BORINA NEDELJA uprkos svemu: Bora nije za BUVLJAK

Lokalne vesti - Utorak 21.03.2017 - 13:18

Ovogodišnja „Borina nedelja“ biće održana paralelno u Vranju i Beogradu, sa redukovanim programom, zbog krajnje neizvesne situacije sa njenim finansiranjem, najavio je Miroslav Cera mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“.

Na konferenciji za štampu, koja je održana u dvorištu Muzej kuće Borisava Stankovića, Mihailović je zajednicu kojom rukovodi, nazvao „najdiskriminisanijom institucijom kulture u Srbiji“.

Uprkos neregularnim uslovima, ovogodišnja 51. „Borina nedelja“ biće održana, najavio je Cera Mihailović.

- Ne želimo da dozvolimo da se licitira sa delom Borisava Stankovića, jer njegovo delo nije za buvljak.

Zbog toga smo i ovoga puta pokušali da održimo estetski nivo manifestacije, kakav je bio i do danas
– rekao je Mihailović.

On je najavio održavanje „Borine nedelje“ u redukovanom programu, na dve adrese; u vranjskoj Galeriji Narodnog muzeja i u Beogradu u sedištu Srpskog književnog društva i Udrženja književnika Srbije u Francuskoj 7.

Cera Mihailović je naveo da, i pored toga što je Zajednica aplicirala za sredstva kod Grada i u Ministarstvu kulture, još uvek nema nikakve zvanične informacije da li će i u kolikoj meri „Borina nedelja“ biti finansijski podržana.

Prema njegovim rečima, i nacionalni i lokalni konkurs su raspisani nedopustivo kasno, zbog čega je organizator manifestacije prinuđen da vuče iznuđene poteze.

Mihailović navodi i da je Zajednica poslala brojne dopise gradskoj vlasti i gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću u vezi sa finansiranjem „Borine nedelje“, uključujući i apel narodnom poslaniku Slaviši Bulatoviću.

- Ni u jednom slučaju nismo udostojeni nikakvim odgovorom, uprkos činjenici da smo uoči prošlogodišnjih izbora imali čvrsta obećanja da će problemi Književne zajednice biti rešeni na najbolji način.

Time se nastavlja politika devastacije ove manifestacije, što nije samo na štetu građana Vranja, već i na štetu nacionalne kulture, s obzirom da se radi o instituciji i manifestaciji od izuzetnog značaja.

I pored najava gradskih vlasti, još uvek je neizvesno i da li će nam Grad uplatiti prošlogodišnji dug od 1,2 milona dinara, od čega ćemo morati da gotovo polovinu isplatimo našim poveriocima, koji nam prete tužbama
- kazao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, u idealnim uslovima, manifestacija ovakvog renomea bi trebalo da košta oko šest miliona dinara.

- Minimalan iznos, što su potvrdili i veštaci u sudskom procesu, je oko 2,5 miliona, a oko polovine tih sredstava praktično ide na autorske honorare, poreze i doprinose – tvrdi Mihailović.

Maksimalni iznos koji je Grad spreman da izdvoji po konkursu je milion dinara, ali zvanična odluka komisije o tome još uvek nije saopštena.

Mihailović je napravio i paralelu sa izdvajanjem, kako je rekao „800.000 dinara za sat vremena svirke „Crvene jabuke“ za Dan grada.

- Da li mislite da tridesetak učesnika „Borine nedelje“, profesora univerziteta, akademika i najznačajnijih imena srpske književnosti treba nedelju dana da „gusla“ u Vranju za manji novac.

Potpuno je neozbiljno takvo ophođenje prema srpskoj pameti i meni se čini, na žalost, da je ovo poruka da lokalnoj vlasti nije potrebna ovakva manifestacija, ali zbog toga ona mora preuzeti i odgovornost
– rekao je Cera Mihailović.

„Borina nedelja“ počinje 23. marta besedom prošlogodišnjeg dobitnika nagrade koja nosi Borino ime, Milisava Savića, a zatvoriće je ovogodišnji dobitnik, akademik Dušan Kovačević.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: