Nazad

Malinari očajni: RAKIJA umesto IZVOZA (VIDEO)

Izvor: OK Radio - Seks i grad - Utorak 03.07.2018 - 07:45

Vranje – Malinari sa juga Srbije, nezadovoljni otkupnom cenom „crvenog zlata“, malinu su počeli da koriste i za pečenje rakije.

Otkupna cena ne pokriva ni troškove FOTO: S. Tasić/OK Radio
Sezona branja maline je pri kraju, a već se mirne duše može konstatovati da je ova godina za proizvođače ovog voća bila najgora otkad se pamti.
 
To ponajviše važi za malinare sa juga Srbije, gde je od početka berbe od otkupnog posla odustao najveći ovdašnji prerađivač voća, hanski „Nektar“.
 
Manji hladnjačari su nudili otkupnu cenu koja u velikom broju slučajeva nije obezbeđivala ni povratak uloženog novca, a hanski malinari navode i da su otkupljivači čak ograničavali otkup na tridesetak gajbica.
 
Stoga, nije čudo što proizvođači „crvenog zlata“ odustaju od prodaje hladnjačarima, pa malina završava kao hrana za stoku.
 
Neki su odlučili da spasu što se spasti može i na drugi način, jer maksimalna otkupna cena koja se kreće od oko 80 dinara ne pokriva ni uloženi novac.
 
O tome svedoči primer iz sela Manjak kod Vladičinog Hana gde su maline, spremne za otkup pa za izvoz na inostrano tržište, završile u buradima za pečenje rakije.
 
Zvonko Mladenović, čiji otac živi od proizvodnje maline kaže za OK Radio da je ove godine, zbog ovakve otkupne politike, gubitak mnogo veći od zarade.
 
- Moj otac će, kada se odbiju svi troškovi, ove godine zaraditi 10.000 dinara od maline, a radniku za berbu treba da isplati 25.000.
 
Zaista mi nije jasno kome je u interesu da uništi poljoprivredne proizvođače na ionako siromašnom jugu Srbije, ali je na dobrom putu da to i ostvari.
 
Moj otac je već u godinama, ali mlađi poljoprivrednici iz ovog kraja koji do sada nisu želeli da ostave svoja imanja, ove godine počinju da razmišljaju o odlasku u gradove ili u inostranstvo – kaže rezignirano Mladenović.
 
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: