Engleska kraljica zabranila plastiku u Bakingemskoj palati

Zivot i stil - Utorak 27.02.2018 - 08:12

Jeste li znali da je engleska kraljica zabranila plastiku u Bakingemskoj palati? O čemu se radi i šta je sve tačno na spisku neželjenih predmeta, detaljno prenosimo u nastavku teksta, inspirativno je i poučno.

Nema više plastike u kuhinji palate FOTO: Shutterstock Nema više plastike u kuhinji palate FOTO: Shutterstock

I ne samo u Bakingemskoj palati, plastika je zabranjena za upotrebu i u ostalim kraljevskim imanjima: zamku Windsor i škotskoj palati Holyroodhouseu.

Manje je poznato da je kraljica Elizabeta veliki fan prirodnjaka Dejvida Atenborouga i poštovalac njegovog rada. Nakon rada sa njim na predstojećem filmskom projektu, kraljica je bila inspirisana na pozitivne promene i krenula je od svog doma.

Kako prenose britanski mediji, na kraljevskim imanjima se više neće koristiti plastika u kuhinji. Plastični tanjiri, jednokratno posuđe i escajg, pa čak i slamčice – sve to više neće smeti da se koristi u svakodnevnoj upotrebi.

Kraljičina želja i namera jeste da se podigne svest o štetnosti upotrebe plastike koja truje i šteti životnoj okolini. Umesto toga, u palati i na ostalim imanjima, koristiće se biorazgradivo posuđe, dok će slamčice biti u potpunosti izbačene iz svake upotrebe. A zašto baš slamčice, pitate se? Ako niste znali, zbog svoje veličine ne mogu se reciklirati i time u velikoj meri doprinose zagađenju životne okoline.

Kako male slamčice mogu napraviti veliku štetu? Iako nemamo podatke za Veliku Britaniju, kao ni za Srbiju, procene govore da se – samo u Americi – tokom jednog dana baci oko 500 miliona slamčica!

Širom sveta, pokrenute su inicijative da se plastične slamčice zamene papirnim i tako umanji zagađenje životne okoline. Eto ideje za razmišljanje i u našem dvorištu. Šta to sve možemo izbaciti iz upotrebe i zameniti nekim alternativama?

Organ vlasti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: