Danas je VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE

Lokalne vesti - Ponedeljak 04.12.2017 - 11:55

Vranje - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u ponedeljak slave jedan od najvećih praznika u pravoslavnom svetu, Vavedenje Presvete Bogorodice, koji je obeležen kao crveno slovo.

Foto: spc.rs Foto: spc.rs

Ovaj dan slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Gospodnji.

Činom Vavedenja Marijinog, kaže predanje, sveti roditelji ispunili su zavet da će porod, kojeg dugo nisu imali, “predati Bogu na službu”.

Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, pa će bratsvo srpske carske lavre proslaviti praznik svoje zaštitnice i zaštitnice čitavog Atosa.

Prema predanju, Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: