore najznačajniji lokalni i srpski faktori po ovom pitanju. Državni sekretar u ministarstvu kulture Saša Mirković prvi put u javnost iznosi tezu da zakona o lokalnim javnim servisima neće ni biti, nego će oni biti ugašeni pre potrebe da o njima odlučuje zakon. Zanimljiv priilog napravljen je i o zakonskoj medijskoj regulativi koja štiti intelektualnu svojinu. Predstavnik NUNS-a  Radoman Irić govori o situaciji na tom polju u albanskoj populaciji juga Srbije, a o tome ko sve krade vesti  van svih profesionalnih okvira za OK Radio govore Predrag Blagojević, urednik “Južnih vesti”, direktor lokalne državne telvizije i advokat NUNS-a Kruna Savović.  Novinar OK Radija bio je i na promociji istraživanja Novinske agencije Beta u Beogradu. Istraživanje se tiče Poglavlja 23 i 24 i njihove percepcije u srpskoj javnosti. Ova poglavlja bave se gotovo isključivo vladavinom prava. U emisiji je kompletan izveštaj sa ovog dešavanja, sa posebnim osvrtom na rezultate samog istraživanja. Kao posebno vredan prilog ističe se priča o napadima na policiju na jugu Srbije, kao posledici opšte kriminalizacije ovdašnjeg društva. O ovoj vreloj temi za OK Radio govoril svi relevantni faktori lokalne policije i pravosuđa.  Na kraju, klasična priča iz domena vladavine prava, i sukob oko tumačenja zakona na relaciji Grad Vranje - Gradska opština Vranjska Banja. U prilogu govore gradonačelnici Vranja i Banje, kao i drugi relevanti faktori lokalne političke scene.

Preuzmite celu emisiju

4 - 25.03.2014. - Jezičke nedoumice južnosrpskog pravosuđa

Prethodna nedelja na jugu Srbije prošla je u znaku tribine OK Radija na temu „Dometi u borbi protiv korupcije na jugu Srbije“. Gosti tribine bili su, pored najviših lokalnih zaničnika sa juga Srbija još i Zoran Vujičić, Nataša Jelić i Dragoljub Trninić, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, koji su ovde izneli do sada nepoznate podatke o radu Agencije. Slušaoci OK Radija imali su prilike da ovde čuju opširniiji prilog sa tribine. U prilogu o sudskim tumačima za OK Radio govore svi relevantni faktori iz pravosuđa juga Srbije, a povodom priče o azilantima koji imigriraju u Srbiju za naš medij pričali su i ljudi iz policije, nevladinog sektora, zvaničnih državnih institucija sa juga zemlje i iz Beograda... Problemi koji muče građane uvek su pozitivno tretirani u programima OK Radija, pa i ovde se našla priča o dvostrukim standardima koje lokalno vodovodno preduzeće ima sa jedne strane prema građanima a sa druge  prema državnim firmama i institucijama. Slično je i sa prilogom o radničkim pravima, koja su tretirana na primeru rada jednog preduzeća iz Surdulice, koje je u procesu privatizacije kupio čovek iz Vladičinnog Hana, pa je priča kompletno južnosrpska.
 

Preuzmite celu emisiju

3 - 18.03.2014. - Albanci i srpsko pravosuđe

Nakon uredničkog uvodnika, za OK Radio ekskluzivno govori Zoran Stanković, šef Koordinacionog tela za jug Srbije, o uključenu albanaca u srppsko pravosuđe i drugim aktuelnim problemima juga Srbije. Probemi sa nostrifikacijom diploma stečenih u Prištini ne prestaju, sve manje kadrova među Albancima a sve više diploma koje se ovde ne priznaju. O ovoj temi za OK Radio govore ppredstaavnici sudova, vlasti albanske naciionalne zajednice i ljudi koji imaju problema sa ovom tematikom. Istražujemo: kako je u Zdravstvenom centru napravljen manjak od šest miliona evra i šta pravosuđe preduzima tim povodom. Za emisiju su govorili ljudi iz Tužilaštva, Zdravstvenog centra, finansijski stručnjaci i advokati. O tome kako se u podeli novca u kulturi ne sprovodi vladavina prava za emisiju govore lokalni zvaničnici, kulturni radnici i analitičari ovog sektora.

Preuzmite celu emisiju

2 - 11.03.2014. - Dostupnost pravosuđa na jugu Srbije

Druga emisija serijala nudi kao posebnu zanimljivost intervju sa profesorom Pravnog fakulteta u Beogradu i stručnjakom za temu ljudskih prava Miodragom Jovanovićem. On na primeru vruće teme, solidarnog poreza, objašnjava kako se vladavina prava mora poštovati čak i kada to poštoovanje ne ide u prilog takozvanih viših ciljeva. Emisija se bavi rasporedom sudova u Pčinjskom okrugu, njihovom organizacijom i efikasnošću. Prateći ovu temu zahvatamo širok prostor Pčinjskog okruga, od Bosilegrada do Preševa, sa problemima običnih ljudi koje oni imaju zbog pokušaja reforme pravosuđa. Pažnji slušalaca posebno preporučujemo i priču o našim naravima, o krivičnim prijavama koje su ovde uvek u modi. Ko protiv koga podnosi prijave i zašto pratili smo na primeru sukoba u Direkciji za izgradnju grada Vranja. Rekorderi po broju međusobnih prijava su dva bivša direktora Direkcije, a njihov slučaj otvara mnoga pitanja vladavine prava u južnosrpskim javnim preduzećima.

Preuzmite celu emisiju

 

1 - 04.03.2014. - Vladavina prava - tendencije i značaj

Nakon uredničkog uvodnika, govori šef Delegacij EU u Srbiji Majkl Devenport, koji objašnjava suštinski značaj vladavine prava, uz osvrt na aktuellno stanje i pravce budućeg delovanja. O stanju u pravosuđu na jugu Srbije, sa posebnim osvrtom na problem vladavine prava za OK Radio govore najvažniji akteri lokalnog pravosuđa - predsednici Višeg i osnovnih sudova, advokati iz Vranja i okruga… O pošovanju vladavine prava u lokalnoj politici govore šefovi lokalnih stranaka, gradonačelnik, narodni poslanic, a kako se lokalna samoupprava odnosi prema obavezama koje nameće sistem vladavine prava za prvu emisiju govore javni pravobranilac, pomoćnik gradonačelnika, članovi saveta za etički kodeks. O ulozi nevladinog sektora u promociji vladavine prava govore čelnici tog sektora.
Preuzmite celu emisiju.