Biciklisti iz Vranja osvojili Kajmakčalan

Lokalne vesti - Sreda 28.09.2016 - 12:50

Biciklisti iz Vranja su napravili svojevrstan podvig osvojivši najviši vrh planine Nidže - Kajmakčalan na 2.521 metar, mesto slavne pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Vranjanci na stazama predaka. Foto: Nemanja Ristić Vranjanci na stazama predaka. Foto: Nemanja Ristić

Prema rečima Nemanje Ristića, jednog od članova biciklističke sekcije pri planinarskom klubu „Železničar 2006“, na ovaj način je na 100. godišnjicu od Kajmakčalanske bitke, iskazano poštovanje i zahvalnost svim besmrtnim junacima koji su u temelje srpstva položili svoje živote.

- Septembar je. Na nadmorskoj visini od skoro 2. 500 metara hladnoća se uvlači u kosti sa svakim daškom vetra i kad je sunčano, a kamo li kad oblak zakloni vrh, a vrh je naš cilj. Ginemo za njega, na sve spremni.

Prethodni pasus bi mogao biti istrgnut sa stranica ratnog dnevnika srpskog vojnika iz 1916. godine, ali i iz dnevnika jednog bicikliste 100 godina kasnije.

25. septembar 2016. godine je, a grupa od 12 vranjskih biciklista je osvojila vrh Kajmakčalan, na planini Nidže, na makedonsko-grčkoj granici, na mestu sudbonosne bitke, kada je junačka srpska vojska pokazala da se vratila iz mrtvih da osvoji slobodu
- kaže Ristić.

On dodaje da  je ekspedicija upravo preduzeta sa tom namerom, da se oda počast i zahvalnost svim junacima iz Velikog rata, od kojih su mnogi ostavili kosti na međi otadžbine.

- Bilo je teško, bili smo na sekund od odustajanja, precenivši naše snage, a potcenivši ćudi ove veličanstvene planine.

U tim odsudnim trenucima, sa biciklom u rukama, svako od nas je motivaciju nalazio u ratnicima koji su hrabro jurišali na mitraljeska gnezda ne žaleći živote samo da dotaknu grumen otadžbine.

Ni mi nismo žalili krv, znoj i suze, ugledajući se na ratnike. Uspeli smo u svojoj nameri, baš kao što su i junački sinovi otadžbine uspeli u svojoj, 100 godina pre
- navodi Ristić.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: