Danas je KRSTOVDAN

Lokalne vesti - Utorak 27.09.2016 - 09:28

Srpska pravoslavna crkva i vernici 27. septembra slave jesenji Krstovdan, dan kada je pronađen Časni krst. Krstovdan se slavi dva puta u toku godine, danas i 18. januara.

Ilustracija FOTO spc.org Ilustracija FOTO spc.org

“Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti” – poznata je izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi. Na današnji dan praznuju se dva događaja – pronalazak Časnog krsta i njegov povratak iz Persije u Jerusalim.

Carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama našla je Časni krst na kome je razapet Isus Hrist.

Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto.

Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu. Dakle, jedna stvar koju na ovaj dan nikako ne smete da uradite jeste jednostavno – da ne radite! U suprotnom, veruje se da će vam cele godine sve “ići naopako”.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: