Država štiti JUMKO od 3.000 tužbi RADNIKA!

Lokalne vesti - Četvrtak 19.01.2017 - 10:34

Predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković kaže da uredba Vlade Srbije po kojoj je „Jumko“ proglašen za firmu od posebnog državnog interesa sprečava izvršenje sudskih presuda radnicima koji potražuju zaostale plate.

JUMKO: Država brani, radnici napadaju FOTO OK Radio JUMKO: Država brani, radnici napadaju FOTO OK Radio

Stanković je rekao da se, usled ove situacije, sud nalazi između dve vatre.

- Sa jedne strane, zakonski propisi nalažu da mi izvršenja sprovodimo.

S druge strane, pomenuta uredba to sprečava, i ako sprovedete izvršenje, vi ste ugrozili državni interes.

Treba da se zna i da je račun „Jumka“ i dalje nedostupan za izvršenje, jer je kompanija otvorila poseban račun preko kojeg posluje
– opisuje Stanković.

Kako pojedini sudski postupci ne dobijaju izvršni epilog tokom dugog niza godina, poverioci pribegavaju postupcima za povredu prava na suđenje u razumnom roku.

Tim putem naplaćuju zamašne odštete, koje državu koštaju i više od prethodnih dugova vranjske kompanije.

Ova zakonska novina je obavezujuća, jer je Srbija potpisnica Evropske konvencije po kojoj je ugrožavanjem prava na suđenje u razumnom roku ugroženo i pravo na imovinu poverioca.

- To su velike sume, jer su, po novom Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, naknada na imovinske štete ide od 300 do 3.000 evra po svakom predmetu.

Po mom mišljenju, pošto je „Jumko“ u njenom vlasništvu, država bi morala da izdvoji novac da isplati potraživanja radnika, kako ne bi plaćala naknade za povredu prava na suđenje u razumnom roku
– rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, pojedinačna potraživanja radnika „Jumka“ se obično kreću u rasponu od 70.000 do 200.000 dinara.

Predsednik Osnovnog suda kaže da problema ima u izvršenju presuda i u „Zavarivaču“ i Ugostiteljskom preduzeću, gde dodatne teškoće stvaraju i neraščišćeni imovinski odnosi.

- Izvršenja u „Zavarivaču“ su krenula, a u „Simpu“ se izvršenja sprovode bez problema – kaže Stanković.

Predsednik Nadzornog odbora “Jumka” Branislav Popović kaže da je reč o uredbi koja štiti ovu kompaniju svakako privremenog karaktera, tako da je to neće trajno zaštititi od potraživanja.

- Mi smo advokatima koji zastupaju radnike u sporovima, ima ih četiri ili pet, poslali predlog sporazuma o izmirenju dugovanja.

Predložili smo izmirenje u određenom roku u ratama, ali još uvek nemamo pismeni odgovor.

Neki od njih su usmeno odgovorili da nisu zainteresovani, ali ćemo morati u najskorije vreme da organizujemo sastanak, na kojem ćemo čuti njihov stav i njihove eventualne predloge
– navodi Popović.

Prema njegovim saznanjima, radi se o otprilike 3.000 radnika koji imaju potraživanja prema “Jumku”.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: