DUŽNI KO GRČKA: Vranjske firme na VRHU liste dužnika

Lokalne vesti - Petak 14.10.2016 - 07:46

Poreska uprava Srbije objavila je najnoviji spisak najvećih poreskih dužnika, na kojoj se nalaze neke od najvećih kompanija iz Vranja, ali i neka privatna preduzeća i preduzetnici, kao i Gradska uprava Vranja.

Privreda - rupa bez dna FOTO freeimages Privreda - rupa bez dna FOTO freeimages

Na ovom spisku, zaključno sa 30. junom ove godine, nalazi se oko 1.300 preduzeća iz cele Srbije, od kojih je 358 aktivnih, 917 firmi koje su u stečaju i 96 u privatizaciji ili konverziji vlasništva.

Među preduzećima u privatizaciji ili postupku konverzije vlasništva, na visokom drugom mestu u celoj Srbiji, odmah iza rudnika “Resavica”, nalazi se kompanija “Jumko” sa poreskim dugom od 2, 03 milijarde dinara.

Tu blizu, na 7. poziciji je i “Simpo” sa dugom od 869 miliona dinara, a na spisku su, pored matične kompanije i “Si market”, “Simpo dekor”, “Simpo drvo”, “Simpo cveće” i “Simpo Vlasina”, sa ukupnim dugom od 385 miliiona  dinara.

Ni “Zavarivač” nije daleko, na 10. je mestu sa dugom od 754 miliona dinara, dok “Kondiva” ima dug od 51,5 miliona.
 
Na listi preduzeća koja su u stečaju ili su u planu reorganizacije, najveći dug od 580 miliona ima “Binačka Morava”, a slede “Zamber”, “Novogradnja”, PZP “Vranje”, “Nova Jugoslavija”, “Vodogradnja”, “Navip Vranje” i “SV Promet”.

Na ovoj listi je i veliki broj propalih preduzeća iz Vladičinog Hana, koje predvodi “Fopa” sa dugom od 680, 7 miliona, a slede “Sloga”, “Balkan brik”, “Delišes”, “Mehanizacija”, “Mlekara Han”, “Južna Morava” i “Betonjerka”.

Tu su još i banjski “TIV” i “Živinoprodukt”, kao i surdulička “Mačkatica” i Poljoprivredno društvo “Masurica”.

Listu upotpunjuju i bujanovački “Lagado”, “Svetlost” i “Jugocoop”.

Od aktivnih preduzeća, tj. od onih koji kako – tako funkcionišu, najveći poreski dužnik među vranjskim firmama je “Sanch” sa dugom od 210 miliona dinara, kojem je blokiran račun i u postupku je prinudne naplate.

Tu su još i Privredno društvo za ugostiteljstvo, turizam i usluge iz Vranja i “BML inžinjering”, ali i Gradska uprava Vranje sa 43 miliona dinara duga.

Kako bi regulisao dug, Grad je zatražio reprogram duga i plaćanje na 12 rata.  

Dug od 122.592.473 dinara ima i “Autotransport” iz Bosilegrada.

Na spisku najvećih dužnika nalaze se i preduzetnici, a među njima je nekoliko građevinskih firmi iz Surdulice sa dugom između pet i 13 miliona dinara, kao i po dva preduzetnika iz Vranja i Bujanovca.

Poreska uprava Srbije od 2004. godine objavljuje spisak najvećih dužnika.

U Poreskoj upravi navode da je objavljivanja spiska dužnika doprinelo boljoj naplati poreza, a veliki broj dužnika ugovara isplatu duga u ratama.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: