DIMITRIJEVIĆ: Nemamo problem sa publikom

Lokalne vesti - Petak 05.02.2016 - 23:56

Uprkos štednji, koja se uvek najpre primenjuje na kulturi, kulturni život Vranja je življi nego ikad, a ustanove svoje programe realizuju nauštrb kvantiteta, a ne kvaliteta, kaže u intervjuu za OK Portal Nela Dimitrijević, gradska većnica za kulturu.

Nela Dimitrijević: Radi se punom parom; Foto: Facebook Nela Dimitrijević: Radi se punom parom; Foto: Facebook

Na ovu funkciju Dimitrijevićeva je, kao članica DS-a, došla u osetljivom političkom trenutku, za koji su mnogi tvrdili da neće potrajati.

Ipak, njen mandat  traje pune dve godine i to je zgodna prilika da sa njom popričamo o onome što se u tom periodu uradilo i šta se sve planira.

Opšte je mesto da u gradu vlada hronični nedostatak kulturnih dešavanja. Kako to izgleda iz Vaše perspektive?

- To se može reći samo u prošlom vremenu, da je vladao nedostatak kulturnih dešavanje do pre dve godine.

Već dve godine mi imamo izuzetno bogat i raznolik kulturni program. Samo prošle godine imali smo više od 100 kulturnih događaja u gradu: književnih večeri, izložbi, pozorišnih predstava, koncerata...

To znači da se u proseku svake treće večeri nešto događalo. Zato se zaista ne može reći da u gradu vlada nedostatak kulturnih dešavanja.

Šta je urađeno u poslednje dve godine otkad ste na čelu resora kulture u gradu?

- Najpre, ustaljen je tempo održavanja kulturnih događaja, o čemu sam već govorila.

Potom, konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture raspisuje se dva puta godišnje, što ide na ruku autorima projekata, a istovremeno obogaćuje kulturu scenu grada tokom čitave godine.


Prošle godine smo prvi put imali u Vranju (i prvi put u Srbiji) letnju školu klavira, ''Piano summer'' i vrhunske svetske pijaniste u gradu.

Koliki je značaj tog događaja svedoči i činjenica da će ove godine polovina tog svojevrsnog festivala biti u Beogradu, a polovinu ćemo zadržati.

Pozorište ''Bora Stanković'' je sa Festivala ''Joakim Vujić'' došlo sa osvojenih 5 od ukupno 6 nagrada.

Objavljeno je i u pripremi je više značajnih monografija: o GKUD ''Sevdah'', o Gimnaziji ''Bora Stanković'', o Galeriji Narodnog muzeja...

To su trajna kulturna dobra koja će nas nadživeti.

Počela je rekonstrukcija Pozorišta ''Bora Stanković'' 2014. godine i očekujem da će ove godine biti završena.

I, strateški veoma bitno, u toku je izrada Strategija razvoja kulture grada.

Strategije u razvoju kulture grada se pravi za period od 10 narednih godina. Koje su novine i šta će biti prioriteti?

- Još uvek nismo stigli do zaključaka pa ne mogu da kažem šta će biti prioriteti.


Očekuje nas još niz sastanaka i tribina, kako bismo potom sve to sistematizovali i odredili prioritete.

Izvesno je da ćemo morati da vodimo računo o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu u gradu. To će morati da se radi kontinuirano.

Svakako ćemo definisati i kulturnu politiku, jer je neophodno imati opredeljenje kada je kultura u pitanju i znati da li nam je najbitnije da objavljujemo sve knjige koje se napišu ili da se okrećemo novoj likovnoj sceni ili da tragamo po arhivi za dostignućima iz prethodnih decenija i vekova, primera radi.

Ljudi iz struke zato učestvuju u izradi Strategije razvoja kulture grada, pa očekujem da će i rezultati biti adekvatni njihovom obrazovanju i iskustvu.

Poslednjih godina Grad raspisuje konkurse za projekte iz kulture "slobodnih strelaca" i vaninstitucionalnih grupa. Koliko ovo obogaćuje kulturnu ponudu Grada?

- Mnogo. U situaciji kada se već dve godine štedi najviše na budžetima ustanova kulture zbog obnove pozorišta, veliki je značaj za grad da svoje kulturne programe obogaćuje kreativnim realizovanim idejama darovitnih pojedinaca (češće nego grupa).


To je pedesetak projekata na svakom konkursu, znači stotinak godišnje, što znači skoro toliko događaja.

Jedan od najnovijih je izrada elektronskog Rečnika govora južne Srbije dr Momčila Zlatanovića, čime ćemo ovu veoma dragocenu knjigu za našu kulturnu baštinu učiniti dostupnom svima posredstvom interneta.

Koji su najveći problemi u kulturi Vranja?

- Na to pitanje ćemo dobiti odgovor kada Strategija razvoje kulture bude završena. Svaki drugi odgvoro bi bio paušalan i ličan.

Moje mišljenje je da je neophodna ozbiljna rekonstrukcija više objekata: Pašinog konaka, Amama, Muzej kuće Bore Stankovića, a pre svega toga obnova pozorišne zgrade i rekonstrukcija krova Doma kulture u kome je nekoliko ustanova kulture.


Potrebna nam je i namenska nova zgrada za Istorijski arhiv.

Srećom, mi nemamo problem sa publikom, svaka oblast ima svoje posetioce. Veći je problem nedovoljna medijska zastupljenost.

Samo jedna televizija u Vranju ima kvalitetnu specijalizovanu emisiju iz oblasti kulture.


Na izložbe ne dolaze novinari - jedino u Vranju! A imamo veoma bogatu i raznovrsnu likovnu scenu.

Vranjska kultura u dobroj meri se vezuje uz tradiciju. Šta je sa savremenim stvaralaštvom?

- Imam utisak da se pojavila jedna jaka generacija mladih savremenih stvaralaca kojima dajemo prostora prethodne dve godine.

Tako je, primera radi, Marko Krapa Veljković, prošle godine imao prvu samostalnu izložbu u Vranju a ove godine će on imati čak 11 izložbi u Srbiji i Crnoj gori, od čega su 4 u Beogradu, jer je prošao na konkursima tih galerija!

Mud factory je osvojio prvo mesto na Zaječarskog gitarijadi i mi smo podržali izradu prvog spota.

Nemoguće je nabrojati sve talentovane pojedince koji dobijaju šansu da svoj rad predstave javnosti.

Pritom, imamo niz festivala i manifestacija koje negujemo: animacije ''Zlatni puž'', pantomime ''P(h)antomfest'', Borini pozorišni dani, Svetosavska nedelja, Maj mesec muzike, Piano summer... I to jeste prikaz savremenog stvaralaštva.

Ove godine bi trebalo da se održi jubilarna 50. Borina nedelja. Nazire li se rasplet sukoba sa Književnom zajednicom?

- ''Borinu nedelju'' je grad ustanovio 1967. godine, a Književna zajednica ''Borisav Stanković'' je osnovana 1989. godine i preuzela je.

Planiramo razgovor sa Cerom Mihailovićem, ali kakav će biti ishod - videćemo.


Razgovarali smo mi sa njim i prošle godine pa smo se sapleli po pitanju finansiranja i podnošenja izveštaja i odlučili da ne finansiramo Borinu nedelju, na moju veliku žalost.

Nadam se da će ovoga puta ishod biti drugačiji.

Ova godina će ponovo biti izborna. Hoće li to po običaju zamrznuti sve, pa i kulturne aktivnosti u institucijama?

- Ne. Naprotiv. Sve se odvija uobičajenom dinamikom.

Mi smo od početka godine već imali Svetosavsku nedelju, potom jedan naučni skup i više kulturnih događaja u okviru obeležavanja dana grada i nakon toga.

Samo ove nedeje imali smo promociju knjige ''Srebrenički krug'' Dragana Vujičića i otvaranje izložbe socijalno angažovanih plakata Miljane Radenković.

Pripremamo obeležavanje 120 godina od prve pozorišne predstave u Vranju i ''Dane Vranja u Beogradu'', uskoro će početi i isplata grantova po konkursu iz oblasti kulture za prvu polovinu ove godine, što znači i realizaciju (vidljivu) tih projekata.


Ustanove kulture, uprkos restriktivnim budžetima za programske aktivnosti, uspevaju da ih realizuju, na uštrb kvantiteta, ne kvaliteta. Dakle, radi se punom parom.


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: