Nazad

Semaforska zavrzlama: Prođi ako smeš!

Izvor: OK Radio - Seks i grad - Utorak 04.06.2019 - 10:32

Semafori na Trgu Bratstva i jedinstva, kod Autobuske stanice u Vranju, ovih dana zbunjuju vozače i pešake i prete da ugroze bezbednost saobraćaja.

U situaciji prikazanoj na slici, prednost ima... FOTO: dn017
Umesto da regulišu nesmetano odvijanje saobraćaja na ovoj veoma prometnoj raskrsnici, semafori unose konfuziju zbog greške u signalizaciji.
 
Naime, uređaji pokazuju crveno signalno svetlo na istom pravcu istovremeno i za vozače i za pešake, a potom im istovremeno daju i crveno svetlo.
 
To za posledicu daje paradokslanu situaciju da oni pešaci koji iz navike prelaze ulicu na crveno, zapravo to čine na bezbdniji način od onih koji disciplinovano čekaju zeleno svetlo, kada signal za prolaz dobijaju i vozači.
 
Naravno, to je potencijalna opasnost prvenstveno za pešake koji prosto nisu sigurni kada treba bazbedno da pređu preko kolovoza.
 
Postavlja se i pitanje, ko bi bio odgovoran u slučaju eventualne saobraćajne nezgode kada je i vozačima i pešacima otvoren signal za prolaz.
 
Ovo nije prvi slučaj da semafori na raskrsnicama u Vranju unose zabunu u odvijanje saobraćaja, a OK radio je i ranije beležio slične slučajeve koji su se najčešće dešavali na raskršću kod gornje kasarne.
 
Odgovor koji smo tada dobijali od nadležnih je da svaka obilnija padavina donosi problem sa semaforskom signalizacijom.
 
Problem je i to što specijalizovanih firmi za održavanje svetlosnih uređaja nema u Vranju niti u bližoj okolini, pa se na dolazak stručnjaka za popravku obično čeka duže vreme.
 
U svakom slučaju, ovo je ujedno i apel nadležnima da reaguju što pre i ponovo uspostave normalno odvijanje saobraćaja na ovoj frekventnoj raskrsnici.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Vranjanac
04.06.2019. , 11:35
Problem koji postoji dosta duže vreme, a niko od nadležnih do sada nije rešio... Jedino trajno rešenje je postavljanje kružnog toga saobraćaja, kao što se uradilo u drugim gradovima....nije tačno da niko u Vranju i okruženju nezna opraviti... traži se za to firma koja je podobna za to i skupo naplatiti.... ali po šemi i obični elektronci to mogu opraviti, ali tu onda niko nema provizije i ne može papreno naplatiti.... A onda dok se ne opravi, postaviti u špicu saobraćaja policajca koji će regulisati saobraćaj kao nekad u Beogradu, dati mu belo odelo i palicu, i eto turističke atrakcije...
Goge
05.06.2019. , 07:08
Какав кружни ток је трајно решење? Па где ћеш пешачке прелазе да поставиш? Тек тад нико неће на стане и уступи пролаз пешацима?! Решење, временски семафори који су скупљи али ефикаснији и додати лежеће полицајце!

05.06.2019. , 08:15
Sramotaaaa. Treba li neko dete da zgazi, pa onda da ga prave. TAD JE KASNO GOSPODO. ZAPALIO BI GU GRADSKU UPRAVU SA SVE LJUTSVO I SITAN I KRUPAN INVENTAR