Dragutin za Dan oslobođenja u VELIKOM RATU

Lokalne vesti - Utorak 26.09.2017 - 13:23

U okviru obeležavanja 99. godišnjice oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine organizuje projekciju filma „Dragutin... Nathaliae“.

Izvidnik srpske vojske Dragutin Matić FOTO: Simson Černov, 1914 Izvidnik srpske vojske Dragutin Matić FOTO: Simson Černov, 1914

Film će biti prikazan u ponedeljak, 2. oktobra u Američkom kutku Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, sa početkom u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Dokumentarno-igrani film “Dragutin… Nathaliae” autora Gorana Stankovića i Bojana Ranđelovića, predstavlja osvrt na stradanje i vaskrs, ali i patriotizam, istrajnost i upornost srpskog vojnika u Velikom ratu.

To je priča o Dragutinu Matiću, čuvenom srpskom izvidniku i biljki „feniksu“ - Nathaliae Ramondi koja ima osobinu, da iako potpuno osušena, uz nekoliko kapi vode ponovo oživi.

U filmu se, kao sagovornici, pojavljuju istoričari, predstavnici vojske, crkveni velikodostojnici, književnici, kustosi muzeja, sociolozi, psiholozi i članovi Udruženja potomaka ratnika od 1912 do 1920. godine.

Film je sniman u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji.

Jedinice Dunavske divizije srpske vojske su 4. oktobra 1918. godine oslobodile Vranje od austrougarskog i bugarskog okupatora, i ovaj datum se od 2008. godine proslavlja kao Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: