Saveti za uštedu novca

Izvor: OK Radio - - Sreda 06.04.2016 - 11:42

 Sve je veća kriza iz dana u dan, kako na našim prostorima tako i u većem delu sveta i Evrope. Sve je teže naći dobro plaćen ili uopšte bilo kakav posao, a oni koji su zapošljeni primaju sve manju platu dok se troškovi života istovremeno iz dana u dan povećavaju.

 

Situacija je zaista jako teška, i verovatno će biti sve teža u narednom periodu, pa je jako bitno da dobro organizujete svoj budžet i da što bolje upravljate svojim novcem i troškovima. Vrlo je bitno da ukoliko već ne možete povećati svoje prihode, onda da što je više moguće smanjite svoje rashode tako što nećete novac trošiti na bespotrebne stvari već samo na one neophodne.

 

Pre nego što vam damo nekoliko konkretnih saveta za uštedu novca, savetujemo vam da prvo sami za svoj život napravite listu prioriteta i stvari koje morate platiti. Što su stvari bitnije stavite ih višlje na listu. 

 

Računi za struju, za telefon i slično, moraju biti na vrhu liste jer bez toga se ne može u današnje vreme. Takođe, novac koji je potreban za osnovnu hranu mora se planirati i staviti na listu. Pored tih bitnih stvari, jako je važno da one manje bitne stvari izuzmete i ne stavljate na taj spisak.

 

Koje su to stvari kojih se možemo odreći da bi uštedeli novac?

- Smanjite kupovinu nove garderobe. Garderoba nam nije neophodna, pogotovo ne 10.par cipela, ukoliko već imamo 9 koje nas fino služe. Znamo da imate želju da se ponovite i kupite nešto novo, ali ako imate u čemo da idete i šta da obučete, garderoba vam onda nije neophodnost, već hir i bespotreban trošak. Kontrolišite kupoholičara u sebi i nemojte ići po radnjama rekreativno jer se često može desiti da ugledate neki zanimljiv komad garderobe koji pritom može biti i na sniženju i da jednostavno ne odolite da ga kupite.

 

- Pokušajte da nadjete komšiju ili prijatelja sa kojim ćete deliti prevoz i troškove goriva. Jako puno novca nam odlazi na gorivo i prevoz. Ukoliko bi mogli da pronađete nekog sa kim ćete te troškove podeliti to bi mogla biti velika ušteda na kraju svakog meseca.

 

- Odjavite stvari koje ne koristite. Ukoliko na primer plaćate račune za 2 mobilna telefona, a drugi skoro i da ne koristite ili vam nije potreban, odjavite ga. Nemojte bespotrebno plaćati dva računa samo zbog neke pogodnosti koji koristite možda 1 ili 2 puta mesečno.

 

- Ne podižite kredite ukoliko sa tim novcem planirate da sebi kupite neka materijalna zadovoljstva poput novog sata, razne garderoba, auta i slično. Te stvari vam ne donose novac, već ga samo troše, a vi se dodatno zadužujete. Delujte pametno i trudite se da svakog meseca uštedite neku malu svotu novca koliko god možete, ali da ne morate pozajmljivati novac i sebe izlagati dodatnim troškovima, jer svaka pozajmica vas košta mnogo više od novca koji ste dobili da sa njim upravljate.

 

Pored ovoga, razmislite i na svom ličnom primeru gde bi mogli da uštedite novac i kojih stvari koje vam nisu neophodne bi mogli da se odreknete. Postupajte pametno sa novcem i poštujte ga da bi poštovao i on vas u ovom kriznom periodu.

 

Izvor: Kurservra.com

 

Pregledaj sve blogove

Komentari

blog comments powered by Disqus