Američki ambasador na jugu, lekari među narodom

Lokalne vesti - Utorak 06.09.2016 - 14:24

Na osam lokacija u narednih osam dana, mešoviti medicinski timovi Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja besplatno će pregledati meštane zabačenih sela u okolini Vranja, Bujanovca i Preševa, saopšteno je iz Koordinacionog tela za jug Srbije.

Mark Bartman i Ljubiša Diković FOTO Vojska Srbije Mark Bartman i Ljubiša Diković FOTO Vojska Srbije

Početak ove akcije je označen u utorak u O.Š. „9. maj“ u selu Reljan, u opštini Preševo.

Svečanosti u Reljanu su prisutvovali načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, komandant Nacionalne garde Ohaja, general major Mark Bartman, ambasador SAD Kajl Skat, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković i druge visoke zvanice.

Delegaciju grada Vranja predvodio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Zajedničko medicinsko angažovanje predstavlja humanitarnu asistenciju odnosno besplatne zdravstvene preglede lekara opšte prakse, pedijatara, ginekologa, dermatologa, infektologa, oftalmologa, internista i stomatologa.

Na terenu će biti i veterinarske i preventivno zdravstvene medicinske ekipe.

Program državnog partnerstva Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o statusu snaga koji su 2006. godine u Vašingtonu potpisali tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs.

Komadant Nacionalne garde američke države Ohajo Mark Bartman i načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izrazili su spremnost da se desetogodišnja uspešna saradnja dodatno unapredi.

- To je izvrsna prilika da vidimo što smo do sada radili i da definišemo buduće oblike saradnje koji su bitni za obe strane - rekao je Diković.

Mark Bartman je izrazio zadovoljstvo što su pripadnici Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije pokrenuli novu aktivnost zajedničkog pružanja medicinske pomoći stanovništvu Pčinjskog okruga u okviru projekta humanitarne asistencije.

- Teško je zamisliti da je već prošlo deset godina od početka saradnje, ali se radujem budućim projektima - rekao je Bartman.


Koordinaciono telo je i objavilo plan medicinske asistencije:

06.09.2016. godine Reljan, Osnovna škola  ”9. Maj” (opština Preševo)

07.09.2016. godine Muhovac, Osnovna škola ”Miđeni”  (opština Bujanovac)

08.09.2016. godine Vlase, Osnovna škola ”20. oktobar” (grad Vranje)

09.09.2016. godine Vrtogoš, Osnovna škola ”1. Maj” (grad Vranje)

10.09.2016. godine Lučane, Osnovna škola ”Sami Frašeri” (opština Bujanovac)

12.09.2016. godine Klenike, Osnovna škola ”Bora Stanković”  (opština Bujanovac)

13.09.2016. godine Cerevajka, Osnovna škola ”Miđeni” (opština Preševo)

14.09.2016. godine Letovica, Osnovna škola ”Ali Bektaši” – Područno odeljenje škole u Nesalcu (opština Bujanovac)

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: