Akcioni plan za bolji život ROMA

Lokalne vesti - Petak 26.01.2018 - 11:10

Gradsko Veće je usvojilo nacrt Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja na teritoriji grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja.

Romi u Gornjoj Čaršiji. Foto: OK Radio Romi u Gornjoj Čaršiji. Foto: OK Radio

Izvestilac po ovom pitanju bio je Dejan Bajramović, gradski većnik u ostavci zadužen za pitanja nacionalnih manjina.

Bajramović pojašnjava da dokument sadrži smernice i aktivnosti, koroz čiju realizaciju bi u naredne tri godine trebalo poboljšati društveni položaj Roma u Vranju i Vranjskoj Banji.

- Kako to ne bi izgledalo kao još jedno mrtvo slovo na papiru, mi smo jasno definisali na osnovu potreba i zahteva romske zajednice imajući da smo radili po radnim grupama u svim oblastima života.

Kompleksno je bilo sakupljanje tih podataka, jer mnogi Romi nisu imali interesovanja i strpljenja za izradu tog plana.

Nadam se da će ovaj dokument zaživeti, kao i da ćemo u ovoj godini početi sa realizacijom infrastrukturnih rešenja, koja su rak rana za romska naselja
- navodi Bajramović.

On dodaje da je u planu akcenat stavljen i na obrazovanje Roma.

- Dolazi do osipanja dece romske nacionalnosti po školama.

Pokušaćemo da utičemo na to da što više dece završi srednje škole, a da u sklopu obrazovnog sistema budemo u koordinaciji sa ministarstvom i lokalnom samoupravom i da primenimo afirmativene mere koje mogu da daju podsticaj toj deci.

Što se pak tiče zdravlja, ono je usko povezano sa infrastrukturom i obrazovanjem.

Tu smo planirali preventivne metode, koje mogu da utiču na zdravlje Roma.

Takođe, jedan od prioriteta je i zapošljavanje, ali uz vođenje računa da se prva šansa da mladima, kako bi stekla kakvu takvu praksu za ono što su se školovali
-  pojašnjava Bajramović.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: