EKONOMSKA: V.D. direktor zaposlio SUPRUGU

Lokalne vesti - Petak 16.09.2016 - 22:44

Žarko Lazarević, samo četiri meseca nakon imenovanja za v.d. direktora Ekonomske škole u Vranju, suočava se sa optužbama za nepotizam, koje su obeležile direktorovanje njegovog prethodnika, Branka Trajkovića.

Ekonomska, leglo nepotizma FOTO OK Radio Ekonomska, leglo nepotizma FOTO OK Radio

Dugogodišnje glasine koje su kolale gradom da je Trajković zloupotrebio službeni položaj i u školi u kojoj je direktor zaposlio svoje dve ćerke, dobile su zvaničnu potvrdu početkom ove godine.

Tada je Agencija za borbu protiv korupcije objavila javnu preporuku za razrešenje Branka Trajkovića sa funkcije direktora Ekonomske škole i protiv njega pokrenula postupak po službenoj dužnosti.

Zbog toga Trajković nije dobio saglasnost Ministarstva prosvete za još jedan mandat, pa je Školski odbor za v.d. direktora škole imenovao Žarka Lazarevića, dotadašnjeg predsednika tog odbora.

Međutim, nedugo po imenovanju, Lazarević se već suočava sa optužbama za nepotizam, jer izvori OK Radija kažu da je u Ekonomskoj školi na mesto profesora srpskog jezika zaposlio svoju suprugu Sunčicu Antić Lazarević.

- Lazarevićeva već ima rešenje na neodređeno vreme u Hemijsko-tehnološkoj školi u Vranju, gde je na listi za tehnološki višak, jer je zbog gubitka odeljenja ostala bez šest časova nedeljno.

I umesto da tih šest časova nadoknadi radom u nekoj od škola gde ima raspoloživog mesta, ona je prešla u Ekonomsku, gde je dobila 12 časova, dakle duplo više od potrebnog
– objašnjava dobro upućeni izvor OK Radija.

Naš izvor kaže da je to dve trećine fonda časova, što upućuje na to da je plan da preostalu trećinu dobije tokom godine, kako bi zasnovala radni odnos na neodređeno vreme u Ekonomskoj školi.

AGENCIJA
Agencija za borbu protiv korupcije objavila je u januaru 2016. javnu preporuku za razrešenje Branka Trajkovića sa funkcije direktora Ekonomske škole u Vranju. Protiv Trajkovića Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti, a zbog zapošljavanja njegove dve ćerke u školi na čijem se čelu nalazio. Trajković je bio kadar URS-a, a sada je član SNS-a, mada se ova stranka ogradila od njega kao od kandidata za direktora škole.

 

Dolazak Lazarevićeve supruge izazvao je još nevolja u školi, jer je raspored časova koji pravi njen suprug, morao da bude prilagođen njoj, nastavlja izvor OK Radija.

- Nijedan profesor srpskog nije išao na nastavu prvih nekoliko dana, jer nije bilo ni nacrta rasporeda, samo je Sunčica držala nastavu prema rasporedu koji nije bio objavljen zvanično u tabeli, poremetivši tako celokupnu podelu profesora srpskog jezika.

Problem je iznet na Nastavničkom veću, ali v.d. direktora nije imao nikakvo objašnjenje
– otkriva naš izvor.

Kao poslednju optužbu, naš izvor navodi i da je Lazarević mimo svih propisa i zakonskih normi, maturantima školske 2015/2016.  godine naplaćivao pisanje i potpisivanje diploma, što je činio godinama unazad dok je bio član Školskog odbora.

Žarko Lazarević je u razgovoru za OK Radio potvrdio da je njegova supruga raspoređena u Ekonomskoj školi, ali je demantovao optužbe za nepravilnosti oko fonda časova.

- To su sve dezinformacije. Ona je došla samo za procenat tehnološkog viška i u Ekonomskoj ima dve trećine fonda časova.


To sve može da se utvrdi uvidom u dokumentaciju – odgovara Lazarević.

On tvrdi da u ovom slučaju nema govora o sukobu interesa.

- Ja sam o svemu obavestio Školski odbor, Školsku upravu i Agenciju za borbu protiv korupcije – tvrdi Lazarević.


On takođe demantuje i da je bilo nepravilnosti oko pisanja i potpisivanja diploma maturantima.

- To je isto dezinformacija. Bili su kod nas i iz Privrednog kriminala i ispitali situaciju.

Tih 150 dinara koji se spominju je na ime troškova polaganja mature, za svu papirologiju koja se tom priikom koristi.


To sve ide na račun škole – kategoričan je Lazarević.

Prema poslednjim informacijama kojima raspolaže OK Radio, 29. avgusta je doneta  odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora Ekonomske škole.

Kandidatima je ostavljen rok od 15 dana za podnošenje dokumentacije.

 

Dušan Mladenović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, reprezentativnog sindikata u Ekonomskoj školi, kaže za OK Radio da je Ministarstvo prosvete izdalo uputstvo gde su definisani koraci i vremenski okviri u slučajevima preuzimanja tehnoloških viškova.

- Ako je za to određeno mesto u Ekonomskoj školi više radnika sa liste tehnološkog viška podnelo zahteve za preuzimanja, a direktor izabrao svoju suprugu, tu ima osnova da se govori o sukobu interesa – kaže Mladenović.

On dodaje i da postoje i slučajevi proširivanja i ukrupnjavanja norme časova.


- To su specifične stvari i svi konkretni potezi su definisani tim uputstvom ministarstva, šta se i kako može i sme.

- Vidim da su sa time upoznati i Školska uprava i Agencija za borbu protiv korupcije i siguran sam da će, ukoliko ima elemanata sukoba interesa, Agencija odreagovati na pravi način
– zaključuje Mladenović.
 

 

SIGURNA KUĆA
Ekonomska škola u Vranju poznata je kao „sigurna kuća“ za zapošljavanje rođaka i prijatelja ranijeg direktora te ustanove Branka Trajkovića, anonimno je prijavljeno OK Radiju preko antikorupcijskog portala.
U toj dostavi se dugogodišnji direktor optužuje za bahato ponašanje i nezakonito upošljavanje bliskih rođaka i prijatelja. Trajković je, kako se tvrdi u prijavi, u prethodnom periodu zaposlio tridesetak ljudi sa neadekvatnom stručnom spremom.
Ministarstvo nije dalo zeleno svetlo za produžetak mandata Trajkoviću, pa je za v.d. diektora škole postavljen Žarko Lazarević.
Čisto da pokaže da se ništa neće promeniti, Lazarević je Trajkovića postavio za svog zamenika, i očigledno nastavlja njegovim stopama.

 

 

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: