DIKOVIĆ: Terorizam najveća opasnost

Lokalne vesti - Nedelja 29.05.2016 - 16:05

Vranje – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković ocenio je pozitivno taktičku vežbu koju su u nedelju izveli pripadnici jedinica 4. brigade i Specijalne brigade na poligonu „Borovac” kod Bujanovca.

Generali Diković i Simović na poligonu Generali Diković i Simović na poligonu "Borovac" Foto: D. Ristić

- Kada govorimo o opasnosti po život i bezbednost ljudi, terorizam je opasnost broj jedan.

Zato moramo imati veoma obučene i osposobljene snage, da se tome suprotstavimo.

Kako sam video danas, cenim da naša vojska ima osposobljene snage za protivterorističku borbu – rekao je Diković.

Ova vežba je izvedena na temu „Borba u urbanoj sredini“, a deo je taktičke vežbe „Morava 2016“, najveće do sada, koja se na brojnim poligonima Vojske Srbije izvodi od 23. maja do 6. juna.

Uvežbavana je situacija kada terorističke jedinice zauzmu deo naseljenog mesta.

Bežba je realizovana kroz nekoliko aktivnosti: posedanje linije blokade, upad u naseljeno mesto i borba za neutralisanje terorističkih jedinica.

Cilj vežbe u „Borovcu“ bio je provera sposobnosti za planiranje i komandovanje u operacijama i provera obučenosti snaga za reagovanje.

Tokom vežbe korišćeni su savremeni integrisani sistem za simulaciju pogodaka „MILES“ i bespilotna letilica „Orbiter“.

Sistem „MILES“ se u našoj vojsci koristi već skoro tri godine i služi za tačno određivanje pogodaka i svih dejstava prilikom vežbi, a kasnija softverska obrada omogućava preciznu analizu izvršene vežbe.

Propadnici Vojske Srbije su se za ove operacije obučavali u Centru za simulaciju, koji se nalazi u bazi „Jug“.

Ovaj centar koristi softversku platformu koja simulira uslove u kojima se odvija obuka jedinica koje se upućuju u multinacionalne operacije.

Prilikom obilaska Centra, general Diković je podsetio da se baza „Jug“ radi u saradnji sa partnerima Vojske Srbije i da se njeno završavanje očekuje tokom 2018. godine.

Pored generala Dikovića, vežbi su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, komandant Kopnene vojske general -potpukovnik Milosav Simović, komandant 4. brigade brigadni general Zoran Lubura i druge visoke starešine VS, kao i gradonačelnik Vranja Zoran Antić.
 

         

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: