DAN 4. BRIGADE: Vojska koja pripada narodu! (FOTO,VIDEO)

Lokalne vesti - Sreda 31.01.2018 - 13:31

Uz prisustvo visokih vojnih zvaničnika, gradskih i okružnih funkcionera, udruženja i drugih zvanica, 4. brigada Vojske Srbije iz Vranja je proslavila 31. januar, Dan brigade.

Doček zastave. Foto: D.Ristić/OK Radio Doček zastave. Foto: D.Ristić/OK Radio

Svečanost u gornjoj kasrani u Vranju počela je dočekom zastave i intoniranjem himne “Bože pravde”, koju su otpevali vojnici.

Prisutne je pozdravio pukovnik Slobodan Stopa, komandant 4. brigade.

Stopa je istakao da se na ovoj svečanosti odaje počast svima onima koji su položili svoje živote da bi Vranje i Srbija živeli u slobodi.

- Ne smemo prepustiti zaboravu sve one koji su oslobođenju Vranja  od Turaka, balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, borbenim dejstvima tokom devedesetih i borbi protiv NATO agresije, dali svoj najveći zalog, svoje živote.

Na današnji dan pre 140 godina snage Šumadijskog i dobrovoljačkog korpusa, oslobodile su Vranje od Turaka.

Ovo je jedan od najznačajn događaja kako za istoriju Vranja, tako i za Vojsku Srbije, jer je to bila i slava Prvog pešadijskog puka Knjaz Miloš Veliki, koji je učestvovao u pet ratova
- podsetio je Stopa.

On je dodao da je  31. januar 1878. godine bio skok u pobedu, bez povratka nazad, kao i da vojska pripada narodu i da potiče iz naroda.

Na svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske Srbije, brigadni general Milosav Simović, prethodni komandant brigade Zoran Lubura, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicama i episkop Pahomije sa sveštenstvom i monaštvom.

Prisutni su bili i narodni poslanik Slaviša Bulatović i načelnik okruga Srećko Pejković, predstavnici opština u okrugu, vojnih penzionera i udruženja boraca i potomaka boraca, kao i predstavnici nevladinog sektora, direktori javnih i privatnih preduzeća i obrazovnih ustanova.

Tokom svečanosti, uručena su odlikovanja i pohvale najboljim pripadnicima 4. brigade, kao i gradonačelniku Vranja Slobodanu Milenkoviću.

Pročitan i su i telegrami sa čestitkama načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Upriličen je i defile jedinica 4. brigade, koji je komandant Kopnene vojske, general Milosav Simović ocenio sa „vrlo dobro“.

Nakon svečanog ispraćaja zastave jedinice, gosti i visoke zvanice su druženje nastavili u vojničkom restoranu, na prigodnom koktelu.

Prvi pešadijski puk „Knjaz Miloš Veliki“, bio je smešten u kasarni Vranje, koja i danas nosi njegov naziv.
 
Ovaj puk je postojao više od pet decenija i učestvovao u pet ratova.

Sveti Atanasije Veliki, 31. januar, bio je i gradska slava Vranja.

Ove praznike proslavljali su i pripadnici Prvog pešadijskog puka „Knjaz Miloš Veliki“, jer je 31. januar bio pukovska slava.

Pripadnici bivše 78. motorizovane brigade, koja je ušla u sastav 4. brigade Kopnene vojske, ovaj dan su obeležavali kao Dan jedinice.

 

    

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: