Cena veća, otkupa nema: PROPADA MALINA na jugu

Lokalne vesti - Sreda 20.06.2018 - 11:23

Vranje – Asocijacija malinara Srbije objavila je da je na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovoreno da se odmah nastavi otkup maline i da otkupljivači vrate cenu sa 50 i 80 dinara po kilogramu na 125 dinara.

Rodilo, a nema ko da otkupi FOTO: S. Tasić/OK Radio Rodilo, a nema ko da otkupi FOTO: S. Tasić/OK Radio
Ova dobra vest za proizvođače „crvenog zlata“, na jugu Srbije na znači i kraj problema jer najveći otkupljivač voća u regionu, „Nektar“ iz Vladičinog Hana i dalje ne vrši otkup.
 
OK Radio je već pisao o neobjašnjivom potezu „Nektara“ koji se iz otkupa ovogodišnjeg roda maline povukao već na početku berbe.
 
U hanskoj opštini, poslednju cenu od 60 dinara po kilogramu nude manji otkupljivači, što ne podmiruje ni najosnovnije troškove, kaže Zvonko Mladenović iz sela Manjak kod Vladičinog Hana.
 
- Otkupili su jedva dvadesetak gajbica juče (utorak), ali već danas nema nikoga da otkupljuje malinu.
 
„Nektar“ uopšte ne vrši otkup, maline propadaju što je ogroman problem za ljude iz celog kraja i neshvatljivo je da niko o tome ne vodi računa.
 
Ljudi koji od toga žive, među kojima je i moj otac, jednostavno nemaju kome da prodaju malinu, pa će po svemu sudeći odustati od dalje proizvodnje – kaže ogorčeno Mladenović.
 
Inače, sastanak sa ministrom poljoprivrede je u utorak hitno dogovoren posle najave proizvođača malina da će započeti proteste vožnjom automobilima širom Srbije zbog zaustavljenog otkupa tog voća na jugu Srbije i niskih otkupnih cena koje su sa 125 dinara pre mesec dana smanjene na 50 i 80 dinara po kilogramu.
 
Na sastanku je naglašeno da je apsolutno nedopustivo prekidatanje otkupa maline, bez prethodne najave proizvođačima, što je bio slučaj na nekoliko ključnih otkupnih mesta.
 
Novi sastanak na kome će se razgovarati o realizaciji zahteva malinara zakazan je u Ministarstvu poljoprivrede za četvrtak, 21. juna, najavljeno je iz ministarstva.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: