BESPLATNO testiranje na HIV u centru Vranja

Lokalne vesti - Petak 17.11.2017 - 09:55

U okviru Evropske nedelje testiranja na antitela na HIV i hepatitise, Zavod za javno zdravlje iz Vranja u anrednih nedelju dana besplatno će raditi ovakve usluge.

Sa prošlogodišbnje akcije. Foto: D.Ristić/OK Radio Sa prošlogodišbnje akcije. Foto: D.Ristić/OK Radio

Svetlana Stojanović, direktorka ZZJZ, pojašnjava da se testiranje vrši visoko pouzdanim brzim testovima, a rezultati testa se dobijaju nakon desetak minuta.

- Svako od sugrađana ko je nekada imao neki rizik za dobijanje ili uzimanje HIV - a, može da dođe na dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje (DPST).

Procedura testiranja se sastoji od presavetovanja, uzorkovanja kapilarne krvi iz prsta, deljenja informativno edukativnog materijala, kondoma i postsavetovanja.

Testiranje je anonimno, poverljivo i besplatno - navodi Stojanovićeva.

Cilj testiranja je blagovremeno otkrivanje osoba koje žive sa HIV - om i njihovo lečenje.

Dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje organizuje Institut za javno zdravlje Srbije sa ZZJZ Vranje, a na terenu sprovodi iskusan, provereni partner Asocijacija „Duga“.  

DPST u Vranju je zakazano za petak 17. novembar, u vremenu od 13 do 15 sati na trgu Staniše Stošića.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: